Νεότερη ιστορία της Νάξου: για πρώτη φορά όλη η αλήθεια

Εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορεί ο Β4 τόμος της Νεότερης Ιστορίας της Νάξου διά χειρός του φιλολόγου πρώην βουλευτή Νίκου Λεβογιάννη με θέμα την «κατοχή – αντίσταση» με άγνωστες λεπτομέρειες που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας
 
Ιστορία… Μια συνεχής αναζήτηση… Χιλιάδες ώρες ανάμεσα σε βιβλία, συζητήσεις με ανθρώπους που ήταν αυτόπτες μάρτυρες και βέβαια συναντήσεις με κάθε λογής επίσημους οι οποίοι έπαιξαν κάποιο ρόλο (είτε μικρό είτε μεγάλο) στην διαμόρφωση της ιστορίας…. Και ο φιλόλογος πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης εδώ και αρκετά χρόνια έχει θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία της ιστορίας. Με στόχο να αποδώσει την αλήθεια όσον αφορά την ιστορία της Νάξου και δη τη Νεότερη. Μάλιστα πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο Β-4 τόμος που έχει ως σημείο αναφοράς την Κατοχή και την αντίσταση. Και όταν μιλάμε για αυτή τη περίοδο είναι δεδομένο ότι οι πληγές είναι ανοιχτές και σίγουρα θα υπάρχει και η άλλη πλευρά. Όμως, ο κος Λεβογιάννης αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει το σωστό κριτικό βλέμμα, η αλήθεια έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο..

Και όπως σημειώνει και ο ίδιος στην σχετική του επιστολή στις 13 Ιανουαρίου «η έρευνα της περιόδου 1940-1945 (πόλεμος, κατοχή, αντίσταση) ήταν κοπιώδης και με συνεχείς αποκαλύψεις και εκπλήξεις, όσο και στις δυσκολίες επεξεργασίας του ογκώδους υλικού που συγκεντρώθηκε. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας ογκώδης τόμος 530 σελίδων, στον οποίο για πρώτη φορά καταγράφονται όλα όσα συνέβησαν την περίοδο αυτή στη Νάξο και στις Κυκλάδες και βιογραφούνται τόσο οι αγωνιστές εκείνοι που έδωσαν τη ζωή τους στον απελευθερωτικό αγώνα, τόσο στα μέτωπα του πολέμου, όσο και στην Εθνική, αλλά και εκείνοι που πολέμησαν τον κατακτητή και επέζησαν εκείνης της θύελλας του 1940-1944». Και προσθέτει ότι «Ελπίζω να ανταμειφθεί ο αναγνώστης που θα περιδιαβάσει και θα μελετήσει τις  530 σελίδες του τόμου, τα ντοκουμέντα που για πρώτη φορά αποκαλύπτονται, τις αφηγήσεις αγωνιστών, τις συνεντεύξεις, το φωτογραφικό υλικό».


Και φυλλομετρώντας τις σελίδες του συγκεκριμένου τόμου μπορεί κανείς να διαβάσει για *για όσα ηρωικά και δραματικά συνέβησαν τα πέτρινα εκείνα χρόνια στη Νάξο.

* οι άγνωστοι πρωταγωνιστές
*οι νεκροί πολεμιστές της Αλβανίας
* το πολεμικό ημερολόγιο του λοχία Γεωργίου Κορρέ
* τα παλικάρια που εκτελέστηκαν από τους ναζί
* οι ναξιώτες καπεταναίοι του ΕΛΑΣ
* ο καπετάν Νικηφόρος του ΕΛΑΣ Αθήνας Βασίλης Γρατσίας μια προσωπικότητα ηρωική
* η δραματική διαφυγή των παλικαριών στη Μέση Ανατολή
* Οι ηρωικοί βαρκάρηδες του Λυώνα, της Δονούσας, της Ηρακλειάς
* η μαύρη βίβλος της κατοχής

Οσο για το που μπορεί κανείς να βρει το συγκεκριμένο βιβλίο ή και τους προηγούμενους τόμους;
Στα βιβλιοπωλεία της Νάξου:        
ΖΟΥΜ: ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ, τηλ. 22850-23675
ΔΙΑΔΡΑΣΗ: ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ, τηλ. 22850-23525
ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ (Παραράς Μανώλης): ΧΑΛΚΙ ΝΑΞΟΥ, τηλ. 22850-32801
Στην Αθήνα μπορείς να το παραγγείλεις τηλεφωνικά στο βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΗΣ: ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 84 και ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210-8817341