Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΝάξος: Ενα παραμύθι που λειτουργεί ως ξυπνητήρι στον λήθαργο που μας έριξε...

Νάξος: Ενα παραμύθι που λειτουργεί ως ξυπνητήρι στον λήθαργο που μας έριξε η τεχνολογία

|

Η «Φτερωτή Ποδηλατούλα» έφτασε στη Νάξο … Το πρώτο παραμύθι κατά του παιδικού εθισμού με την υπογραφή της Λίας Λάππα είναι γεγονός και στην γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Νικοδήμου έγινε η πρώτη παρουσίαση ..(video) 

” Όταν η ζωή σε ευλογεί να γεννήσεις ένα παιδί με το οποίο θες να μοιραστείς τα πάντα τότε έρχεται η κα ‘Εμπνευση για να του προσφέρεις κάτι που δεν υπάρχει στον κόσμο που βρήκε. Είναι η δική σου στιγμή να γίνεις παιδί αλλά να σκεφτείς ως μεγάλος για να δημιουργήσεις”. Με τα λόγια αυτά, η συγγραφέας (και δημοσιογράφος) Λία Λάππα μας καλοσωρίζει στο νέο της δημιούργημα… Και η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα παραμύθι (βιβλιοπαραμύθι για την ακρίβεια), όταν αρχίσαμε να το φυλλομετρούμε διαπιστώσαμε ότι διαβάζεται και από μεγαλύτερα παιδιά… Οπως εμείς…. 

Το πρώτο παραμύθι λοιπόν κατά του παιδικού εθισμού στο διαδίκτυο ήρθε στη Νάξο την 18η Ιουνίου με μια διάδραση που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει. Η συγγραφέας του βιβλίου “Οι άνδρες κάνουν… τη δουλειά τους”, Λία Λάππα επέστρεψε στην αγαπημένη της Νάξο (έχει βάλει το χεράκι της είναι η αλήθεια η …φτερωτη ποδηλάτισσα) αυτή τη φορά με ένα βιβλιοπαραμύθι κατά του παιδικού εθισμού με τον τίτλο  «Η Φτερωτή Ποδηλατούλα» από τη γενική σειρά «Ο υπέροχος κόσμος της Μελένιας»

Στο κατάμεστο πνευματικό κέντρο του Αγίου Νικοδήμου (Χώρα Νάξου), γονείς και παιδιά έβαλαν όριο στην  όμορφη κα Τεχνολογία,  με τη συγγραφέα να κάνει ένα μικρό σεμινάριο για τη λεκτική βία που υπάρχει στα κινούμενα σχέδια που παρουσιάζονται στην τηλεόραση αλλά και τον εγκλεισμό , τον θυμό αλλά και την απομόνωση που προκαλεί  η αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών την ώρα που τα παιδιά ζωγράφιζαν 2 πολύ βασικούς ήρωες του παραμυθιού Το Μελανοχώρι το έχει καταλάβει η κα Τεχνολογία όμως τα αθλήματα κάλεσαν την Φτερωτή Ποδηλατούλα για να τα απελευθερώσει και με αυτόν τον τρόπο να σώσει και το χωριό.

Το ρόλο των αθλημάτων αυτή τη φορά πήραν τα ίδια τα παιδιά της Νάξου και φώναξαν με τη φωνούλα τους , τη Φτερωτή Ποδηλατούλα , η οποία είναι υπαρκτό πρόσωπο και είναι  μια παιδαγωγός που αγαπά όλο το νησί. Η Φλώρα Μαύρου λοιπόν, φόρεσε τα ποδηλατικά της, ανέβηκε  στο ποδήλατό της και μπήκε εν μέσω χειροκροτημάτων ως πραγματική ηρωίδα. Η ίδια οδήγησε τα παιδάκια στα καθίσματα για να ζωγραφίσουν ενώ η συγγραφέας μιλούσε στις μαμάδες παρουσιάζοντας ένα βίντεο στον προτζέκτορα για το τι προκαλεί η Τεχνολογία.

Η Λία Λάππα αποκαλύπτεται 

Και για να πάρουμε μια μικρή γεύση από το βιβλιοπαραμύθι δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε τι λέει η Λία Λάππα αλλά και να ακούσουμε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 Η φωνή του Αιγαίου και στην εκπομπή «Carpe Diem, άδραξε την ημέρα»… Κι εκεί μαθαίνουμε τα μικρά μυστικά του βιβλίου… 

«Όταν η ζωή σε ευλογεί να γεννήσεις ένα παιδί με το οποίο θες να μοιραστείς τα πάντα τότε έρχεται η κα ‘Έμπνευση και σε βοηθά να του προσφέρεις κάτι που δεν υπάρχει στον κόσμο που βρήκε.

Είναι η δική σου στιγμή να γίνεις παιδί αλλά να σκεφτείς ως μεγάλος για να δημιουργήσεις.

Το παραμύθι ανήκει στη σειρά «Ο υπέροχος κόσμος της Μελένιας» όπου η Μελένια είναι η Αθηνά- Βικτώρια με τους φίλους της.

Από την ηλικία των τριών όπου αναζητούσε η μικρή μου, παραμύθια και κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση δεν έβρισκα κάτι που να μου αρέσει και να εμπεριέχει δίδαγμα.

Έτσι ασχολήθηκα με την εκπαιδευτική παραμυθολογία δημιουργώντας μια ολόκληρη σειρά παραμυθιών όπου τα παιδιά αντιλαμβάνονται έννοιες και ιδέες μέσα από ήρωες και πρωταγωνιστές με ανθρώπινη μορφή.

Με πολλή χαρά σας παρουσιάζω το πρώτο παραμύθι στην Ελλάδα ενάντια στον εθισμό στην τεχνολογία και το ίντερνετ.

Σε αυτό το παραμύθι που κρατάτε στα χέρια σας υπάρχουν ο κος Αθλητισμός με τη σύζυγό του, την κα Δύναμη, ο Θυμός με την φίλη του την Απομόνωση, η κα Τεχνολογία και η Φτερωτή Ποδηλατούλα η οποία ενσαρκώνει όλους τους ανθρώπους που μας στηρίζουν και βοηθούν.

Το παραμύθι διδάσκει πως η Τεχνολογία είναι καλή όσο δεν μας εθίζει και υπνωτίζει.

Στο χωριό της Μελένιας επικρατεί ησυχία …κανένας δεν μιλάει με κανέναν και κανένας δεν παίζει με κανέναν… Μυστήριο !!!

Τι συμβαίνει όμως όταν φτάνει η Φτερωτή Ποδηλατούλα; Θα μπορέσει να βοηθήσει το χωριό ;  Ποιος την κάλεσε; θα τα καταφέρει άραγε;  Γιατί τα αθλήματα δεν παίζουν πια με την παρέα της Μελένιας; Φαίνεται πως η κα Τεχνολογία είναι ανίκητη…

Η απάντηση γα το τι συνέβη στην ιστορία, βρίσκεται στην αγάπη, στο θάρρος, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη που διδάσκονται σε αυτό το παραμύθι».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.