Νάξος: Η Απείρανθος τιμά ένα δικό της παιδί, την Σοφία Μπαρδάνη - Σημαντήρη

«…Κι αργότερα στις αίθουσες διδασκαλίας μάθαινα ξανά τον κόσμο στα μάτια των εφήβων μαθητών μου και ταξίδεψα μαζί τους σ’ έναν κόσμο δικό τους, μαγεμένο, σε μια άλλη γη ειρηνική, σ’ έναν άλλο ουρανό…» Γράφει σε κάποιο από τα ποιήματά της η Απεραθίτισσα καθηγήτρια κυρίως όμως ποιήτρια και άνθρωπος των γραμμάτων Σοφία Ν. Μπαρδάνη - Σημαντήρη, την οποία και σήμερα θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση η Δημοτική Κοινότητα Απειράνθου σε συνεργασία με τον Απεραθείτικο Σύλλογο... Και είναι πολύ όμορφο να μπορείς να τιμάς τα πρόσωπα που αγαπάς εν ζωή, να τα κοιτάς στο πρόσωπο και να τους αποδίδεις την τιμή που έχουν κερδίσει μέσα από τη δράση τους... Και να τους λες "ευχαριστώ" για ότι με κόπο και αγάπη σου πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια.. 

Και όπως διαβάζουμε στην σχετική πρόσκληση 

Η Δημοτική Κοινότητα Απειράνθου και ο Απεραθειτικος Σύλλογος, σας προσκαλούν στην εκδήλωση προς τιμήν της ΣΟΦΙΑΣ Ν. ΜΠΑΡΔΑΝΗ – ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ, φιλόλογου, ποιήτριας, πεζογράφου, δοκιμιογράφου

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ και ώρα 18 : 30 μ.μ.  Στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ :
Γεώργιος Μπάκαλος Πρόεδρος Τ. Κοινότητας Απειράνθου.
Σοφία Γρατσία – Χατζούδη, Πρόεδρος του Απεραθείτικου Συλλόγου.

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ : 
Γεώργιος Τζιάς, ποιητής, δημοσιογράφος για το βιοβλίο «Συν-ομιλίες».
Μαρία Μπακάλου, Γραμματέας του Απεραθείτικου Συλλόγου για το βιβλίο «Πως η Γερτρούδη εκπαιδεύει τα παιδιά της », καθώς και 
η ίδια η ποιήτρια.
Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΤΙΝΑΣ, στέλεχος της ΕΥΔΑΠ διαβάζει ποιήματα από το βιβλίο «Μνήμη της Γης μου » και αποσπάσματα από τα δύο πεζά.

ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ η ΤΑΣΙΑ ΔΕΟΥΔΕ, καθηγήτρια, γεωπόνος, συγγραφέας.

Ποια είναι η Σοφία Μπαρδάνη - Σημαντήρη

Η Σοφία Ν. Μπαρδάνη-Σημαντήρη γεννήθηκε στην Απείρανθο Νάξου. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε στη Β/θμια Εκπαίδευση καθηγήτρια στην Άρτα, στο 1ο λύκειο Αγ. Αναργύρων, Δ/ντρια στο 6ο Γυμνάσιο Ν. Λιο σίων και από το 1994 - 2002 Προϊσταμένη του 4ου Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης Γ΄Δ/νσης Αθήνας. Συνδικαλίστρια με μακρά θητεία, Μέλος, Γεν. Γραμματέας, Πρόεδρος για πολλά χρόνια του Δ.Σ. της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής και πάντα παρούσα όπου επιτάσσει το χρέος του ανθρώπου. Μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) από το 1991. Πρόεδρος των Φιλολόγων Δυτ. Αθήνας μέχρι σήμερα.

Τα έργα της ... Ποίηση 

- Πέρα απ’ τους ίσκιους, Αθήνα 1988.
- Παραχάραξη, "Ηριδανός", Αθήνα 1990.
- Εκ βαθέων, "Γρηγόρης", 2005, Α΄ Βραβείο Ποίησης ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2004 (20ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός)
- Μνήμη της γης μου, "Graphopress", 2011.
- Πολύτονα, "Graphopress", 2011.

Πεζά - Νουβέλες:
- Αχ μωρέ Ιωάννα, "Κώδικας", Αθήνα 1988.

Μελέτες - Δοκίμια:
- Το παιδί στην ποίηση του Ν. Βρεττάκου, Αθήνα 1993.
- Γυναικεία πρόσωπα στην Ιλιάδα, "Γρηγόρης", 2000.
- Δοκιμές στην τέταρτη διάσταση του Γ. Ρίτσου, "Γρηγόρης", 2005, Β΄ Βραβείο Δοκιμίου ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2004 (20ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός).

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας (9 χρόνια μέχρι σήμερα), εκλεγμένη με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγίων Αναργύρων.
Μέλος του Δ.Σ. της επιτροπής κρίσεως νέων μελών (εκλεγμένη στις εκλογές της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών 2014).
Έλαβε τιμητικές πλακέτες για την επιστημονική, παιδαγωγική, πολιτιστική και συγγραφική προσφορά της στην εκπαίδευση και στη λογοτεχνία από το δήμο Αγίων Αναργύρων, το 4ο γραφείο Β/θμιας εκπαίδευσης Γ΄ Δ/νση, από το 3ο γυμνάσιο Καματερού, 2η φορά από το δήμο Αγίων Αναργύρων και συλλόγους πολιτιστικούς.
Ως πρόεδρος του Δ.Σ. του συνδέσμου φιλολόγων πραγματοποίησε συνέδρια και ημερίδες (στην ιστορία, στα νέα ελληνικά, στα αρχαία ελληνικά), συνέδρια για κοινωνικά θέματα, σε πολλά Πολιτιστικά Κέντρα. Παρουσίασαν το σύνολο του έργου της ο δήμος Αγίων Αναργύρων, ο Ναξιακός σύλλογος Αγίων Αναργύρων, ο απεραθίτικος σύλλογος Γαλατσίου, ο σύλλογος Απειράνθου Νάξου, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, τις δύο τελευταίες ποιητικές της συλλογές.
Βραβεύτηκε από το υπουργείο πολιτισμού το δοκίμιό της "Γυναικεία πρόσωπα στην Ιλιάδα" και πέρασε στην εφημερίδα της κυβέρνησης (αρχείο βιβλιοπωλείου Γρηγόρης) και στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
Ως μέλος του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Π. οργάνωσε ποικίλες εκδηλώσεις-ομιλίες (εθνική αντίσταση, η ποίηση στη ζωή μας, 28η Οκτωβρίου, η μέρα της γυναίκας), εκθέσεις βιβλίων και ομιλίες για τη σημασία του, δύο διαγωνισμούς ποίησης και πεζογραφίας (βραβεύτηκαν τα καλύτερα και η βράβευση έγινε στο πολιτιστικό κέντρο).
Έχουν δημοσιευθεί άρθρα της στο Φιλολογικό Περιοδικό της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, άρθρα της και ποιήματα στο περιοδικό Ναξιακά, ποί ηση και πεζά στο περιοδικό Ναξιακά Γράμματα, στο περιοδικό Περιεχόμενα, στη Φωνή των λογοτεχνών και στη Λογοτεχνική Πρωτοχρονιά της Ε.Ε.Λ..
Έχουν μεταφραστεί έργα της στα Ολανδικά, Ιταλικά και Αγγλικά.