Ταξίδι που γράφει και γράφεται για τη ζωή

ΣΕΡΡΑ. Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Συγγραφέας:  Γιάννης Καλπούζος

Θέμα:  Ελληνική πεζογραφία     

Εκδότης: Ψυχογιός

Επιμέλεια:  Άννα Μαράντη       

Σελίδες:  640        

ISBN: 9786180115338    

 

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ' την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ' έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες∙ δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του∙ έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος∙ συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.

Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών∙ η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία∙ ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές∙ η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης∙ οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν∙ τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα∙ οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.

Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

 

Ο Γιάννης Καλπούζος έχει γράψει στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, σχετικά με το νέο του βιβλίο:

 «Κάθε κεφάλαιο του "σέρρα" αρχίζει με ένα απόφθεγμα του μυστηριώδους αφηγητή, το οποίο συμπυκνώνει το νόημα όσων πρόκειται να ακολουθήσουν.

»Θέλω να πω τόσα πολλά γι' αυτό το βιβλίο, αλλά ο χώρος δεν προσφέρεται και συγχρόνως θα κινδύνευε να χαθεί η μαγεία της ανάγνωσης. Άλλωστε το περιεχόμενό του είναι όπως ο ποταμός. Επιβάλλεται ν’ ακολουθήσει κανείς την κοίτη απ’ τις πηγές του, ν’ αφουγκραστεί κάθε φλοίσβο και κάθε κατεβασιά του, να ασκηθεί κολυμπώντας στο ρεύμα του, να σταθεί στις όχθες του, να νιώσει και να κατανοήσει τα μυστικά του. Γιατί μέσα από το μακρύ ταξίδι του Γαληνού Φιλονίδη αναδείχνεται κι ένας δρόμος προς την αυτογνωσία και τη γνώση του κόσμου.

»Το «σέρρα» έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία οι Έλληνες έχουμε ανάγκη από ένα φωτεινό παράδειγμα-πρότυπο. Ένα τέτοιο παράδειγμα και ιστορικό σηματωρό αποτελεί ο Ελληνισμός του Πόντου, ο οποίος κατόρθωσε να σηκώσει το κεφάλι ύστερα από τα αλλεπάλληλα δεινά που τον χτύπησαν.

»Όλα όσα συμβαίνουν στις σελίδες του μυθιστορήματος φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς ή Πυρρίχιου, κι όλα απηχούν στην ψυχή του κόσμου, στις ψυχές όλων μας, στο πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή, αλλά και στο ταξίδι που γράφεται για τη ζωή».

Ο συγγραφέας:

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας, το 1960. Απο το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 1990 και το 1992 εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: "Έρως και Ευρώς" και "Με το ρυθμό της βροχής". Τα περισσότερα ποιήματα της δεύτερης συλλογής τιμήθηκαν από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με τον έπαινο "Λιλής Ιακωβίδη". Έκτοτε έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα, ένα βιβλίο με διηγήματα και άλλες τρεις ποιητικές συλλογές ("Το νερό των ονείρων", Ελλ. Γράμματα, 2000, "Το παραμιλητό των σκοτεινών θεών", Ίκαρος, 2006, "Έρωτας νυν και αεί", Ίκαρος, 2007). Από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους για περισσότερα από 65 τραγούδια, μεταξύ των οποίων και τα "Γιατί πολύ σ αγάπησα" του Ορφέα Περίδη, "Δέκα μάγισσες" του Γιάννη Σαββιδάκη, κ.ά. ("Απ’ την Πρέβεζα στα Γιάννενα", "Όπου πας να πηγαίνω", "Με το ραβδί του Μωυσή", "Τι μου ’χει λείψει", "Των άστρων οι φωνές", την ελληνική εκδοχή του "Brazil", κ.ά.) Επίσης έγραψε τους στίχους του παιδικού θεατρικού έργου "Τρυφεράκανθος", της Ελένης Πριοβόλου. Το μυθιστόρημά του "Ιμαρέτ" (Μεταίχμιο, 2008), τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και των Λεσχών Ανάγνωσης, το 2009.