Νάξος – Απείρανθος: Ένα ιδιαίτερο δώρο, μας κάνει το …τραπέζι και καλή μας όρεξη

Εξώφυλλο .. Νάξος

Ένα δώρο από τη Ναξο!!

[ βιβλίο συνταγών-Μαριέττας Γαλάνη]

 Απόψε 'ρθε στα χέρια μου,

 -το ένα δώρο από τη Νάξο-

 και μπραβο στσοι συντελεστές

 σε όλοι,θα φωνάάξω!!

 Συνταγές ,κοτσάκια,σχόλι-

α, που θα μαγέψουν, όλοι....

 Εξώφυλλο υπέροχο,

 οι συνταγές κι οι εικόνες,

 βιβλίο αξιόλογο,

 όπου προβλέπω να κρατά,

 Μαριέττα ,για αιώνες!!!

 Ειν'οι συνταγές υπέρο-

 χες κι έχουν ενδιαφέρο!

 Σίγουρα θα κάμει ντόρο

- απο τη Ναξο,το 'να δώρο- !!

 Άμα το προμηθευτείτε,

 όλοι ,θα με θυμηθείτε!!!

 Καλοτάξιδο και σε ευχαριστώ απο καρδιάς, Μαριέττα μου,

που με συμπεριέλαβες μεσα,με τη συνταγή [της κολοκυθοπαστίτσας]

 

Οπως είναι η ανάρτηση στη σελίδα της Ελένης Ελευθερίου... Μίας Απεραθίτισσας που προτιμάει να μιλάει, να εκφράζει συναισθήματα και απόψεις μέσα από κοτσάκια. Τι παράξενο ε; Οι κάτοικοι άλλωστε τ' Απεράθου έχουν μάθει να εκφράζονται με αυτό τον τρόπο εδώ και εκατοντάδες χρόνια...  Και στην Απείρανθο σήμερα - κυρίως οι γυναίκες - είχαν γιορτή. Ο λόγος; Εφτασε το βιβλίο μαγειρικής της Μαριέττας Γαλάνη, οι περισσότεροι από εμάς την γνωρίζουμε μέσα από τη σελίδα της στα social media με τίτλο "Σπέσιαλ Συνταγές".. Κι έχω την άποψη - χωρίς να το έχω πάρει στα χέρια μου - ότι είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από όλα τα άλλα... Γιατί; Μα γιατί έχει ψυχή, έχει πάθος, έχει αγάπη. Οτι δηλαδή διαθέτει κάθε κάτοικος αυτού του πανέμορφου χωριού στην Ορεινή Νάξο.. 

Το βιβλίο έχει ως τίτλο "Το δώρο από τη Νάξο, συνταγές και τσικαλέματα" και έχουν βάλει αρκετοί συμπολίτες μας τον μεράκι και το ταλέντο τους. Ο καθένας από το δικό του σημείο ... Η βασική υπογραφή είναι της Μαριέττας Γαλάνη ενώ από εκεί και πέρα όπως βλέπουμε:  Τίτλος Μανόλης Λυκουρόπουλος,  Υπότιτλος Φρατζέσκος Μαργαρίτης,  Διορθώσεις: Ελένη Γιαννούλη  Μαρία Ε. Καλτσά  Φρατζέσκος Μαργαρίτης  και  τζέντλεμαν (ήθελε να βάλουμε τελευταίο το όνομα του και πρώτα τις Κυρίες)  Επιμέλεια και σελιδοποίηση και τα όλα!! Ντίνα Πλατσατούρα... Οι συντελεστές που λέμε...

Ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας, ο Γιώργος Μπάκαλος (σ.σ. βάλαμε κι έναν άντρα για να μην λέτε) θα σημειώσει "  Τα μυστικά μιας επιτυχίας είναι ο συνδυασμός διαφόρων πραγμάτων. Πιστεύω ότι το κυριότερο είναι το ΠΑΘΟΣ που γνωρίζω αρκετά καλά ότι διαθέτεις μπόλικο γι αυτό που κάνεις. Σε συνδυασμό με το πηγαίο σου ΤΑΛΕΝΤΟ , αλλά και με τα περίσσια αποθέματα ΑΓΑΠΗΣ που διαθέτεις, Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ του βιβλίου σου , θα είναι σίγουρη!!!! Με ανυπομονησία και χαρά περιμένω να ρθει στα χέρια μου! Και πάλι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ.... " Βέφα της Απειράνθου ".....

138987749_2757524817833537_3847136625643037256_n.jpg

Κι εμείς; Κλέβουμε την πρώτη συνταγή... Τι νομίζατε. Τσάμπα γράφουμε το κείμενο; Και αυτή δεν είναι άλλη από την Σοκολατόπιττα

Καλησπέρα και ξέρω τι ρωτάτε γι αυτό σας απαντώ μπορείτε να βάλετε ότι μυρωδιά θέλετε απο κονιάκ η λικέρ μπορείτε να βάλετε γάλακτος η κουβερτούρα ......μπορείτε να παραλείψετε τον καφέ να βάλετε αντί φουντούκια καρύδια θα είναι τέλεια σοκολατοκαρυδόπιτα Αυτά και άλλα πολλά!!!

Σοκολατόπιτα με φουντούκια και άρωμα καφέ

τι θα χρειαστούμε:

6 αυγά  χωρισμένα

360 γρ.τριμμένα φουντούκια

1 σφηνάκι ρακή η ρακη πορτοκάλι μια συνταγή που έχω στη σελίδα και σας άρεσε πολύ

260 γρ. ζάχαρη τριμμένη για λίγο στο μούλτι χωρίς να γίνει άχνη

250 γρ. κουβερτούρα

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 κ.γ. γεμάτη νες καφέ καραμέλα

240 γρ. βούτυρο

Αρχικά θα λιώσουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα τον καφέ και το βούτυρο. Χτυπάμε καλά τη τριμμένη ζάχαρη με τους κρόκους και ενώνουμε το μίγμα σοκολάτας κρόκων , ρίχνουμε το φουντούκι τη ρακή και τέλος το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε .. Χτυπάμε μαρέγκα τα ασπράδια και τα βάζουμε απαλά στο μίγμα. Το βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε για 50 λ στους 180 β σε μεσαία σκάλα. Θα ήταν ωραία με παγωτό η μερέντα απο πάνω αλλά και σκέτη είναι σκέτη κόλαση,............

Που θα βρείτε το βιβλίο; Στη σελίδα της κας Γαλάνη ήτοι στο Σπέσιαλ Συνταγές στα social media

Ελένη Ελευθερίου ... Μαριέττα Γαλάνη
Βούλα Μπάκαλου ... Απείρανθος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News