Νάξος: Ενα παραμύθι που λειτουργεί ως ξυπνητήρι στον λήθαργο που μας έριξε η τεχνολογία

" Όταν η ζωή σε ευλογεί να γεννήσεις ένα παιδί με το οποίο θες να μοιραστείς τα πάντα τότε έρχεται η κα ‘Εμπνευση για να του προσφέρεις κάτι που δεν υπάρχει στον κόσμο που βρήκε. Είναι η δική σου στιγμή να γίνεις παιδί αλλά να σκεφτείς ως μεγάλος για να δημιουργήσεις". Με τα λόγια αυτά, η συγγραφέας (και δημοσιογράφος) Λία Λάππα μας καλοσωρίζει στο νέο της δημιούργημα... Και η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα παραμύθι (βιβλιοπαραμύθι για την ακρίβεια), όταν αρχίσαμε να το φυλλομετρούμε διαπιστώσαμε ότι διαβάζεται και από μεγαλύτερα παιδιά... Οπως εμείς.... 

Το πρώτο παραμύθι λοιπόν κατά του παιδικού εθισμού στο διαδίκτυο ήρθε στη Νάξο την 18η Ιουνίου με μια διάδραση που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει. Η συγγραφέας του βιβλίου "Οι άνδρες κάνουν… τη δουλειά τους", Λία Λάππα επέστρεψε στην αγαπημένη της Νάξο (έχει βάλει το χεράκι της είναι η αλήθεια η ...φτερωτη ποδηλάτισσα) αυτή τη φορά με ένα βιβλιοπαραμύθι κατά του παιδικού εθισμού με τον τίτλο  «Η Φτερωτή Ποδηλατούλα» από τη γενική σειρά «Ο υπέροχος κόσμος της Μελένιας»

Στο κατάμεστο πνευματικό κέντρο του Αγίου Νικοδήμου (Χώρα Νάξου), γονείς και παιδιά έβαλαν όριο στην  όμορφη κα Τεχνολογία,  με τη συγγραφέα να κάνει ένα μικρό σεμινάριο για τη λεκτική βία που υπάρχει στα κινούμενα σχέδια που παρουσιάζονται στην τηλεόραση αλλά και τον εγκλεισμό , τον θυμό αλλά και την απομόνωση που προκαλεί  η αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών την ώρα που τα παιδιά ζωγράφιζαν 2 πολύ βασικούς ήρωες του παραμυθιού Το Μελανοχώρι το έχει καταλάβει η κα Τεχνολογία όμως τα αθλήματα κάλεσαν την Φτερωτή Ποδηλατούλα για να τα απελευθερώσει και με αυτόν τον τρόπο να σώσει και το χωριό.

Το ρόλο των αθλημάτων αυτή τη φορά πήραν τα ίδια τα παιδιά της Νάξου και φώναξαν με τη φωνούλα τους , τη Φτερωτή Ποδηλατούλα , η οποία είναι υπαρκτό πρόσωπο και είναι  μια παιδαγωγός που αγαπά όλο το νησί. Η Φλώρα Μαύρου λοιπόν, φόρεσε τα ποδηλατικά της, ανέβηκε  στο ποδήλατό της και μπήκε εν μέσω χειροκροτημάτων ως πραγματική ηρωίδα. Η ίδια οδήγησε τα παιδάκια στα καθίσματα για να ζωγραφίσουν ενώ η συγγραφέας μιλούσε στις μαμάδες παρουσιάζοντας ένα βίντεο στον προτζέκτορα για το τι προκαλεί η Τεχνολογία.

Η Λία Λάππα αποκαλύπτεται 

Και για να πάρουμε μια μικρή γεύση από το βιβλιοπαραμύθι δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε τι λέει η Λία Λάππα αλλά και να ακούσουμε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 Η φωνή του Αιγαίου και στην εκπομπή «Carpe Diem, άδραξε την ημέρα»… Κι εκεί μαθαίνουμε τα μικρά μυστικά του βιβλίου... 

«Όταν η ζωή σε ευλογεί να γεννήσεις ένα παιδί με το οποίο θες να μοιραστείς τα πάντα τότε έρχεται η κα ‘Έμπνευση και σε βοηθά να του προσφέρεις κάτι που δεν υπάρχει στον κόσμο που βρήκε.

Είναι η δική σου στιγμή να γίνεις παιδί αλλά να σκεφτείς ως μεγάλος για να δημιουργήσεις.

Το παραμύθι ανήκει στη σειρά «Ο υπέροχος κόσμος της Μελένιας» όπου η Μελένια είναι η Αθηνά- Βικτώρια με τους φίλους της.

Από την ηλικία των τριών όπου αναζητούσε η μικρή μου, παραμύθια και κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση δεν έβρισκα κάτι που να μου αρέσει και να εμπεριέχει δίδαγμα.

Έτσι ασχολήθηκα με την εκπαιδευτική παραμυθολογία δημιουργώντας μια ολόκληρη σειρά παραμυθιών όπου τα παιδιά αντιλαμβάνονται έννοιες και ιδέες μέσα από ήρωες και πρωταγωνιστές με ανθρώπινη μορφή.

Με πολλή χαρά σας παρουσιάζω το πρώτο παραμύθι στην Ελλάδα ενάντια στον εθισμό στην τεχνολογία και το ίντερνετ.

Σε αυτό το παραμύθι που κρατάτε στα χέρια σας υπάρχουν ο κος Αθλητισμός με τη σύζυγό του, την κα Δύναμη, ο Θυμός με την φίλη του την Απομόνωση, η κα Τεχνολογία και η Φτερωτή Ποδηλατούλα η οποία ενσαρκώνει όλους τους ανθρώπους που μας στηρίζουν και βοηθούν.

Το παραμύθι διδάσκει πως η Τεχνολογία είναι καλή όσο δεν μας εθίζει και υπνωτίζει.

Στο χωριό της Μελένιας επικρατεί ησυχία …κανένας δεν μιλάει με κανέναν και κανένας δεν παίζει με κανέναν… Μυστήριο !!!

Τι συμβαίνει όμως όταν φτάνει η Φτερωτή Ποδηλατούλα; Θα μπορέσει να βοηθήσει το χωριό ;  Ποιος την κάλεσε; θα τα καταφέρει άραγε;  Γιατί τα αθλήματα δεν παίζουν πια με την παρέα της Μελένιας; Φαίνεται πως η κα Τεχνολογία είναι ανίκητη…

Η απάντηση γα το τι συνέβη στην ιστορία, βρίσκεται στην αγάπη, στο θάρρος, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη που διδάσκονται σε αυτό το παραμύθι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News