Νάξος: Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή "Ταξιδεύοντας στ' Απεράθου"

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου… Αργά το απόγευμα και η αίθουσα της Πινακοθήκης Κουβουτσάκη στην Κηφισιά κατάμεστη. Τα πρόσωπα εάν τα προσέξει κάποιος που έχει σχέση με τη Νάξο, γνωστά.. Ο λόγος της παρουσίας όλων αυτών; Μα το γεγονός ότι ο Απεραθίτικος Σύλλογος Νάξου διοργάνωσε την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Δέτση (αντιπροέδρου Αρείου Πάγου ε.ε) με τίτλο "Ταξιδεύοντας στ' Απεράθου"

"Πρόκειται για μια "κατάθεση ψυχής", για μια βιωματική, λυρική ποίηση, "Παλαμική", όπως την ονόμασε η Σοφία Μπαρδάνη- Σημαντήρη. Με αυτή, ο Μιχάλης Δέτσης εισέρχεται στο χώρο των λογοτεχνών του δικαστικού σώματος, όπως υπογράμμισε ο Τίτος Αθανασιάδης και βέβαια στο πάνθεον των Απεραθιτών ποιητών, που η "γενέτειρα γη" τους είναι η ζωοδότρα πηγή της ανεβάλλουσας ποίησής τους. Μια ποίηση, που σηματοδοτείται από τη φτώχεια και την ανέχεια της παιδικής και εφηβικής τους ζωής στην Απείρανθο, κατά τον Δημήτρη Κώτσο. Στίχοι βαθιά μελαγχολικοί, μα ακτινοβολούντες τη διαύγεια, τη λαμπρότητα, την ανθεκτικότητα, την επιμονή και το πείσμα των ορεινών Κυκλαδιτών της Απειράνθου."

Αυτή είναι η τοποθέτηση της Αναστασίας Δεουδέ για την ποιητική συλλογή του Μιχάλη Δέτση… Μία συλλογή που έχει έντονο το βιωματικό στοιχείο… Πάνω της καθρεφτίζουν την παιδική και την εφηβική ζωή του ποιητή, όπως τη διήνυσε στ' Απεράθου την πρώτη δεκαπενταετία του μεταπολέμου, σε χρόνια δίσεκτα και λυπητερά. Εμφύλιος, ξενιτεμοί, συσσίτια. Θέλησε μέσω αυτών να διασώσει μνήμες της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, που τις σημάδεψαν γεγονότα και καταστάσεις της περιόδου εκείνης, ξετυλίγοντας αυτές μέσα από αργασάλευτο μαγνάτι, ακαλούργητο και ακόλαστο. Διαβάζοντας τα ποιήματά του καταλαβαίνουμε ότι αποτελούν κατάθεση ψυχής - προσκύνημα στην ιερή, άγονη Απεραθίτικη γη, όπου ριζώνει και ευωδιάζει η θυμησή του.

Συντονίστρια της εκδήλωσης η Αναστασία Δεουδέ γεωπόνος - εκπαιδευτικός - συγγραφέας

Χαιρετισμό  απηύθυνε ο Κοτσαλής Λεωνίδας ομότιμος καθηγητής ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών . Μίλησαν: Γρατσία Σοφία, δικηγόρος - Πρόεδρος του Απεραθίτικου Συλλόγου,
Μπαρδάνη  Σοφία, τ. προϊσταμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης - ποιήτρια - μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,  Τίτος Αθανασιάδης, δημοσιογράφος και συγγραφέας,  Κώτσος  Δημήτριος, φιλόλογος
Απαγγελία ποιημάτων: Στέφανος Ψαρράς Διδάκτωρ Φιλολογίας-Ιστορικός,  Παπαμαντέλλου Δήμητρα, μηχανικός ορυκτών πόρων, Φραγκίσκος Αντώνιος, βιολόγος.

Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους οι:  Μανώλης Γλέζος, Νίκος Μανιός (βουλευτής), Ηλίας Κωστοπαναγιώτου (βουλευτής), Μανώλης Μαργαρίτης (Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), Γεώργιος Θωμάκος (Δήμαρχος Κηφισιάς), Μίκης Πρωτοπαπαδάκης (πρώην υπουργός), Απόστολος Ανδρεουλάκος (πρώην υπουργός), Ηλίας Λαμπίρης (πρώην βουλευτής), Γεώργιος Μπάκαλος (πρόεδρος κοινότητας Απεράθου), Ρένα Ασημακοπούλου (επίτιμος πρόεδρος Αρείου Πάγου), Ιωάννης Τέντες (επίτιμος εισαγγελέας Αρείου Πάγου), Ευτέρπη Κοτζαμάνη (επίτιμος εισαγγελέας Αρείου Πάγου) και βέβαια ανώτατοι και ανώτεροι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί και καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Επίσης, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Απεραθίτης επιχειρηματίας Γιάννης Νανούρης (οικονομικός στυλοβάτης του Απεραθίτικου Συλλόγου) Εξ αυτών, ο κ. Κοτσαλής, ομότιμος καθηγητής του ποινικού δικαίου της Νομικής Αθηνών απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, πριν ξεκινήσει η παρουσίαση.

Περισσότερες φωτογραφίες στην σελίδα του Συλλόγου Απειράνθου στα social media