Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγεία3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για άτομα με αναπηρία

3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για άτομα με αναπηρία

|

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 6 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία και περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή

Η 3η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 6 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία και περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή, εξαιτίας της αδυναμίας της κοινωνίας να λάβει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας, τις δυνατότητες και τις ειδικές της ανάγκες, περιθωριοποιώντας την και στερώντας από αυτήν τη συμμετοχή στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών μέσα από ποικίλα προγράμματα υποστήριξης και δράσεις επιδιώκει τη μείωση των συνεπειών της οπτικής αναπηρίας, την πραγματική ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή, επιθυμώντας πάντα την προαγωγή μιας κοινωνίας που λειτουργεί με τις αρχές του σεβασμού, της αποδοχής και της αλληλεγγύης και θεωρώντας τη διάκριση λόγω αναπηρίας, παραβίαση της εγγενούς αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του ατόμου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 4 και 8 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 10:00 – 14:00 και 16:00-20:00 στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες(Ε.Σ.Α.μεΑ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ) και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»: βιωματικές δράσεις σχετικά με τις Τεχνικές Βλέποντος Οδηγού/παρουσίαση τεχνικών συνοδείας, παρουσίαση της γραφής Τυφλών Braille και δράσεις με Προσομοιωτή Σκύλου Οδηγού – DogSim.
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, 4ο Γενικό Λύκειο Νέας Σμύρνης: βιωματικά εργαστήρια για Τεχνικές Βλέποντος Οδηγού/παρουσίαση τεχνικών συνοδείας.
Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, 6:30 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο ΑΛΕΚΑ σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Ζωγράφου: εκδήλωση ευαισθητοποίησης και αποδοχής της αναπηρίας με ομιλία από τον κ. Στέργιο Σιούτη (μέλος του ΔΣ του ΚΕΑΤ), με θέμα: «Άτομα με προβλήματα όρασης, Αναζητήσεις και Προοπτικές», με μουσικό πρόγραμμα από τις χορωδίες Γυμνασίων του Δήμου Ζωγράφου & την Ορχήστρα του ΚΕΑΤ, και προβολή της ταινίας «ΤΑ ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΑ» του Νίκου Γραμματικού.

ΠΣΦ: Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι πάντα πολύτιμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) τονίζει την καθοριστική σημασία του Φυσικοθεραπευτή και της πρώιμης παρέμβασης, σε οποιαδήποτε περίπτωση βλάβης, η οποία εγκαθίσταται στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Η αποκατάσταση της Υγείας του πάσχοντος συνανθρώπου μας είναι μια εξαιρετικά λεπτή και πολύπλοκη, πολλές φορές, διαδικασία, η οποία απαιτεί την άριστη διεπιστημονική συνεργασία.

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι πάντα πολύτιμος.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, βιώνουμε όλοι μας την κρίση και, κυρίως, την βιώνουν οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας. Αντί η Πολιτεία να αυξήσει την μέριμνα για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, η βαθιά οικονομική κρίση έχει φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τις ομάδες αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ραγδαία μείωση των δημοσίων δαπανών για την φυσικοθεραπεία στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης σημειώνει ότι «η Πολιτεία πρέπει να μεριμνά ,να οργανώνει και να στελεχώνει κάθε δημόσια μονάδα, στην οποία  φοιτούν άτομα με ιδιαίτερες δυσκολίες . Επίσης, πρέπει να οργανώσει και να στελεχώσει ένα δημόσιο σύστημα αποκατάστασης, το οποίο θα λειτουργεί με όλα εκείνα τα διεθνή πρότυπα και, γι αυτό το σκοπό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είναι πάντα στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας».

Ενημερωτική εκδήλωση στον «Ευαγγελισμό»

Με αφορμή την Κυριακή 3η Δεκεμβρίου, το Επιστημονικό Τμήμα Παιδιατρικής Φυσικοθεραπείας (ΕΤΠΦ) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) διοργανώνει ενημερωτική – επιστημονική εκδήλωση, ανοιχτή για όλους, με θέμα «Από την Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία στην ενηλικίωση και την ενεργό δράση».

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Δώμα» του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», από τις 10:30 έως τις 13:30, ενώ ο χώρος της εκδήλωσης είναι προσβάσιμος για τα άτομα με αναπηρία.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αναπηρία, καθώς και η εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, τόσο μεταξύ επιστημόνων από το χώρο της Φυσικοθεραπείας όσο και μεταξύ ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Οι βιωματικές εμπειρίες των ομιλητών, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε τη ζωή τους η Φυσικοθεραπεία, από την παιδική ηλικία έως σήμερα, θα συμβάλουν στην πληρέστερη και βαθύτερη κατανόηση των θεμάτων της αναπηρίας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες