Νάξος: Η «Αξιώτισσσα» αποκαλύπτεται μέσα από το βιβλίο «Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας»

Μάιος του 2014… Και στο Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιούνται «Ημέρες Γαστρονομίας» με επίκεντρο τις Κυκλάδες. Και εκπρόσωπος της Νάξου; Ο Γιάννης Βάσιλας. Ένας μάγειρας χαμηλών τόνων που λατρεύει τα τοπικά προϊόντα και παρουσιάζει πιάτο με επίκεντρο την Πεσκανδρίτσα σε σάλτσα ζαφοράς με λαχανικά… Η πρώτη μου επίσημη επαφή με έναν μάγειρα, ο οποίος από την "Αξιώτισσα" στο Καστράκι της Νάξου στέλνει ένα ξεχωριστό μήνυμα κάθε χρόνο προς τους λάτρεις της γαστρονομίας…

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της «Αξιώτισσας», ενός εστιατορίου που πλέον γράφει σελίδες στο συγκεκριμένο χώρο της Εστίασης αρκετά χρόνια και μάλιστα τόσο το 2008 όσο και το 2009 είχε προταθεί για «Χρυσό Σκούφο» από το περιοδικό Αθηνόραμα και τον οδηγό Alpha Guide  « Τα αγνά και καλής ποιότητας φρέσκα υλικά είναι πρωτίστως η απαρχή για κάθε έντιμη προσπάθεια στο χώρο της μαγειρικής.  Μέλημά μας είναι να αναδείξουμε την απλότητα και την καθαρότητα της λαϊκής κουζίνας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοπική παραγωγή. Γι’ αυτό, για την προμήθεια των περισσότερων πρώτων υλών συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια με ντόπιους παραγωγούς, ενώ όταν είναι δυνατό προμηθευόμαστε και βιολογικά προϊόντα».

Όλο αυτό κινείται γύρω από τον Γιάννη Βάσιλα, τον αρχιμάγειρα που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση του μενού… Και όπως είναι αναμενόμενο, κάθε μάγειρας κάποια στιγμή φτάνει στο σημείο να μοιραστεί τις γνώσεις του. Να δημιουργήσει τη δική  του παρακαταθήκη. Οπερ κι εγένετο. Το βιβλίο «Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας» είναι έτοιμο. Από το καλοκαίρι. Όμως, ήρθε και η ώρα της επίσημης παρουσίασης. Και όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της «Αξιώτισσας» η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά … μουσικής… Το Σάββατο στις 6 Οκτωβρίου…

Διαβάστε τι αναφέρει και η σχετική πρόσκληση:  «Ενάντια στην κατήφεια της εποχής και στον καιρό που είναι κόντρα, το Σάββατο στις 6 του Οκτώβρη στις 8 το βράδυ θα κάνουμε την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βάσιλα «Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας» στην ταβέρνα «Αξιώτισσα» φυσικά, στο Καστράκι.

Θα μιλήσουν για το βιβλίο οι καλοί μας φίλοι, η Ελένη Αγγιναρασταχάκη, η ιστορικός Βάσω Σειρηνίδου και ο Γιώργος Ξυδάκης οινοποιός από τη Μύκονο.

Οι μουσικές του Νικολάκη και του Μάκη του Πανταζή με την συνεισφορά και άλλων καλλιτεχνών θα εμπλουτίσουν με τον δικό τους τόνο τη βραδιά».

περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Αξιώτισσας tavernaaxiotissa.blogspot.com