Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΒιβλίοΤα τζιν έχουν φύλο και αχαλίνωτα πάθη

Τα τζιν έχουν φύλο και αχαλίνωτα πάθη

|

Το «Παλαιό Βιβλιοπωλείο» προτείνει το τελευταίο βιβλίο «Δύο χρόνια, οκτώ μήνες και είκοσι οκτώ νύχτες» του Σαλμάν Ρουσντί που μας ταξιδεύει στο κόσμο των «χιλίων και μίας νύχτας» 

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΧΤΩ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΟΧΤΩ ΝΥΧΤΕΣ

Συγγραφέας:    Σαλμάν Ρούσντι

Θέμα:   Ξένη πεζογραφία

Εκδότης:              Ψυχογιός

Μετάφραση:    Έφη Τσιρώνη

Επιμέλεια:          Μαρία Σεβαστιάδου

Σελίδες:               440

ISBN:     9786180114546

Εμπνευσμένο από τους παραδοσιακούς μύθους της Ανατολής, το μυθιστόρημα του Σαλμάν Ρούσντι είναι ένα αριστούργημα για τις αρχέγονες συγκρούσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στον κόσμο μας.

Στο κοντινό μέλλον, στον απόηχο της σφοδρής καταιγίδας που πλήττει την πόλη της Νέας Υόρκης, ανατέλλει η εποχή των παραδοξοτήτων. Ένας καθ’ όλα προσγειωμένος κηπουρός ανυψώνεται ξαφνικά από το έδαφος και μένει να αιωρείται. Ένας κομίστας ξυπνάει στο δωμάτιό του για να βρεθεί αντιμέτωπος με μια μυστηριώδη οντότητα, εντυπωσιακά όμοια με τον Ινδό ήρωα που ο ίδιος δημιούργησε με το πενάκι του. Ένα εγκαταλειμμένο από τη μητέρα του μωρό διαθέτει την έμφυτη ικανότητα να εντοπίζει τη διαφθορά και να σημαδεύει τους ενόχους με δερματικά έλκη. Μια σαγηνευτική χρυσοθήρας θα επιστρατευτεί για να πολεμήσει δυνάμεις ισχυρότερες από κάθε φαντασία.

Δεν το γνωρίζουν, αλλά όλοι κι όλες τους κατάγονται από τα ιδιόρρυθμα πλάσματα που είναι γνωστά ως τζιν και κατοικοεδρεύουν σ’ έναν κόσμο χωρισμένο από τον δικό μας με ένα πέπλο. Αιώνες νωρίτερα η Ντούνια, πριγκίπισσα των θηλυκών τζιν, των τζίνια, ερωτεύτηκε έναν θνητό ορθολογιστή φιλόσοφο και απέκτησαν τεράστιο αριθμό απογόνων, οι οποίοι, ανυποψίαστοι ως προς τις υπερφυσικές ικανότητές τους, εξαπλώθηκαν σε όλη την υφήλιο.

Από τη στιγμή που τα σύνορα των δύο κόσμων θα παραβιαστούν, τα παιδιά της Ντούνια μαζί με τους γήινους βοηθούς τους θα παίξουν ζωτικό ρόλο στον πόλεμο ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, μαχόμενοι επί χίλιες και μία νύχτες – που πάει να πει, δύο χρόνια, οχτώ μήνες και είκοσι οχτώ νύχτες. Είναι μια εποχή συγκλονιστικών ταραχών, στη διάρκεια της οποίας τα λόγια θα γίνουν δηλητήριο, η σιωπή αρρώστια, και κάθε ήχος μια πιθανή κατάρα.

Ενα μικρό κείμενο 

Πάρτε μία γεύση από το βιβλίο… “Ελάχιστα είναι γνωστά, αν και πολλά έχουν γραφεί, για την πραγματική φύση των τζιν, αυτών των καμωμένων από άκαπνη φωτιά πλασμάτων. Τα εξής χαρακτηριστικά είναι ευρέως αποδεκτά: πως είναι ιδιόρρυθμα, απρόβλεπτα, ακόλαστα· ότι μπορούν να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, να μεταβάλουν το μέγεθος και τη μορφή τους και να πραγματοποιούν πολλές από τις ευχές θνητών αντρών και γυναικών αν έτσι επιλέξουν ή αν διά εξαναγκασμού υποχρεωθούν να το κάνουν· και πως η δική τους αίσθηση του χρόνου διαφέρει ριζικά από κείνη των ανθρώπινων όντων. Δεν πρέπει να συγχέονται με τους αγγέλους, μολονότι κάποιες από τις παλιές ιστορίες διατυπώνουν εσφαλμένα πως ο ίδιος ο Διάβολος, ο πεπτωκώς άγγελος Εωσφόρος, γιος της αυγής, ήταν το σπουδαιότερο των απανταχού τζιν. (…)

Το έτος 1195 ο μέγας φιλόσοφος Ιμπν Ρουσντ, κάποτε καδής ή δικαστής της Σεβίλλης και εσχάτως προσωπικός γιατρός του χαλίφη Αμπού Γιουσούφ Γιακούμπ στη γενέτειρά του, την Κόρδοβα, είχε επισήμως διωχθεί και διασυρθεί εξαιτίας των φιλελεύθερων ιδεών του, ιδέες απαράδεκτες για τους ανερχόμενους σε ισχύ φανατικούς Βερβερίνους, που εξαπλώνονταν σαν μάστιγα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αραβικής Ισπανίας, και είχε αποπεμφθεί σε εσωτερική εξορία στο χωριουδάκι Λουθένα, έξω από τη γενέτειρά του, ένα χωριό γεμάτο Εβραίους, που δεν μπορούσαν πια να λένε πως είναι Εβραίοι, επειδή οι προηγούμενοι ηγεμόνες της Αλ Ανταλούς, η δυναστεία των Αλμοραβιδών, τους είχαν προσηλυτίσει εξαναγκαστικά στο Ισλάμ. (…)

Η λάγνα Ντούνια

Μια μέρα, σύντομα μετά την έναρξη της εξορίας του, μια νεαρή κοπέλα περίπου δεκατεσσάρων καλοκαιριών εμφανίστηκε στην πόρτα του χαμογελώντας γλυκά, χωρίς να χτυπήσει ή να εισβάλει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο στις σκέψεις του, και απλώς στάθηκε εκεί και περίμενε ώσπου ο φιλόσοφος να αντιληφθεί την παρουσία της και να την καλέσει μέσα. (…)

Ορθολογιστής καθώς ήταν, ο Ιμπν Ρουσντ δεν μπόρεσε να μαντέψει πως η Ντούνια ήταν υπερφυσικό ον, μια τζίνια από τη φυλή των θηλυκών τζιν, των τζινίρι: μια σπουδαία πριγκίπισσα αυτής της φυλής σε μια γήινη περιπέτεια, στο κυνήγι της εμμονής της με τους γήινους άντρες γενικότερα και τους ιδιοφυείς εκπροσώπους τους ειδικότερα. (…) «Πες μου μια ιστορία», απαιτούσε συχνά η Ντούνια, στο κρεβάτι, τον πρώτο καιρό της συμβίωσής τους. Ο φιλόσοφος δεν άργησε να ανακαλύψει ότι, παρά τη φαινομενική νεότητά της, η Ντούνια μπορούσε να γίνει πολύ απαιτητική και ισχυρογνώμων, στο κρεβάτι και έξω από αυτό. (…) Η ανακάλυψη πως η ένταση των ορμών της μπορούσε να καμφθεί διά της αφήγησης του πρόσφερε μια κάποια ανακούφιση. «Πες μου μια ιστορία», του έλεγε, κουλουριασμένη στην κόγχη του μπράτσου του με το κεφάλι της φωλιασμένο στο λίκνο της παλάμης του, κι εκείνος σκεφτόταν: Ωραία, τη γλίτωσα για απόψε· και της έδινε, λίγο λίγο, την ιστορία του μυαλού του.

Ο συγγραφέας:

Ο ΣΑΛΜΑΝ ΡΟΥΣΝΤΙ γεννήθηκε στη Βομβάη το 1947, μετανάστευσε στην Αγγλία το 1961 και σήμερα ζει στην Αμερική. Τα βιβλία του έχουν τιμηθεί με σημαντικότατα βραβεία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Booker των Booker, που του απονεμήθηκε για το μυθιστόρημα ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ. Τα έργα του Ρούσντι πάντα ξεσηκώνουν θύελλα κριτικών και διαφορετικών απόψεων, ενώ συζητιούνται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΙΤΑΝΟΥ, το ωριμότερο μυθιστόρημά του βραβεύτηκε το 1996 με το Ευρωπαϊκό Αριστείον Λογοτεχνίας, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠ` ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ, που αποτέλεσε το εκδοτικό γεγονός του 1999, ΑΝΑΤΟΛΗ-ΔΥΣΗ, Ο ΧΑΡΟΥΝ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΝΥΚΤΙΟΥ και το ΣΑΤΑΝΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ, που έχει τιμηθεί με τα βραβεία Whitbread και Premio Pedrocchi, και το ΠΑΡΑΦΟΡΑ. Το ΣΑΛΙΜΑΡ ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2005.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο