4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η πρόληψη είναι το παν...

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου. Με σύνθημα «είμαι και θέλω να..» (2019), έχει σκοπό να εμπνεύσει τη δράση των ατόμων, της υγειονομικής κοινότητας και των κυβερνήσεων ώστε να βελτιώσουν την ενημέρωση και την πρόσβαση του πληθυσμού για την πρώιμη ανακάλυψη και την διάγνωση της νόσου, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η επιβίωση των ασθενών.

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 18 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, από τις οποίες σχεδόν 5 εκατομμύρια αφορούσαν τον μαστό, τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο και τη στοματική κοιλότητα, δηλ. καρκίνους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί πρώιμα και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την επιβίωση των ασθενών και την ποιότητα ζωής τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.

Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος. Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV), ευθύνονται για έως 25% των περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Πρόληψη 

Η επίσκεψη στο γιατρό στο τελικό στάδιο και η έλλειψη πρόσβασης στη διάγνωση και τη θεραπεία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Το 2017, μόνο το 26% των χωρών χαμηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι στον δημόσιο τομέα διατίθενται γενικά παθολογοανατομικές υπηρεσίες. Πάνω από 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες θεραπείας είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με λιγότερο από 30% των χωρών χαμηλού εισοδήματος. Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειονότητα των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.

Ημέρα Καρκίνου 

Οπως διαπιστώνεται από την αναδίφηση του Αθηναϊκού Ημερήσιου Τύπου της εποχής, από 23 έως και 30 Νοεμβρίου 1938, με Παγκόσμιο Κέντρο την πόλη των Παρισίων άρχισε «η Διεθνής Εβδομάδα κατά του Καρκίνου», η οποία ορίστηκε με σκοπό τον εορτασμό των επετείων:

Της 40ης από την ανακάλυψη του ραδίου από το ζεύγος Κιουρί
Της 43ης από την ανακάλυψη των ακτίνων Χ από τον Roentgen και τέλος
Της 50ης από την ανακάλυψη των Ερτζιανών κυμάτων
Η πρώτη αυτή, όπως φαίνεται, «Διεθνής Εβδομάδα κατά του Καρκίνου» γιορτάστηκε ταυτόχρονα σε Ευρωπαϊκές, Αμερικανικές και άλλες Πρωτεύουσες των Κρατών της Υφηλίου, με συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις επιστημόνων με παγκόσμιο κέντρο το Παρίσι «στο Μέγαρον των Ανακαλύψεων». Παντού αναφέρθηκαν στον καρκίνο, την πρόληψη και την θεραπεία του, προτείνοντας ταυτόχρονα νέους τρόπους κοινής διεθνούς στρατηγικής για την προαγωγή της υγείας, ευημερίας και προόδου της ανθρωπότητας.

Στην Ελλάδα με παράδοση στην συμμετοχή σε παρόμοια γεγονότα και σεβασμό στους σκοπούς των εκάστοτε  δράσεων και των διεθνών υποχρεώσεών της, υπήρξε έντονη εθνική παρουσία. Ετσι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έγινε και στην Αθήνα το βράδυ της 23ης Νοεμβρίου 1938 η τοπική τελετή έναρξης του εορτασμού, στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συνδέσμου «Ο Παρνασσός» όπου παρέστησαν η Α.Β.Υ. ο Διάδοχος του Θρόνου Πρίγκιπας Παύλος και άλλοι επίσημοι.

Κύριος ομιλητής ήταν ο αείμνηστος Αριστοτέλης Κούζης, Καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και του Νοσοκομείου «Ο Αγιος Σάββας», ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα με τίτλο : «Οι μεγάλοι συντελεστές εις την θεραπεία του καρκίνου». Ο Καθηγητής Αριστοτέλης Κούζης στην ομιλία του, η οποία δημοσιεύθηκε σε 3 συνεχή φύλλα της Ημερήσιας Πρωϊνής Εφημερίδας των Αθηνών «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» τις 24, 25 και 26 Νοεμβρίου 1938, μεταξύ άλλων τόνισε ότι :

«O καρκίνος είναι διαπιστωμένη νοσηρά κατάσταση από την αρχαιότητα, υπάρχουν δε άπειρα στη διάθεσή μας γραπτά κείμενα που τεκμηριώνουν τη γνώση αυτή, ιδιαίτερα των γιατρών της Αρχαίας Ελληνικής Επικράτειας. Στη σύγχρονη περίοδο που διανύει η Ανθρωπότητα, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε (τότε) τα γενεσιουργά αίτια, ξέρουμε αρκετά για το πώς επακριβώς θα προφυλαχθούμε λαμβάνοντας έγκαιρα, συγκεκριμένα προληπτικά και προφυλακτικά μέτρα. Η διάγνωση των περιπτώσεων με καρκίνο με την ανακάλυψη των ακτίνων Χ από τον Roentgen και η με εγχείρηση ή «ακτινοθεραπεία» χάρις στην ανάπτυξη της εξειδικευμένης αυτής αγωγής από το ζεύγος Κιουρί, προσφέρουν σημαντικά στην τιθάσευση της νόσου».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Sansimera.gr