Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑγωνία για την Υγεία

Αγωνία για την Υγεία

|

Τι συζητήθηκε στην Αντίπαρο το διήμερο 11 και 12 Ιουνίου στο συνέδριο της Ε.ΚΥ.Τ. – Τι είπαν στις εισηγήσεις τους οι κ. Πανοηλίας και Ραπτάκης (υπεύθυνοι στα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου) αλλά και ο κος Παπακωνσταντής 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουνίου 2016 στην Αντίπαρο η Συνάντηση των μελών της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου και το Συνέδριο με θέμα: Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες. Ήταν ένα θέμα επίκαιρο, που αφορά ολόκληρη τη χώρα, αλλά ιδιαίτερα πιεστικό στο νησιωτικό χώρο και φυσικά στα μικρά νησιά των Κυκλάδων.
Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν μεγάλη παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενίσχυση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το σύνολο σχεδόν των εξόδων μετάβασης και διαμονής στην Αντίπαρο καλύφθηκε εξ ιδίων. Ευχαριστούμε τη BLUE STAR FERRIES για την έκπτωση στα εισιτήρια μέχρι την Πάρο και το Δήμο Αντιπάρου, ειδικά το Δήμαρχο κ. Τάσο Φαρούπο, για τη φιλοξενία του, την προσφορά δείπνου μετά το συνέδριο και τη διάθεση του λεωφορείου του Δήμου για τη μετάβασή μας στο σπήλαιο και στο Δεσποτικό.
Η Αντίπαρος μας υποδέχθηκε με την πατροπαράδοτη Κυκλαδίτικη φιλοξενία. Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων περίμεναν στο μουράγιο και μας μετέφεραν στα προσεγμένα και πεντακάθαρα δωμάτια. Είναι εμφανής η προσπάθεια των Αντιπαριωτών να προσφέρουν αναβαθμισμένες τουριστικές υπηρεσίες.
Το βράδυ του Σαββάτου (11 Ιουνίου) έλαβε χώρα στην αίθουσα Καλουδά, στο Δημοτικό Σχολείο, το συνέδριο της Ε.ΚΥ.Τ., στο οποίο συμμετείχαν εκτός των μελών και αρκετοί κάτοικοι του νησιού και γιατροί της Πάρου και της Αντιπάρου. Μετά το χαιρετισμό του προέδρου της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Στεφάνου Λέπουρα και του Δημάρχου της Αντιπάρου κ. Τάσου Φαρούπου εξελέγη πρόεδρος του συνεδρίου ο συνάδελφος από τη Σέριφο κ. Δημήτρης Γκιολές.
Παραβρέθηκαν: Ο Αναπλ. Διοικητής του Γεν. Νοσοκομείου Σύρου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων κ. Ευαγγ. Πανοηλίας, ο Αναπλ. Διοικητής του Κέντρου Υγείας-Νοσοκομείου Νάξου κ. Βασ. Ραπτάκης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου και τ. πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικ. Συρμαλένιος, ο Διοικητής του Κέντρου Υγείας Τήνου και Έπαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Γιαγιάς, ο Περιφ. Σύμβουλος Ν. Αιγαίου κ. Παντελής Τζανακόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Πασχάλης Συρίγος, ο πρώην Δήμαρχος Κιμώλου και μέλος της Ε.ΚΥ.Τ. κ. Θεόδωρος-Γεράσιμος Μαγκανιώτης, η πρώην Έπαρχος Πάρου και ήδη μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου κα Γρηγορία Πρωτολάτη, οι ιατροί του Κ.Ύ. Πάρου κ.κ. Τζανίδης και Γρατσίας και ο ιατρός του Π.Π.Ι. Αντιπάρου κ. Σκούρτης.
Οι ομιλίες ήταν έντονες, αλλά ουσιώδεις και περιεκτικές. Μια σύνοψη των κεντρικών ομιλιών, με προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο μεγάλο πρόβλημα της υγείας στα νησιά, υπάρχει σε παράρτημα του παρόντος Δ.Τ. Όμως ήταν ενδιαφέρουσες και οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Με τον κ. Συρμαλένιο να αναφέρεται με στοιχεία στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει την υγεία, προκαλώντας κάποια σχόλια του ακροατηρίου, με τον κ. Μπάιλα να προτείνει την ίδρυση μονάδας 2 ελικοπτέρων στη Σύρο για τις διακομιδές των Κυκλάδων, τους γιατρούς της Πάρου και της Αντιπάρου να εκφράζουν την απόγνωσή τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, και να προτείνουν την επαναφορά στο προηγούμενο σύστημα των Π.Ε.Σ.Υ., τον Έπαρχο Τήνου να περιγράφει τα ειδικά προβλήματα του Κ.Υ. Τήνου, τον πρόεδρο της Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ. να επιμένει στην ανάγκη τοποθέτησης ιατρών Γενικής Ιατρικής σε όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία. Στα ερωτήματα που διατυπώθηκαν, απάντησαν οι δύο βασικοί ομιλητές κ. κ. Πανοηλίας και Ραπτάκης. 
Ακολούθησε μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα το δείπνο που πρόσφερε ο Δήμος Αντιπάρου.
Η επόμενη μέρα περιελάμβανε επίσκεψη στο καταπληκτικό σπήλαιο της Αντιπάρου και μετάβαση με πλοιάριο στο παρακείμενο νησάκι Δεσποτικό, όπου γίνονται μεγάλης έκτασης ανασκαφές και αποκαλύφθηκε ναός του Απόλλωνα. Πολύ ενδιαφέρουσα και η περιήγηση με το ίδιο πλοιάριο στις θαλάσσιες σπηλιές της Αντιπάρου, τις οποίες είχαν ανακαλύψει ξένοι τουρίστες και κολυμπούσαν στα καταγάλανα νερά.
Το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκεφθήκαμε και προσκυνήσαμε την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανή και επιστρέψαμε στον Πειραιά, και ορισμένοι στη Νάξο, αποκομίζοντας τις όμορφες εικόνες της Αντιπάρου, αλλά και γνώσεις και εμπειρίες πάνω στο καυτό πρόβλημα των Κυκλάδων, στη Δημόσια Υγεία.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών 

Ευάγγελος Πανοηλίας, Ιατρός αναισθησιολόγος. Αναπληρωτής διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων
ΘΕΜΑ: Κάλυψη και ελλείψεις των επειγόντων περιστατικών στα νησιά των Κυκλάδων

– Εντατική θεραπεία:
– Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Σύρου. 
– Απαιτείται η πρόσληψη 3 γιατρών εντατικολόγων.
– Να ιδρυθεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
– Διακομιδές:
– Το βράδυ σε πολλά νησιά, όταν πέφτει το σκοτάδι… πέφτει μεσαίωνας.
– Το ελικόπτερο αργεί και ο ασθενής καταλήγει…
– Χρειάζονται 2 ελικόπτερα να σταθμεύουν στο νομό.
– Χρειάζονται 2-3 ταχύπλοα κατάλληλα διαμορφωμένα
– Γενικά:
– Να στελεχωθούν όλα τα Κ.Υ. και τα Ιατρεία των νησιών με ιατρούς Γενικής Ιατρικής.
– Να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, με τη δυνατότητα της μετάθεσής τους μετά από μια πενταετία σε νοσοκομείο.
– Να σταλούν στα νησιά οπλίτες ιατροί, που υπηρετούν τη θητεία τους
– Οι εφημερίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 15 το μήνα.

Βασίλειος Ραπτάκης, Ιατρός Ορθοπεδικός, Αναπλ. Διοικητής Γεν. Νοσοκομείου Νάξου
ΘΕΜΑ: Παρούσα κατάσταση – Προτάσεις

– Κατάργηση των θέσεων των Αγροτικών Ιατρών και αντικατάστασή τους με Ειδικούς Ιατρούς
– Κατάργηση των υφισταμένων Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.ΠΕ.) και αντικατάστασή τους με ανεξάρτητες Υγειονομικές Περιφέρειες, στις οποίες θα μοιράζονται οι πιστώσεις.
– Να προσληφθούν Νοσηλευτές σε όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών.
– Να γίνει βάση του Ε.Κ.Α.Σ. στη Νάξο, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.
– Οι Δήμοι των νησιών να βοηθούν τα ιατρεία με προσωπικό και μέσα (οδηγοί, οχήματα).

Κωστής Λεβογιάννης, Οικονομολόγος, τ. Γεν. γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ.
ΘΕΜΑ: Η στατιστική απεικόνιση της Δημόσιας Υγιείας στο Νομό Κυκλάδων.

Η εισήγηση του κ. Κωστή Λεβογιάννη δεν ανακοινώθηκε για λόγους ανωτέρας βίας. Ο κ. Λεβογιάννης, ο οποίος ήταν παρών κατά την έναρξη των ομιλιών υποχρεώθηκε να αναχωρήσει για την Πάρο για προσωπικό λόγο. Η ομιλία του θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Ε.ΚΥ.Τ. και θα περιληφθεί στα πρακτικά του συνεδρίου.

Αντώνης Παπακωνσταντής, Λογιστής-Φοροτεχνικός, Γεν. Γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ.
ΘΕΜΑ: Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες από δημοσιογραφικής σκοπιάς.

1. Ορισμός Υγεία
Σύμφωνα με τον ορισμός της υγείας όπως υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: “Υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας.”
2. Το ισχύον νομικό πλαίσιο περί υγείας:
Το ελληνικό Σύνταγμα, άρθρο 21 περί ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, παράγραφος 3 αναφέρει:
Tο Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.
Με το άρθρο αυτό εισάγεται ένα «υγειονομικό κοινωνικό κεκτημένο» 
Εκτός από τον συνταγματικό νομοθέτη και ο κοινός νομοθέτης θέσπισε το Ν. 1397/1983 για τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ. που είναι πράγματι τομή στη δημόσια υγεία. 
3. Νησιωτικότητα και υπηρεσίες υγείας
Νεόκοπος όρος, αναφέρεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών και παραπέμπει στην απομόνωση και την απομάκρυνση από το κέντρο
Μέχρι σήμερα, η πολιτεία δεν μπόρεσε να μειώσει τις ανισότητες που βιώνουν οι νησιωτικές περιοχές, εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Τα μόνιμα γεωφυσικά και δημογραφικά μειονεκτήματα.
• Το κάτω των ορίων του αποδεκτού, επίπεδο παροχών και υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
• Το υψηλότερο κόστος διαβίωσης.
4. Κοινά προβλήματα των νησιών προς επίλυση
• Η έλλειψη ισχυρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
• Η έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων.
• Η έλλειψη μόνιμου ιατρικού δυναμικού.
• Η έλλειψη κινήτρων προσέλκυσης ειδικών ιατρών.
• Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας κατά τους θερινούς μήνες.
• Η συμπληρωματικότητα μεταξύ γειτονικών μονάδων υγείας.
• Η εξασφάλιση τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των μικρών νησιών.
• Η δημιουργία αυτόνομου κέντρου διακομιδών για τις Κυκλάδες.
• Οι επισφαλείς διακομιδές.
• Η εκμετάλλευση του δικτύου τηλεϊατρικής στα νησιά.
• Η αξιοποίηση υπάρχοντος εξοπλισμού από δωρεές.
• Η ενεργητική συμμετοχή και συμβολή των Δήμων στην επίλυση προβλημάτων με τις τοπικές μονάδες υγείας.
5. Συμπεράσματα
– Η νησιωτικότητα αποτελεί πρόκληση για το κράτος στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των υποδομών υγείας στα νησιά των Κυκλάδων και απαιτεί ολιστική προσέγγιση.
– Σε κάθε ευνομούμενο κράτος οι παροχές υγείας παρέχονται ισότιμα σε όλους τους πολίτες.
– Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο να εγκαταλείπονται οι κάτοικοι των Κυκλάδων στην τύχη τους και να πεθαίνουν στις διακομιδές μέσα σε καΐκια, υπό τραγικές συνθήκες που προσβάλουν τον πολιτισμό μας.
– Η δημιουργία αυτόνομου κέντρου διακομιδών για τις Κυκλάδες είναι η λύση ενός βασικού προβλήματος.
– Απαραίτητη η ενεργητική συμβολή των βουλευτών του νομού Κυκλάδων, στην επίλυση των διαχρονικών αυτών προβλημάτων, συναισθανόμενοι τις επιμεριζόμενες ευθύνες τους.

Δελτίο Τύπου Ενωσης Κυκλαδικού Τύπου 

(ιστοσελίδα Κώστα Παγώνη) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Να επιστρέψει η ουσία της Λαμπαδηδρομίας

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τη παρουσία πολιτικών προσώπων στη λαμπαδηδρομία στα νησιά των Κυκλάδων

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της