Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑιγαίο - ΕΚΑΒ: "Ενα ασθενοφόρο, ίσον κανένα" και η εξίσωση της Ιου...

Αιγαίο – ΕΚΑΒ: “Ενα ασθενοφόρο, ίσον κανένα” και η εξίσωση της Ιου (!!!)

|

«Για ένα ή δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια χρειάζονται 6 έως 15 διασώστες, με τους 11 να αποτελούν το όριο ασφαλείας», διευκρινίζει στέλεχος του ΕΚΑΒ. Η εξίσωση δεν… βγαίνει στην Ιο, όπου οι διασώστες είναι μόνο δύο.

«Αν επέλεξες το αντικείμενο μόνο και μόνο για να μπεις στο Δημόσιο, δεν κάνεις, φύγε». Με τρόπο ευθύ ο Γ.Π., διασώστης επί 25ετία στο ΕΚΑΒ και εκπαιδευτής, προετοιμάζει φερέλπιδες διασώστες. «Η διασωστική είναι μεράκι, δεν είναι δημοσιοϋπαλληλίκι» λέει στην «Κ», στην εκπνοή ενός καλοκαιριού κατά το οποίο κατόρθωσε να πάρει ρεπό μόνο τέσσερις φορές. «Υπηρετώ σε ένα από τα “τυχερά” νησιά, όπου υπάρχει η δυνατότητα μέχρι και για τρία ασθενοφόρα ανά βάρδια, όμως πολλοί συνάδελφοι το καλοκαίρι έλειψαν λόγω κορωνοϊού, οπότε έπρεπε να δίνω συνεχώς το “παρών”· Αλλωστε, ένα ασθενοφόρο είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά με τη μεταφορά των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο».

 Βέβαια, για τον ίδιο, που εργάζεται σε νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τόπο στον οποίο γεννήθηκε, δεν υφίσταται αργία και σχόλη. «Ολοι με ξέρουν με το μικρό μου όνομα, τυχαίνει να είμαι εκτός υπηρεσίας και να με φωνάζουν για βοήθεια». Σε νησιά, όπου οι διασώστες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών, το κινητό δεν κλείνει ποτέ. «Μπορεί να έχουν μόλις επιστρέψει από νυχτερινή βάρδια και να σκάσει επείγον συμβάν», περιγράφει, «ξαναβάζουν τη στολή και φεύγουν».

Οι συνέπειες της υποστελέχωσης αναδεικνύονται στο αστυνομικό δελτίο. Το ερώτημα, επομένως, που ανακύπτει είναι ποιες είναι οι αιτίες του κακού. Στη Χίο, τη Λήμνο, τη Σάμο, την Κω, την Ικαρία, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σύρο, την Ανδρο, την Τήνο και τη Μύκονο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», είναι εν ενεργεία ένα ή δύο ασθενοφόρα ανά 8ωρη βάρδια. Οπως συνηθίζουν να λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «ένα ασθενοφόρο ίσον κανένα». «Για ένα ή δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια χρειάζονται 6 έως 15 διασώστες, με τους 11 να αποτελούν το όριο ασφαλείας», διευκρινίζει στέλεχος του ΕΚΑΒ. Η εξίσωση δεν… βγαίνει στην Ιο, όπου οι διασώστες είναι μόνο δύο. Τα παραπάνω νησιά διαθέτουν δικό τους παράρτημα ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι είναι απόφοιτοι του ανάλογου ΙΕΚ. Σε άλλα μέρη, όμως, με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η Μήλος, η Σέριφος, η Σίφνος και τα Κύθηρα, διατίθεται μόνο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας, που διαχειρίζονται σε περίπτωση ανάγκης οδηγοί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς ή γιατροί του Κ.Υ.

Η ηγεσία του ΕΚΑΒ κατέθεσε το 2019 πρόταση που περιλαμβάνει την απορρόφηση των εν λόγω οχημάτων στον στόλο της, την εκπαίδευση των οδηγών και την πρόσληψη περίπου 1.200 διασωστών, ώστε όλες οι περιοχές να εξυπηρετούνται όλο το 24ωρο από εξειδικευμένα πληρώματα – η πρόταση ακόμα δεν έχει βρει ευήκοα ώτα.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης – στέγαση 

Συνολικά, στο ΕΚΑΒ υπηρετούν 3.900 διασώστες. Από το 2016 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει κυρίως λόγω συνταξιοδότησης 350 και έχουν ενταχθεί στο δυναμικό 40 άτομα – στην Αττική. «Προκήρυξη για θέσεις μόνιμων διασωστών στα νησιά έχει να βγει από το 2016», σημειώνει η ίδια πηγή. Ο μισθός για τους πρωτοδιοριζόμενους, μόνιμους και επικουρικούς, είναι από 650 έως 700 – όσοι θα τοποθετηθούν σε παραμεθόριο θα λάβουν επιπλέον 100 ευρώ, ενώ επιπλέον αποζημίωση προκύπτει και από τις νυχτερινές βάρδιες. Με τέτοιες απολαβές, όμως, δεν μπορεί να ζήσει κανείς ούτε στη Μύκονο, ούτε στη Σαντορίνη, ούτε σε πιο «άσημα» νησιά, κάτι που αποτυπώνεται στο πενιχρό ενδιαφέρον που εκδήλωναν στους διαγωνισμούς οι διασώστες ήδη από το 2011.

Στη Μύκονο το ενοίκιο για «τρύπες» δεν πέφτει κάτω από τα 400 ευρώ, ακόμα και τον χειμώνα. Για να καλυφθούν οι έξτρα ανάγκες του καλοκαιριού, το ΕΚΑΒ δίνει τη δυνατότητα σε διασώστες στη διάρκεια της άδειάς τους να υπηρετήσουν σε κάποιο νησί. «Θέλησα να υπηρετήσω εκτός έδρας για ένα μήνα σε ένα Κυκλαδονήσι – έμεινα σε έναν ημιυπόγειο χώρο που προσέφερε ο δήμος, όπου δεν είχε καν σήμα το κινητό μου», περιγράφει νεαρός διασώστης, που υπηρετεί μόνιμα στα Δωδεκάνησα. «Η δε ημερήσια αποζημίωση των 40-45 ευρώ την ημέρα, που δίδεται για διατροφή και διαμονή, εξανεμίζεται».

«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης αφορά τις νησιωτικές περιοχές», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Εγκρίθηκαν μόλις 105 θέσεις για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ενώ προγραμματίζονται συνολικά 910 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία – από αυτές τις θέσεις θα εξασφαλίσουμε 250 για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ», αναφέρει ο υπουργός. «Τέλος, στα μέρη όπου δραστηριοποιούνται ιδιώτες με ασθενοφόρα θα αποδεσμευθούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από τη διακομιδή των ασθενών μετά το εξιτήριο».

Η νύχτα που άκουσε στον ασύρματο την ετοιμοθάνατη μητέρα του που ζητούσε βοήθεια έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη του Γ.Π. «Το πιο δύσκολο, ωστόσο, για εμένα είναι όταν καλούμαι να μεταφέρω νεκρούς». Στο εξωτερικό, οι διασώστες που αναλαμβάνουν τροχαία παίρνουν ρεπό και κάνουν συνεδρία με ψυχολόγο – στην Ελλάδα κάτι τέτοιο ηχεί σαν σενάριο ταινίας.

Για τους Ελληνες διασώστες η ανταμοιβή για το έργο τους είναι οι δεκάδες ανατάξεις αναπνοής που μετράει ο καθένας στην καριέρα του. «Νιώθεις ότι κάποιος πέρασε στην αντίπερα όχθη και τον βοήθησες να γυρίσει», διηγείται ο Γ.Π.. «Οταν έπειτα από δέκα – δεκαπέντε ημέρες έρχονται στο γραφείο και μας φέρνουν γλυκά, δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου, είναι στιγμές που το ηθικό όλης της υπηρεσίας αναπτερώνεται».

Οι αριθμοί

– 3.900 διασώστες υπηρετούν συνολικά στο ΕΚΑΒ.

– 350 έχουν αποχωρήσει από το 2016 κυρίως λόγω συνταξιοδότησης και έχουν ενταχθεί στο δυναμικό 40 άτομα – στην Αττική. 

– 2 διασώστες έχει η Ιος, 6 η Μύκονος και η Τήνος. 

– 2016 η τελευταία προκήρυξη για θέσεις μόνιμων διασωστών στα νησιά


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά