Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒιβλίοΝάξος: Παρουσιάστηκε το «Greek Islands», βραβευμένο από την Unesco

Νάξος: Παρουσιάστηκε το «Greek Islands», βραβευμένο από την Unesco

|

«Greek Islands»: Το βραβευμένο από την UNESCO βιβλίο του επιχειρηματία Χρύσανθου Πανά παρουσιάστηκε στη Νάξο

Καιρός δεν ήταν; Μοναδική στιγμή για τα δεδομένα της Νάξου……  Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Νάξο η παρουσίαση του βιβλίου του Έλληνα επιχειρηματία Χρύσανθου Πανά «Greek Islands» των πολυτελών εκδόσεων Assouline… 

Στον κατάμεστο χώρο του εστιατορίου Tortuga, στην Πλάκα της Νάξου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο συγγραφέας Χρύσανθος Πανάς και η οικοδέσποινα και επιχειρηματίας Μαρία Πολυκρέτη, αναφέρθηκαν στη συναρπαστική ιστορία του βιβλίου και την επιλογή να συμπεριληφθεί η Νάξος στην έκδοση.

Το βραβευμένο από την UNESCO κείμενο του συγγραφέα αποκαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά του Αιγαίου, ενώ οι εικόνες της φωτογράφου Κατερίνας Κατόπη – Λυκιαρδοπούλου και οι ασπρόμαυρες αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, δημιουργούν στον αναγνώστη την προσμονή να βουτήξει στα νερά των ελληνικών νησιών, να περπατήσει στα πλακόστρωτα καλντερίμια τους και να δοκιμάσει την αυθεντική τοπική τους κουζίνα. Η Νάξος, ένα από τα νησιά που συναντά ο αναγνώστης στο βιβλίο, κατέχει ιδιαίτερη θέση καθώς αποτελεί ξεχωριστό βιώσιμο τουριστικό προορισμό αλλά και αγαπημένο νησί του συγγραφέα, στο οποίο θέλει πάντα να επιστρέφει.

Ιδιαίτερη στιγμή 

panas-3.jpgΣυγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η αναφορά στην κυρία Ιουλία Πολυκρέτη που εμφανίζεται στις σελίδες του βιβλίου Greek Islands να φιλεύει τους αναγνώστες το απαραίτητο γλυκό του κουταλιού -το αχλαδάκι που δοκίμασα ήταν το κάτι άλλο- που βρίσκεται σε κάθε ναξιώτικο σπίτι και η οποία ήταν παρούσα στην εκδήλωση. Στο πρόσωπό της, εξάλλου, εκπροσωπούνται όλες οι γυναίκες των Κυκλάδων και τις Νάξου που δίνουν τη δική τους ταυτότητα, αγάπη και μεράκι σε όσα δημιουργούν με τα χέρια τους για την οικογένεια και τους επισκέπτες τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. κ. Ναθαναήλ, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός, ο Έπαρχος & ιδιοκτήτης του Ομίλου Naxian Hospitality κ. Γιάννης Μαργαρίτης, o πρέσβης της Βενεζουέλας Eduardo Massieu Paredes, επιχειρηματίες, θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του διεθνούς, αθηναϊκού και τοπικού Τύπου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα εμπνευσμένο από τα τοπικά προϊόντα δείπνο, που ετοίμασε για τους προσκεκλημένους του Ομίλου Naxian Hospitality, ο νέος και ταλαντούχος Ναξιώτης chef του Tortuga Γιάννης Οικονόμου. Καθ΄όλη τη διάρκεια του φαγητού ακούγαμε γνωστές μελωδίες, που ερμήνευε live η μοναδική Leida Tahiraj με το βιολί της.

Το τραπέζι 

Το μενού ξεκίνησε με ένα ορεκτικό που όλοι εκθείασαν στο τραπέζι: Ταρτάρ τόνου, που ακουμπούσε σε σάλτσα εσπεριδοειδών, αρωματισμένη με σελινόριζα, τσιπς πατάτας Νάξου και φρέσκα μυρωδικά. Προσωπικά, όμως, με κέρδισε το επόμενο πιάτο. Μια ντοματόσουπα με σωτέ σφυρίδα, αποξηραμένη κάπαρη, κρέμα καπνιστής πιπεριάς τσίλι και τηγανητό μαϊντανό: πικάντικο και συνάμα δροσερό, γευστικό και γεμάτο αρώματα, αυτό το πιάτο φρόντιζε σε κάθε του μπουκιά να γεύεσαι το ελληνικό καλοκαίρι. Συνοδεύσαμε το δείπνο μας με Σαντορίνη-Ασύρτικο Θαλασσίτης, του Κτήματος Γαία, που ταίριαζε ιδανικά με τα πιάτα.

 vivlio-pana.jpgΓια κυρίως, έφτασε στο τραπέζι ένα Φιλέτο μαγιάτικο στη σχάρα με σάλτσα κακαβιάς, αρωματισμένη με λάδι άνηθου, πουρέ και τσιπς από κολοκάσι Νάξου. Τα πιάτα του σεφ Γιάννη Οικονόμου με εξέπληξαν ευχάριστα και μου άρεσε που σε κάθε ένα από αυτά είχε ντόπια υλικά. Άλλωστε η Νάξος είναι ένα ευλογημένο νησί με εύφορο έδαφος και βγάζει κυριολεκτικά τα πάντα. Το γλυκό με κρέμα κίτρου, μπισκότο βουτύρου Νάξου, που ήταν αρωματισμένο με λεβάντα, εσπεριδοειδή και συνοδευόταν από σορμπέ φραγκόσυκο το αποδείκνυε περίτρανα…

Τέλος, απολαύσαμε τα απίθανα μακαρόν του εργαστηρίου Ακταίον, που ήταν ανάλαφρα και αέρινα. Σε υπέροχα χρώματα, λεπτά και τραγανά ήταν πεντανόστιμα και συμπύκνωναν σε ένα τόσο δα μικρό γλυκάκι όλο το Αιγαίο: μου άρεσε ιδιαίτερα το κίτρινο με άρωμα λεμονιού και το πράσινο με άρωμα βασιλικού, ελαιόλαδο και περγαμόντο, που χάρισε στο Σταμάτη Ξενάκη, (pastry chef στο Ακταίον) την 2η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Le meilleur Macaron Grec.

Χορηγοί της βραδιάς ήταν οι: Γκαλερί Fish & Olive, ζαχαροπλαστείο Aκταίον, τυροκομείο Πιτταράς, μέλι Μελισσουργός και λάδι Cycladi. Τη διοργάνωση ανέλαβε η εταιρία Bespoke Communications. 

Με πληροφορίες από το olivemagazine.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα