Τ’ Απεράθου… Παρουσίαση και προσφορά

Η 4η Αυγούστου ήταν ημέρα μνήμης και τιμής… Οι άνθρωποι της Απειράνθου βρέθηκαν στο Πολιτιστικού Κέντρο του χωριού με σκοπό να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο, ο οποίος επί 28 χρόνια (από το 1983 έως το 2011) κάλυψε δημοσιογραφικά με αυταπάρνηση τα γεγονότα της Απειράνθου και το κυριότερο; Τα διέσωσε μέσω της εφημερίδας «Τ’ Απεράθου»… Και όπως είναι λογικό, ο Μιχάλης Γρατσίας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών (ετών 96) πριν από δύο χρόνια, αξίζει το λιγότερο μία φιλολογική βραδιά για το έργο του…

Η εκδήλωση λοιπόν πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Απειράνθου, χωριό στο οποίο γεννήθηκε ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας. Και κατά τη διάρκειά της παραδόθηκαν σε τέσσερις καλαίσθητους τόμους όλα τα τεύχη της εφημερίδας σε φορείς της Νάξου. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του ανιψιού του εκλιπόντος, Ηλία Αντ. Γρατσία και του συνεργάτη της εφημερίδας Μανώλη Χατζηπέτρου, έγινε συγκέντρωση και ταξινόμηση όλων των τευχών (205) τα οποία παραδόθηκαν σε τόμους, στους εξής φορείς:
- Στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (για βιβλιοθήκη Γ.Α.Μαγκάκη)
- Στο Ιστορικό Αρχείο Νάξου
- Στην Κοινότητα Απειράνθου
- Στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου.

Η δαπάνη της βιβλιοδεσίας καλύφθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ).

Το παρών έδωσαν ουκ ολίγοι ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι με την υποστήριξη του Απεραθίτικου Συλλόγου, παρουσιάσθηκαν σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του Μιχάλη Γρατσία, καθώς και ιστορικά έγγραφα του ίδιου κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου. Επίσης είχαμε ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων, μουσικό αφιέρωμα, προβολή οπτικού υλικού και παράδοση των τόμων σε εκπροσώπους των προαναφερθέντων φορέων.

Ομιλητές ήταν ο Αρεοπαγίτης ε.τ Δημήτρης Μουστάκας, η πρόεδρος του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου Σοφία Γρατσία - Χατζούδη, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Νανούρης, η πολιτική επιστήμονας Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, ο δικηγόρος και ανιψιός του Ηλίας Αντ. Γρατσίας και ο Μανώλης Ι. Χατζηπέτρος, συνεργάτης της εφημερίδας…

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Μιχάλης Γρατσίας γεννήθηκε το 1919 και απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 96 ετών. Η εφημερίδα «Τ' Απεράθου» κυκλοφόρησε το Μάη του 1983 και έκλεισε το 2011 καλύπτοντας επί 28 συνεχή χρόνια όλα τα θέματα της Απεραθίτικης κοινωνίας, αλλά και σημαντικά της Ναξιακής ζωής.

Δελτίο Τύπου με την υπογραφή του Μανώλη Χατζηπέτρου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News