ΠΝΑΙ - Νάξος: “Τση νεραϊδένιας” η παρουσίαση του λευκώματος της Κατερίνα Γιαννακά

Βιβλίο

" Δεν πρόκειται για μια απλή καταγραφή, μια συλλογή, είναι η δική μου διαφορετική ανάγνωση-παρουσίαση περιπετειών και αφηγήσεων που αναφέρονται σε αλλοτινές εποχές, συχνά μυθικές, φανταστικές, αλλά συγχρόνως τόσο σημερινές όσο και αυριανές. Επίσης, δεν επεδίωξα να τα προσεγγίσω λαογραφικά, ούτε γλωσσολογικά, γιατί τέτοια στοιχεία υπάρχουν εγγενώς στα παραμύθια, αλλά ως αναγνώστης έγινα μέρος της δράσης, ένας απο τους ήρωές τους, ή και όλοι οι ήρωες μαζί, όπως η γιαγιά μας, που ως μοναδική αφηγήτρια υποδύεται όλους τους ρόλους. Το λεύκωμα αυτό, σε συνδυασμό με τα εικαστικά έργα και τους διαλόγους της κυκλαδίτισσας Λαλάς (γιαγιάς) με τη Νεραϊδένια (εγγονή) της, σκοπεύει σε μια διαφορετική ανάγνωση των παραμυθιών, μίαν ανάγνωση η οποία θα μας ωθήσει να σκάψουμε βαθιά́ μέσα στην ψυχή μας και να βρούμε τον άλλο μας εαυτό. Με σεβασμό στο παλαιό νησιωτικό ιδίωμα, περιορίστηκα σε μικρές μόνο γλωσσικές παρεμβάσεις, ώστε να είναι κατανοητό χωρίς δυσκολία, αλλά και χωρίς να αλλοιώνονται η δομή, η θαυμάσια αφηγηματική του ροή και τα ηχοχρώματά του».

Ποιος τα λέει αυτά; Μα η Κατερίνα Γιαννακά όταν και τον περασμένο Ιούνιο είχε δει να κυκλοφορεί το βιβλίο - Λεύκωμα «Τση νεραϊδένιας», και μας μετέφερε  σε ένα άλλο κλίμα και σε έναν άλλον πολιτισμό, συγκεντρώνοντας στις σελίδες του 33 δημοτικά παραμύθια από τις Κυκλάδες. Κρίσιμοι αρωγοί εδώ έχουν σταθεί ο πρωην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Λεβογιάννης, που διέθεσε την ανέκδοτη συλλογή του με παλαιά λαϊκά παραμύθια, και η εικαστικός Έλενα Τονικίδη, που είναι art therapist, πρόεδρος τη επιστημονικής εταιρείας Ψυχολογία-Τέχνη και συνεργάτρια των Προγραμμάτων Ψυχικής και Κοινωνικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κάθε παραμύθι προλογίζουν δύο επινοημένα πρόσωπα, η γιαγιά Λαλά και η εγγονή της Νεραϊδένια, που αναδεικνύουν τη σημασία της ντοπιολαλιάς και της λαϊκής σοφίας, όπως αποτυπώνεται στις κυκλαδίτικες αφηγήσεις, μαζί με όλη τη γραμμή των θεμάτων και των μοτίβων τους. 

neraidenias.jpg

Και μετά τη παρουσίαση που είχε γίνει στη Σύρο τον Ιούλιο (σσ. ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Μαραγκό για τις φωτογραφίες) έρχετια και η ώρα της Νάξου... Πότε; Που; Με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του βιβλιοπωλείου "ΔΙΑΔΡΑΣΗ" την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 19:30 στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Χώρας Νάξου.  Και για το βιβλίο (τον συντονισμό θα τον έχει η Κατερίνα Σιδερή) θα μιλήσουν:  Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής, . Αντώνης Γάκης, καθηγητής περιβάλλοντος, συγγραφέας, θεατροπαιδαγωγός και .Αικατερίνη Γιαννακά, συγγραφέας του βιβλίου.

Αναλυτικα η πρόσκληση αναφέρει: 

"Το βιβλιοπωλείο ΔΙΑΔΡΑΣΗ με τη συμβολή της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 19:30 στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου, στη Χώρα Νάξου, διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου – λευκώματος «ΤΣΗ ΝΕΡΑΪΔΕΝΙΑΣ» της Αικατερίνης Γιαννακά.

Πρόκειται για μια συλλογή 33 παλαιών λαϊκών κυκλαδίτικων – ναξιώτικων παραμυθιών που δημοσιεύονται σε μια «άλλη ανάγνωση», με πρωταγωνίστρια τη «Λαλά» (γιαγιά) και την εγγονή της νεραϊδένια, την ψυχή των παραμυθιών και απευθύνονται σε μεγάλους μα και μικρούς, με στόχο αυτά να ξαναμπούν και πάλι στη ζωή κάθε κυκλαδίτικης οικογένειας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αντώνης Γάκης, καθηγητής περιβάλλοντος, συγγραφέας, θεατροπαιδαγωγός.

Αικατερίνη Γιαννακά, συγγραφέας του βιβλίου.

Την εκδήλωση θα συντονίζει η Κατερίνα Σιδερή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News