Νάξος - Απείρανθος: Το "13033" διά χειρός Ζευγώλη έγινε βιβλίο

Γιάννης Ζευγώλης - βιβλίο

Το «13033» είναι ο πιο γνωστός αριθμός των τελευταίων μηνών που σίγουρα θα μείνει αξέχαστος σε όλους μας. Ο συγγραφέας με καταγωγή από την Απείρανθου της Νάξου, Γιάννης Ζευγώλης, εμπνευσμένος από τον αριθμό που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αφού αν δεν στείλουμε SMS δεν πηγαίνουμε πουθενά, υπογράφει το νέο βιβλίο του «13033» το οποίο περιέχει 6 μοναδικές ιστορίες, όσες δηλαδή και τα sms της μετακίνησής μας και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας.

Οι άνθρωποι έμαθαν να κρύβονται πίσω από ασφαλισμένες πόρτες, πολύ πριν την καραντίνα. Έμαθαν να κρύβουν τις πληγές, τους φόβους, τις ανασφάλειές τους. Κι ύστερα ήρθε ένας παντοκράτορας ιός και οι άνθρωποι κρύφτηκαν πίσω από τις μάσκες τους. Πόνος, μοναξιά, απόγνωση, βολεύτηκαν πίσω από άβολες μάσκες και η ζωή συνεχίστηκε.

Και γράφτηκαν ιστορίες για τους ανθρώπους με τις φορεμένες μάσκες. Γράφτηκαν ιστορίες για πρόσωπα γυναικών σημαδεμένα, που αγάπησαν να κρύβονται. Ιστορίες για γιους που αρνήθηκαν να απαρνηθούν το χρέος στη μάνα, που φοβήθηκαν τη μοναξιά. Ιστορίες για την ανθρωπιά που κανένας ιός δεν κατάφερε ποτέ να ξεσπιτώσει.

Με αφορμή το μήνυμα στο 13033 της καραντίνας, ο Γιάννης Ζευγώλης γράφει ιστορίες για αυτούς τους ανθρώπους. Αναδεικνύει όλα αυτά που κρύβονται πίσω από μια μάσκα μα και αυτά που τίποτα δεν μπορεί να τα περιορίσει.

Με πένα δυναμική κι ευαίσθητη, προβληματίζεται πάνω στα ανθρώπινα και μαρτυρά πίσω από κάθε λέξη την πίστη του στον άνθρωπο.

Ο Βασίλης Βασιλικός στον πρόλογο αναφέρει: «Ευφυέστατο, δραματικό -η πρώτη ιστορία- και ξεκαρδιστική η τελευταία με τον εισαγγελέα να αθωώνει τους 5 «χάκερς» που ήταν φίλοι κολλητοί. Είναι πολύ δύσκολο ένας συγγραφέας να μετατρέψει μιαν οδυνηρή πραγματικότητα σε καθαρό μυθοπλαστικό έργο και να πετύχει με το τόξο του να πέφτουν τα βέλη στο κέντρο του κέντρου του στόχου. Πιστεύω ότι το «13033» θα ανακουφίσει τους αναγνώστες του γιατί στη λογοτεχνία δεν είναι τόσο το θέμα που μετρά αλλά η γραφή του θέματος. Και σαν γραφή είναι απόλυτα πετυχημένη σαν ένα τραίνο που περνά από έξι σταθμούς χωρίς να σταματήσει σε κανένα. Καλπάζει το τρένο και μαζί μ’ αυτό και οι επιβάτες αναγνώστες του»

13033: 5 ψηφία, 6 δυνατές μετακινήσεις, 7 διηγήματα από τον Γιάννη Ζευγώλη.

Και άνθρωποι…

Πλήθος έγκλειστοι άνθρωποι δέσμιοι από τοίχους, μάσκες και SMS.

SMS 1 : Πώς είναι να ξυπνάς σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει δραματικά;

SMS 2 : Τι θα μπορούσε να κάνει έναν άνθρωπο να μη θέλει να βγάλει τη μάσκα του ποτέ;

SMS 3: Κι αν δεν έχει κάποιος σπίτι; Ποιο μήνυμα θα πρέπει να στείλει και γιατί;

SMS 4 : Πόσο βαραίνει μέσα μας το καθήκον για το γονιό;

SMS 5 : Γιατί να θέλει κάποιος να πηγαίνει στην κηδεία κάθε Έλληνα;

SMS 6: Πώς μπορεί μια καραντίνα να μας θυμίζει την αξία της ύπαρξης των ζώων στη ζωή μας;

13033 Αποστολέας: Γνωστός (Εσύ, εγώ, ο κάθε άνθρωπος της διπλανής πόρτας ή της διπλανής κούτας… )

Παραλήπτης: Άγνωστος, απρόσωπος, απρόσιτος.

zeugolis.jpg

Περιεχόμενα του βιβλίου

Πρόλογος : Βασίλη Βασιλικού

SMS 1:  Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

SMS 2 : Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

SMS 3 : Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

SMS 4 : Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

SMS 5 : Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

SMS 6 : Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Ζευγώλη

Ο Γιάννης Ζευγώλης γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1978 στην Αθήνα. Κατάγεται από την Απείρανθο της Νάξου. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Απέκτησε ειδίκευση στη Μετάφραση.

Προηγούμενα βιβλία του: Λογοχανείο, συλλογή Διηγημάτων, Αστεγοσκόπιο, Συλλογή Διηγημάτων, Ο Κρεμάστρας, Σπονδυλωτό αφήγημα, Καλημέρα. Μιλάει Νοηματική, Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά. Έχει γράψει πλήθος διαφημιστικών σεναρίων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών. Εργάζεται ασταμάτητα στον χώρο της Διαφήμισης και της Επικοινωνίας από το 2000.

Γιάννης Ζευγώλης - βιβλίο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News