Τα "ΕΛΛΗΝΙΚΑ" του Λιαντίνη....στη Νάξο

Σίγουρα το να γράψει κανείς μια περίληψη ή ανάλυση για καθένα από τα βιβλία αυτού του σπουδαίου Έλληνα στοχαστή, Δημήτρη Λιαντίνη, είναι μια πολύ πολύ δύσκολη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς την βαθύτητα και τον όγκο των γραπτών του. Σύμφωνα και με τον ίδιο τον συγγραφέα στα ‘’ Ελληνικά ‘’, υπάρχει ένας κατάλογος βιβλίων που πρέπει να διαβάσει κάθε δάσκαλος , καθηγητής και Έλληνας.« Η επαφή μας με τα κείμενα αυτά ζητά να μοιάζει το δεσμό που έχει ο καθένας μας με στοιχεία όπως: η θάλασσα, το βουνό, η μουσική, το ταξίδι, η Κυριακή, η κουβέντα με το φίλο, η Αγορά, οι "υπαρκτικές ώρες" του προσώπου μας.» αναφέρει ο ίδιος. Εγώ από την άλλη, έχω να παραδεχτώ ότι , ΄΄Τα Ελληνικά ΄΄ είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε Έλληνας, για να κατανοήσει την ελληνική του υπόσταση.

1.archaeologioo_plaka-1.jpg.jpg

Το κόσμημα του εξωφύλλου εικονίζει σκηνή χορού σε επίκρουστη παράσταση πλάκας ,που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο "Μιχάλη Μπαρδάνη" στην Απείρανθο της Νάξου. Βρέθηκε στην ‘’Κορυφή τ ΄Αρώνιου ‘’ στο δεύτερο μισό της τρίτης χιλιετίας.

«Είναι ο ίδιος χορός που ο Λιαντίνης στις σελίδες των Ελληνικών θα αναφέρει ως τον καλύτερο στίχο της νεοελληνικής ποίησης. Ο χορός που έστησε ο Έρωτας με τον ξανθόν Απρίλη.

Και είναι, λέει ο Λιαντίνης, ο στίχος αυτός Ελλάδα. Είναι ο Απόλλωνας και ο Διόνυσος, τα δυο λαμπρά παλικάρια που χορεύουν στο ηλύσιο φως. Κι ανάμεσα; Ο τρίτος χορευτής; Είναι αυτός που καταφέρνει να σταθεί στο μεταίχμιο του απολλώνειου και διονυσιακού στοιχείου. Αυτά που γεννήσανε την αττική τραγωδία. »¹

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Εν αρχή ην ο δάσκαλος. Μη ο δάσκαλος η φύση θα ήταν, δε θα ήταν όμως οι κοινωνίες. Θα υπήρχε χρόνος, αλλά δε θα υπήρχε η ιστορία. Και στο βασίλειο των ζωντανών ήχων θα άκουγε κανείς την κραυγή, τα χουγιαχτά, τα συνθήματα. Δε θα άκουγε όμως ούτε θα βλεπε τη φωνή, τα γράμματα της γραφής, τις συμφωνίες και τους χορούς.

Γιατί; Απλά, γιατί ο δάσκαλος είναι που μεταμορφώνει τον εγκέφαλο του ζώου σε νου του ανθρώπου. Αυτός κατορθώνει ώστε η ματιά του καθένα μας να μη μένει βλέμμα βοδιού, αλλά να γίνεται βιβλίο ανοιχτό να το διαβάζεις. [...]

  Από το "ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ" σελ. 13 του βιβλίου

729bf935-1da5-43eb-8184-ef4ef2120e90_18.jpg

Συγγραφέας: ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δ. ΛΙΑΝΤΙΝΗ - ΒΙΒΛΙΟΓΟΝΙΑ

SKU: 0043669

ISBN: 960-7088-05-0

Γλώσσα: Ελληνικά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News