Νοστιμήστε την καθημερινότητά σας

ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

Παράδοση και γαστρονομία της Νάξου

 

Πρόλογος : Ηλίας Μαμαλάκης

Συγγραφέας:  Δημήτρης Ευαγ. Παπαδόπουλος

Θέμα:  Μαγειρικές 

Εκδότης: Ίνδικτος

Σελίδες: 246

ISBN: 9789605183653

 

         

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος είναι γέννημα-θρέμμα Ναξιώτης. Από μικρός μαγεύτηκε από τα σπιτικά μαγειρέματα της μάνας του και της γιαγιάς του, που κρατώντας το «μαγικό ραβδί» μετέτρεπαν τις πρώτες ύλες σε «μοσχμυριστές νοστιμιές».

Αυτό τον έκανε να αποκτήσει μια ξεχωριστή σχέση με αυτό που ονομάζουμε «γαστρονομία». Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, αποφασίζει να μοιραστεί από κοινού με όλους μας, τα μυστικά που κατορθώνουν και συνταιριάζουν γεύσεις και διατροφικές συνήθειες του νησιού του, της Νάξου, με τα ήθη και τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων του τόπου του.

Καμία από τις περίπου 100 συνταγές αυτού του βιβλίου δεν είναι φτιαγμένη με τον κλασικό τρόπο. Σε όλες κρύβεται μια λεπτομέρεια, μια πινελιά που τις κάνει μοναδικές, τις βαφτίζει Ναξιώτικες.

Η πλούσια εικονογράφηση του τόμου σού ανοίγει την όρεξη, προτού καταπιαστείς μ’ αυτές. Σου φανερώνει τη διάθεση ενός ανθρώπου κι ενός τόπου να ξανοιχτούν μέσα από τις γεύσεις στις αξίες της φιλοξενίας και της πηγαίας αρχοντιάς.

Νοστιμήστε την καθημερινότητά σας, και, όπως αναφέρει και ο Ηλίας Μαμαλάκης στον Πρόλογό του: «Κι αν βρείτε και καμιά άγνωστη λέξη μέσα στα υλικά, μην στεναχωρηθείτε – η Νάξος είναι δίπλα και ο Δημήτρης έτοιμος να σας δώσει κάθε εξήγηση».

Συγγραφέας

Ο Δημήτρης Ευαγ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Νάξο το 1965. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, σε ηλικία 16 χρονών αρχίζει την επαγγελματική του ενασχόληση στο οικογενειακό εστιατόριο "Συμπόσιο", όπου παίρνει τα πρώτα μαθήματα μαγειρικής από μεγάλους σεφ της εποχής. Δύο χρόνια μετά φεύγει από τη Νάξο για να πάει στην Αθήνα. Εκεί, στο ζαχαροπλαστείο "Dolce" του Κολωνακίου, μαθαίνει την ζαχαροπλαστική, με την οποία θα ασχοληθεί μετέπειτα επαγγελματικά, δημιουργώντας μαζί με τον αδελφό του Γιάννη το ζαχαροπλαστείο "Ραντεβού".

Συχνές είναι οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, με σκοπό την προβολή της Ναξιώτικης παραδοσιακής κουζίνας. Το 1990 βραβεύτηκε στην τουριστική έκθεση "Φιλοξενία" της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου.

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Δημητροκάλλη και έχει δύο παιδιά, τον Βαγγέλη και την Ιακωβίνα. Ζει μόνιμα στη Νάξο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News