Ο Αστερίξ πάει Ιταλία και σπάει ...ταμεία

Αστερίξ… Ενας ξεχωριστός ήρωας κόμικ… Μαζί με τον φίλο του Οβελίξ επιστρέφουν και πάλι στα βιβλιοπωλεία και μάλιστα σπάνε κάθε ρεκόρ… Ο γάλλος σεναριογράφος Ζαν-Ιβ Φερί δίνει ζωή ξανά στις περιπέτειες του αναλλοίωτου Γαλάτη Αστερίξ ο οποίος ταξιδεύει με τον φίλο του Οβελίξ στην Ιταλία. To 37o βιβλίο των δύο Γαλατών με τίτλο «Αsterix et la Transitalique» κυκλοφορεί σήμερα (19/10) σε όλη την Ευρώπη. Μετά τον «Αστερίξ στους Πίκτους» (2013) και τον «Πάπυρο του Καίσαρα» (2015), το νέο βιβλίο υπογράφουν (όπως και τα δύο προηγούμενα) οι 58χρονοι Ζαν-Ιβ Φερί (σενάριο) και Ντιντιέ Κονράντ (σχέδιο). Την έκδοση υπογράφει ο οίκος Albert-Rene (θυγατρική του ομίλου Hachette Livre).

Αυτή η 37η περιπέτεια είναι το πρώτο ταξίδι στην Ιταλία --εκτός της Ρώμης-- για τους δύο Γαλάτες. Μεταξύ των 'Αλπεων και του Βεζούβιου, μια αρματοδρομία διεξάγεται μέσω Βενετίας, που είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειας του Γάλλου σχεδιαστή Αλμπέρ Ουντερζό, συνδημιουργού του Αστερίξ, μαζί με τον συμπατριώτη του σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί που πέθανε το 1977. Η κυκλοφορία ενός νέου Αστερίξ παραμένει ένα παγκόσμιο γεγονός στον χώρο των εκδόσεων. Κανένα άλλο βιβλίο δεν έχει τόση μεγάλη κυκλοφορία στις γαλλόφωνες χώρες. Το νέο βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες, κυκλοφορεί σε 5 εκατομμύρια αντίτυπα, από τα οποία τα δύο είναι στα γαλλικά και το 1,7 εκατομμύριο στα γερμανικά.

Σπάνε ρεκόρ

Να σημειώσουμε με την ευκαιρία ότι πριν από μερικές ημέρες το αυθεντικό σχέδιο για το εξώφυλλο του άλμπουμ των περιπετειών του Αστερίξ «Ο Γύρος της Γαλατίας» (“Asterix and the Banquet” / “Le Tour de Gaule”) πουλήθηκε στο Παρίσι σε τιμή ρεκόρ, φτάνοντας τα 1,4 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Drouot. Το έγχρωμο εξώφυλλο, που φέρει χειρόγραφες αφιερώσεις των «μπαμπάδων» του Αστερίξ, του Ρενέ Γκοσινί και του Αλμπέρ Ουντερζό προς τον σκηνοθέτη Πιερ Τσερνιά, είχε εκτιμηθεί στα 180.000 - 200.000 ευρώ. Το εξώφυλλο του άλμπουμ Η Ασπίδα της Αρβέρνης, που αναμενόταν ότι θα πουληθεί σε παρόμοια τιμή, έπιασε τελικά 1.197.000 ευρώ. Ο Γύρος της Γαλατίας δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες στο περιοδικό Pilote, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 1963. Κυκλοφόρησε σε άλμπουμ από τον οίκο Dargaud & Lombard το 1965. Το 2014, το ασπρόμαυρο εξώφυλλο του άλμπουμ Ο μάντης πουλήθηκε έναντι 193.500 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Αστερίξ = μνημείο

O Αστερίξ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Γαλλο-βελγικό περιοδικό κόμικ Pilote στις 29 Οκτωβρίου 1959. Μέχρι το Νοέμβριο του 2016, κυκλοφόρησαν 36 τόμοι. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Γαλλο-βελγικά κόμικ στον κόσμο, με τη σειρά να είναι μεταφρασμένη σε πάνω από 100 γλώσσες, ενώ έχουν γυριστεί 12 ταινίες, έχει δημιουργηθεί παιχνίδι βασισμένο στους χαρακτήρες του κόμικ και ένα θεματικό πάρκο κοντά στο Παρίσι, το Parc Αστερίξ, το οποίο είναι βασισμένο στη σειρά των περιπετειών των σούπερ ηρώων από τη Γαλατία. Από την έκδοση του πρώτου Αστερίξ, το 1959, 370 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν πωληθεί παγκοσμίως. Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 111 γλώσσες. «Ο Αστερίξ είναι ένα μνημείο», δηλώνει η Ιζαμπέλ Μανιάκ, η επικεφαλής των εκδόσεων Albert-Rene.

Το γαλατικό χωριό

Και βέβαια, η ιστορία του Αστερίξ ξεκινάει από το μικρό ανυπότακτο γαλατικό χωριό όπου οι κάτοικοί του αντιστέκονται στη Ρωμαϊκή κατοχή γύρω στο 50 π.Χ. και έχουν ως βασικό όπλο ένα μαγικό φίλτρο, που παράγεται από τον Δρυίδη Πανοραμίξ, χρησιμοποιώντας το μαγικό χρυσό δρεπάνι του.

Το κύριο θέμα του κόμικ; Ο πρωταγωνιστής της σειράς Αστερίξ, μαζί με τον φίλο του τον Οβελίξ και οι περιπέτειές τους σε πολλές χώρες προκαλούν κάθε φορά την οργή του Ιουλίου Καίσαρα και των Ρωμαίων που προσπαθούσαν  κάθε φορά να κατακτήσουν το χωριό χρησιμοποιώντας κάποιο πανούργο τέχνασμα, πάντα όμως με αποτυχημένη κατάληξη. Ο δαιμόνιος μικρόσωμος Αστερίξ και ο γιγαντόσωμος αφελής Οβελίξ είναι ένα από τα πιο αρμονικά και συμπαθή δίδυμα ηρώων, αχώριστοι φίλοι που λειτουργούν με τον αήττητο συνδυασμό  του μαγικού φίλτρου, της εξυπνάδας αλλά και της καλής τους τύχης και χαλάνε κάθε φορά τα σχέδια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κλασικό είναι το τέλος κάθε ιστορίας με ένα πατροπαράδοτο τσιμπούσι με αγριογούρουνα και τον βάρδο του χωριού Κακοφωνίξ συνήθως δεμένο στο δέντρο!

Βασικό χαρακτηριστικό του κόμικ είναι ότι όλα τα ονόματα των Γαλατών τελειώνουν σε –ιξ, κατάληξη ονόματος του Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix, ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα στη Μάχη της Αλεσίας. Στις περιπέτειές του σε διάφορες χώρες, ο Αστερίξ συναντά τους κατοίκους και τα στερεότυπά τους, τους πειθαρχημένους, μιλιταριστές Γότθους, τους ουδέτερους Ελβετούς, τους φλεγματικούς Βρετανούς, τους οξύθυμους Κορσικανούς, τους Έλληνες που τρώνε γεμιστά αμπελόφυλλα, τους Βέλγους που μιλούν με περίεργη προφορά και τους Σκανδιναβούς που πίνουν ακατάσχετα. Στην Ελλάδα ο Αστερίξ κυκλοφορεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»