Αιγαίο: Αναβάθμιση νοσοκομείων σε Σύρο, Ρόδο και Μυτιλήνη

Και βέβαια από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να υπάρχει αναφορά και στα θέματα υγείας... Ανδρέας Ξανθός (υπουργός) και Παύλος Πολάκης (αναπληρωτής υπουργός) έδωσαν την δική τους εικόνα για τα καλά και τα άσχημα της υγείας... Κυρίως όμως έδειξαν το ... μέλλον και το δρόμο που έχει πάρει η Υγεία με σημαντικές κινήσεις που βοηθούν ώστε η αξιοπιστία του τομέα να βρεθεί και πάλι στο ζενίθ και οι Ελληνες πολίτες να αισθάνονται ικανοποίηση από τις εξελίξεις.. Ο κος Πολάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στο 13ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου ανέφερε ανάμεσα στα άλλα «Όταν έβρεχε ο θεός λεφτά, κάποιοι τα έβαζαν στις τσέπες και στους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό» , τονίζοντας ότι στη χρεοκοπία της χώρας έχει συμβάλει το σύστημα υγείας.

Η επόμενη μέρα θέλει και άλλο σχέδιο, τόνισε ο κ. Πολάκης, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την ισορροπία του συστήματος υγείας, που βρισκόταν υπό κατάρρευση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε» είπε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, που αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε τα τρία τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση στον χώρο ευθύνης του. Ανακοίνωσε επίσης, ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων Ρόδου, Σύρου και Μυτιλήνης, έτσι ώστε να καλύπτεται το 80% των περιστατικών υγείας στον χώρο του Αιγαίου και να μην υπάρχει η μεγάλη μετακίνηση ασθενών που υπάρχει προς τα κεντρικά νοσοκομεία.

Από τη πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κος Ξανθός  ανέφερε ότι η Ελλάδα «γιατρεύει» σιγά-σιγά τις πληγές της κρίσης, αντιμετωπίζει τις εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες όπως η ακραία φτώχεια και ο «υγειονομικός αποκλεισμός», διερευνά με θεσμικό τρόπο τις εστίες ανομίας και φαυλότητας στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου, θωρακίζει το σύστημα υγείας και το δημόσιο συμφέρον, σχεδιάζει «από τα κάτω» μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια ένα βιώσιμο μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για τη μεταμνημονιακή περίοδο, κερδίζει ξανά την αξιοπιστία της μέσα στην Ευρώπη, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη και «εύφλεκτη» περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, έχει εξασφαλίσει μια πρωτοφανή για περίοδο οικονομικής κρίσης κοινωνική ηρεμία και πολιτική σταθερότητα -που όλοι καταλαβαίνουν πόσο ευνοεί ειδικά την ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτή η επένδυση στο διεθνές κύρος της χώρας, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, στην κοινωνική συνοχή, στην πολιτική σταθερότητα και στην αξιοπιστία των θεσμών, είναι η καλύτερη «άμυνα», η πραγματική «αποτρεπτική ισχύς» και το μεγάλο διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα στις τεταμένες αυτήν την περίοδο σχέσεις μας με το δύσκολο και επικίνδυνο «γείτονα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Αύξηση 7,3% της δημόσιας δαπάνης υγείας, μεταξύ 2015-2016

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας (πρόσβαση ανασφάλιστων, επιβίωση και αναβάθμιση του ΕΣΥ, ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ, στο φάρμακο και στις προμήθειες) δικαιώνουν την πολιτική επιλογή του 2015 για έντιμη και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση της μνημονιακής συμφωνίας με προτεραιότητα στη στήριξη των αδύναμων και των συλλογικών αγαθών» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι ήδη από το 2015 και ιδιαίτερα το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται για 1η φορά μετά την κρίση μια αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας και σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από 8,267 δισ. το 2014 η δημόσια δαπάνη υγείας (κρατικός προϋπολογισμός + ΕΟΠΥΥ) ανήλθε σε 8,420 δισ. το 2015 και στα 9,034 δισ. το 2016. Μεταξύ 2015-2016 παρουσίασε αύξηση 7,3%. Ταυτόχρονα οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας εμφάνισαν μείωση 2,4% το 2016 σε σχέση με το 2015. Η δημόσια δαπάνη υγείας από 4,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2014 πήγε στο 5,2% το 2016. Η συμβολή του δημόσιου τομέα στη συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας αυξήθηκε από 58,3% το 2015 σε 61,3% το 2016, ενώ του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε αντίστοιχα από 39,9% σε 38,2%. Πρόκειται δηλαδή για μια αξιοσημείωτη βελτίωση του συσχετισμού δημόσιο/ιδιωτικό στην υγεία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης με παράλληλη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με out off pocket πληρωμές.

«Αυτό είναι ένα μικρό αλλά πολιτικά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μιας αντι-νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην υγεία, παρά το ότι η λιτότητα που συνεπάγονται οι μνημονιακές δεσμεύσεις είναι παρούσα και δημιουργεί σοβαρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς» επεσήμανε ο κ. Ξανθός αναφέροντας ότι «η μεγάλη τομή στην πολιτική Υγείας είναι αναμφισβήτητα η καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς το 2017 εξυπηρετήθηκε μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων πολιτών από το ΕΣΥ και χωρίς να δημιουργηθούν ελλείμματα στα νοσοκομεία»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ