Σαντορίνη: Τι πρέπει να κάνεις για να κατανοήσεις το θηραϊκό κρασί

Σαντορίνη

Η ιδιαιτερότητα του Θηραϊκού αμπελώνα, με τις μοναδικές ποικιλίες και τα εκλεκτής ποιότητας κρασιά του, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης στο κέντρο Οινοτουρισμού της Santo Wines στη Σαντορίνη, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου και expert σε θέματα οίνου κ. Μερόπης Παπαδοπούλου "Σαντορίνη - Με τις ρίζες στο ηφαίστειο".

Στα ιδιαίτερα στοιχεία (ηφαίστειο, κλίμα, terroir) που διαμόρφωσαν την φυσιογνωμία του Σαντορινιού οίνου αναφέρθηκε άλλωστε η ίδια η συγγραφέας, καταθέτοντας επίσης την αγάπη της για το νησί και την έλξη που αυτό άσκησε ως επιπλέον κίνητρο για τη συγγραφή του βιβλίου της, με το οποίο ιστοριογραφείται στη διαχρονία του ο Θηραϊκός αμπελώνας.

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν από όλους τους ομιλητές στην εκδήλωση (ο δήμαρχος του νησιού Αντώνιος Σιγάλας, ο διακεκριμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου και ο γενικός διευθυντής της Santo Wines Ματθαίος Δημόπουλος), ενώ αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια στο βιβλίο, σημειώνοντας ότι πέραν της αξίας του και της συμβολής του στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του αμπελώνα, έχει και υψηλή αισθητική.

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε μάλιστα εμφατικά την ευτυχή σύμπτωση της κυκλοφορίας του βιβλίου με το εν εξελίξει rebranding της Santo Wines. 

santorini.jpg

Περίληψη βιβλίου 

Ανοίγω μια φιάλη δροσερή Σαντορίνη, γεμίζω το ποτήρι μου με το εκλεκτό κρασί και σας καλωσορίζω στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Δεν είμαι οινολόγος, αρχαιολόγος, συγγραφέας... απλώς μια ταξιδιώτισσα της ζωής που "πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω"... γεμίζοντας τον ταξιδιωτικό μου σάκο, αποθησαυρίζοντας εμπειρίες. Ανάμεσά τους οι πιο έντονες μνήμες τόπων με τα αρώματα και τις γεύσεις τους. Και μέσα σ’ αυτές την πρωτοκαθεδρία έχει ένα νησί που αγάπησα πολύ και μου το ανταπέδωσε γενναιόδωρα: η Σαντορίνη.

Το νησί των μύθων, του μυστηρίου, των θαυμάτων. Το νησί όπου ιστορία, προϊστορία, μυθολογία, θρύλοι και παραδόσεις ζωντανεύουν σε κάθε βήμα του ανήσυχου ταξιδευτή. Και συμπυκνώνονται στο ρωμαλέο, αφηγηματικό σαντορινιό κρασί, που αποτυπώνει μοναδικά και με ακρίβεια τον τόπο του, διευρύνοντας την έννοια terroir προσθέτοντας σ’ αυτήν παρανομαστές πρωτόγνωρους. Για να κατανοήσεις το θηραϊκό κρασί και να μπορέσεις να το απολαύσεις έτσι όπως του αξίζει, πρέπει πριν απ’ όλα να ξεκλειδώσεις τους κώδικες του νησιού. Κώδικες δύσκολους και απαιτητικούς που κρύβονται πίσω από τουριστικά στολίδια κι εύκολες εξηγήσεις.

Πρέπει να αφήσεις την καλντέρα να σου μιλήσει, το ηφαίστειο να σε τρομάξει, τις τοιχογραφίες από την ανασκαφή στο προϊστορικό Ακρωτήρι να σου αποκαλύψουν με χρώματα πολιτισμούς που χάθηκαν... Μην απορείτε γιατί χρειάζονται όλα αυτά για να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί... Το κρασί της Σαντορίνης δεν είναι ένα εύκολο κρασί. Δεν είναι καθημερινό κρασί, δεν είναι κρασί για ηχηρά ανέμελα τσουγκρίσματα και αναίτιες οινοποσίες.[...]

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News