Νάξος - Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανέλλης": Παρουσίαση (19/08) του βιβλίου "Δίχως Ρίζες"

"13 κυκλαδίτικα ειδώλια, σιωπηλοί μάρτυρες των ανθρώπινων επιτευγμάτων αλλά και των ανθρώπινων αμαρτιών.

Αγάλματα χωρίς πρόσωπο. Οι δημιουργοί τους, βλέπετε, φοβήθηκαν τη δύναμη που θα αποκτούσαν τα μάτια και το στόμα τους και θέλησαν να εξασφαλίσουν την αέναη σιωπή τους. Για να μην μαρτυρήσουν των ανθρώπων τ’ αμαρτήματα.

Σ’ αυτά δίνει φωνή ο συγγραφέας. Και τα βάζει να διηγούνται επιτεύγματα και πάθη, εντοπίζοντας, παράλληλα, εκείνες τις σταθερές που κατέληξαν να παγιωθούν και να γίνουν χαρακτηριστικό στοιχείο των ανθρώπινων κοινωνιών διαμέσου των αιώνων.

Από την προϊστορία ως το μέλλον που κυοφορείται μέσα από τη δική μας εποχή… Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απολογιστικό, και ταυτόχρονα προφητικό και τρομακτικά επίκαιρο.

Μέσα από τις 13 αυτές μορφές, τα μέλη μια «αδελφότητας» που γέννησε η φαντασία του συγγραφέα θίγονται πολλά, καυτά θέματα όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, η ισότητα, τα ναρκωτικά, η ανάγκη για ισορροπία, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, οι πολιτικοί και οι ψηφοφόροι, η μετανάστευση, το προσφυγικό, η βία και η αλληλεγγύη, ο έρωτας ως κινητήριος δύναμη.

Ένα βιβλίο που γεννά τον προβληματισμό και καλεί σε δράση και ευαισθητοποίηση. Και που υπογραμμίζει τα κακώς κείμενα, χωρίς να χάνει τον αισιόδοξο χαρακτήρα του. Γιατί, όπως σημειώνει και ο συγγραφέας του, πάντα θα υπάρχουν φωτεινά μυαλά περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνουν την σπίθα της ελπίδας, πυρκαγιά…"

Οπως καταλάβατε μιλάμε για βιβλίο... Και μάλιστα ένα που έχει σχέση με τις Κυκλάδες και δη τη Νάξο ελέω ειδωλίων...  Αναφερόμαστε στο βιβλίο "Δίχως Ρίζες" του Σπύρου Γρατσία, το οποίο και θα παρουσιαστεί στη Νάξο και δη στο Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανελλης", αύριο Δευτέρα 19 Αυγούστου.. Οπως δε διαβάζουμε στην σχετική πρόσκληση 

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Συνέργειες Πολιτισμού” παρουσιάζει τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ώρα 8:30 μ.μ. στη Γρόττα της Χώρας Νάξου, το βιβλίο με τίτλο “Δίχως Ρίζες” με κείμενα και εικονογράφηση του Σπύρου Γρατσία. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός & θεατρική συγγραφέας Γεωργία Παρασκευά και η μουσική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Καλογερά. Η επιμέλεια παρουσίασης είναι του Κώστα Θεωνά.
 
Μετά τις “Σκιές Αίματος” -το ιστορικό μυθιστόρημα που κέρδισε την αγάπη κοινού και κριτικών- ο πολυσχιδής Νάξιος συγγραφέας και ζωγράφος Σπύρος Γρατσίας επιστρέφει με ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο με τίτλο “Δίχως Ρίζες /Rootless Roots”. Πρόκειται για μια δίγλωσση εικαστική έκδοση (ελληνικά και αγγλικά), η οποία συνδυάζει τις δύο μεγάλες αγάπες του δημιουργού, την εικόνα και το λόγο.
Ο συγγραφέας, μέσα από 20 ιστορίες που συνοδεύονται από ασπρόμαυρα σχέδια φτιαγμένα με ..........

σινική μελάνη, αναπτύσσει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στα αντίθετα: την αδελφοσύνη και την εχθρότητα, τη σκλαβιά και την ελευθερία, την κατανόηση και την παραφροσύνη, την αγάπη και το μίσος, την αλληλεγγύη και τη βία, τα όνειρα και τους εφιάλτες… Οι ήρωές του, 13 κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία καθιστά μάρτυρες ανθρώπινων επιτευγμάτων όπως και αλόγιστων συμπεριφορών. Τους δίνει φωνή για να διηγηθούν πανανθρώπινες αξίες, αλήθειες, μεγαλεία και πάθη. 

Παράλληλα με την παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει και η προβολή του διεθνώς βραβευμένου video Animation με τίτλο “Αναστροφή”, βασισμένο σε μια από τις ιστορίες του βιβλίου.
 
Υπογραμμίζοντας τα κακώς κείμενα και χωρίς να χάνεται ο αισιόδοξος χαρακτήρας, τόσο το βιβλίο όσο και το Videoγεννούν τον προβληματισμό και καλούν το κοινό σε ευαισθητοποίηση και δράση, θίγοντας επίκαιρα και καυτά θέματα, όπως το δικαίωμα στην ελευθερία, την ισότητα, την ανάγκη για ισορροπία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη μετανάστευση, το προσφυγικό, τη βία, την αλληλεγγύη και τον έρωτα ως κινητήρια δύναμη. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, πάντα θα υπάρχουν φωτεινά μυαλά που με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να κάνουν τη σπίθα της ελπίδας, πυρκαγιά…
 
Με την υποστήριξη του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης) Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News