Νάξος - Σαγκρί: Ενα βιβλίο για την ιστορική διαδρομή του "Πύργου Μπαζαίου"

Πύργος Μπαζαίου

Θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο;  Να δείτε την μετεξέλιξη του μνημείου που σήμερα είναι γνωστό ως "Πύργος Μπαζαίου" στο Σαγκρι και να διακρίνουμε την ιστορική διαδρομή του νησιού τους τελευταίους αιώνες; Και βέβαια να διαπιστώσουμε με ποιο τρόπο η πολιτιστική παρακαταθήκη αξιοποιείται, συμμετέχει και διαμορφώνει το σύγχρονη εικόνα της Νάξου.

Ε τότε δεν έχετε παρά να πάρετε στα χέρια σας το βιβλίο που φέρει τον τίτλο "Πύργος Μπαζαίου – Παλαιό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού" (σ.σ.  Bazeos Tower - The old monastary of Holly Cross)...  

Οπως διαβάζουμε στο σημείωμα από τον συγγραφέα "  Στο μνημείο εγγράφεται το αφήγημα της νεότερης ιστορίας όπως συνυφαίνεται από τις μεταβαλλόμενες δομές της εξουσίας και τις εξελισσόμενες συνθήκες ζωής στη Νάξο κατά τους τελευταίους αιώνες. Από μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού με ορθόδοξους χριστιανούς μοναχούς την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Οθωμανικής κυριαρχίας, περνάει στη κατοχή του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους στις αρχές του 19ου αι. για να προσφερθεί ως κατοικία σε οικογένειες αγγειοπλαστών.

Η χρεοκοπία του Ελληνικού κράτους στα τέλη του 19ου αιώνα που επιβάλλει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, θα οδηγήσει στην πώληση του κτίσματος στην οικογένεια των Μπαζαίων η οποία ήδη κατείχε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης γύρω. Αποκτάει τότε ο πύργος τη μορφή αγροτικού υποστατικού για όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα οπότε η οικονομία του νησιού βασιζόταν ακόμα στην αγροτική παραγωγή. Στις αρχές του 21ου αι. μετά από πρότυπες αναστηλωτικές εργασίες μετατρέπεται από τον σημερινό απόγονο, σε εστία τέχνης παιδείας και πολιτισμού εξυπηρετώντας τις σύγχρονες ανάγκες όπως αυτές προκύπτουν από τη διευρυμένη παραγωγική βάση, την αναβαθμισμένη κοινωνική ζωή και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Σήμερα, παράλληλα με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, τη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά, τα νεότερα μνημεία και τη λαϊκή παράδοση, που απηχούν το παρελθόν, ο Πύργος Μπαζαίου στεγάζει τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, διαμορφώνοντας μια νέα βιωματική κουλτούρα για τους κατοίκους και τους πολυάριθμους επισκέπτες, μια διαχρονική διαπολιτισμική ταυτότητα και προοπτική για το νησί".

Εμείς να σημειώσουμε ότι ανήμερα της εορτής της Ανύψωσης του Τιμίου Σταυρού (14/09) φέτος και μετά από αρκετά χρόνια, ο Ιερός Ναός που βρίσκεται στο Πύργο άνοιξε και πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία. Μία στιγμή ιδιαίτερα σημαντική που δείχνει την ανάγκη της λειτουργίας των μνημείων με βάση το σκοπό της δημιουργίας τους και την ανάγκη συνέχισή τους.. 

Η έκδοση στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία στη Χώρα της Νάξου και στον Πύργο Μπαζαίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News