Παρουσιάζεται το βιβλίο «Γιάγκος Γρατσίας. Ο δισθανής ήρωας του 1912-13».

Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου… Παρασκευή 11 Αυγούστου και ώρα 20:00. Ο κόσμος αναμένεται να είναι αρκετός… Το θέμα άλλωστε της εκδήλωσης έχει άμεση σχέση με την ιστορία του χωριού… Στο πάνελ γνωστά πρόσωπα… Από τον πρώην Δήμαρχο Δρυμαλίας κο Νίκο Βασιλάκη έως την δικηγόρο Μαριγώ Ψαρρά – Λιανοπούλου και τον Ταξίαρχο ε.α. Ιωάννη Γλυμακόπουλο. Ο λόγος της παρουσίας τους στο πάνελ; Μα ο τέταρτος της παρέας. Που δεν είναι άλλος από τον Θανάση Κωτσάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με θέμα ένα πρόσωπο που έγραψε τη δική του ιστορία στο γίγνεσθαι του μεγαλύτερου χωριού της Νάξου, του Γιάγκου Γρατσία… Τίτλος του βιβλίου «Γιάγκος Γρατσίας. Ο δισθανής ήρωας του 1912-13. Η ιστορία του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου μέσα από το πρίσμα της έμμετρης μαρτυρίας ενός Έλληνα στρατιώτη" Και μέσα στις 140 σελίδες (από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις) μαθαίνουμε έναν διαφορετικό τρόπο αφήγησης ενός ιστορικού γεγονότος… Με έμμετρο τρόπο ο Γιάγκος Γρατσίας μεταφέρει τα βιώματά του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Περίληψη βιβλίου (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

1912-13: οι χριστιανικοί λαοί της Βαλκανικής, Έλληνες, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και Βούλγαροι επιτίθενται από κοινού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση των αλύτρωτων αδελφών τους. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, έπειτα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, διπλασίασε την εδαφική της επικράτεια, απελευθερώνοντας την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτού του έπους υπήρξε και ένας απλός στρατιώτης, ο Γιάγκος Γρατσίας από το Φιλώτι Νάξου, ο οποίος πολέμησε στο θεσσαλικό, το μακεδονικό και το ηπειρωτικό μέτωπο, όπου και τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους. Τελικά απελευθερώθηκε, έχοντας όμως χάσει τη σωματική του ακεραιότητα. Τα όσα σημαντικά γεγονότα βίωσε κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου (1912-13) τα περιγράφει σε έμμετρη χειρόγραφη διήγησή του, που συνέταξε λίγα χρόνια αργότερα, τα οποία και αποτελούν σημαντική πηγή της σύγχρονής μας ιστορίας.

Περιεχόμενα

Ευχαριστίες

ΜΕΡΟΣ Α.

Ιστορικό περίγραμμα

Λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον Γιάγκο Αρ. Γρατσία

Η γλώσσα του εγγράφου

ΜΕΡΟΣ Β.

Η διήγηση του στρατιώτη Γιάγκου Γρατσία

Σύνοψη

Άλλα ναξιακά ποιήματα των Βαλκανικών Πολέμων

Κατάλογος πεσόντων εκ Φιλωτίου Νάξου

Χρονολόγιο

ΜΕΡΟΣ Γ.

Παράρτημα φωτογραφιών

Πηγές φωτογραφιών

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Συγγραφέας

Ο Αθανάσιος Δ. Κωτσάκης (Αθήνα, 1974), κατάγεται εκ μητρός από το Φιλώτι. Είναι διδάκτωρ της Ιστορίας του Πολιτισμού (τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), είναι πτυχιούχος ιστορικός και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία (τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών). Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχει δημοσιεύσει και μονογραφίες, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, καθώς και ανακοινώσεις των ερευνών του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα άπτονται των σχέσεων Ανατολής – Δύσης, πρωτίστως δε της δυτικής παρουσίας στο Αιγαίο και ειδικότερα στις Κυκλάδες, από την εποχή της Δ΄ Σταυροφορίας έως και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους (13ος – 19ος αι.). Έχει γράψει τα βιβλία: "Οι Ενετοί στη Νάξο 1207-1566", "Η Νάξος κατά την Ενετοκρατία", «Έλληνες Ορθόδοξοι και Λατίνοι στη Νάξο (13ος-19ος αι.)» και «Κρητικοί Έποικοι στη Νάξο» 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News