Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑιγαίο - Λήμνος: Αναισθησιολόγος μόνος ..ψάχνει ρεπό μετά από 130 εφημερίες σε...

Αιγαίο – Λήμνος: Αναισθησιολόγος μόνος ..ψάχνει ρεπό μετά από 130 εφημερίες σε πέντε μήνες

|

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος στέκονται στο πλευρό του κ. Σκοπελίτη, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη εναντίον του αναισθησιολόγου

«Είσαι μόνος σου. Είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα. Τη μία ημέρα μετά την άλλη. Με ένα τηλέφωνο συνέχεια στην τσέπη, καθηλωμένος κοντά στο νοσοκομείο. Δεν μπορείς να πας ούτε για έναν καφέ λίγο παραέξω γιατί μπορεί να σε καλέσουν από το νοσοκομείο και να πρέπει να πας άμεσα. Δεν τολμάς να φύγεις λίγο από το νησί, δεν το συζητάμε αυτό, δεν μπορείς να κανονίσεις άδεια, δεν μπορείς ούτε καν να αρρωστήσεις. Ακόμη και εάν επισπεύσουν τις διαδικασίες για να φέρουν μετακινούμενο να σε αντικαταστήσει, θα χρειαστούν μερικές ημέρες, οπότε είσαι υποχρεωμένος από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, ακόμη και άρρωστος, να βοηθήσεις. Ετσι είναι η υπερεφημέρευση εδώ στη Λήμνο. Και θα σας πω και κάτι που λέω και στους συναδέλφους μου. Η μητέρα μου ζει στην Αθήνα. Εάν με πάρουν αύριο και μου πουν, “ξέρετε, πέθανε η μητέρα σας”, εγώ δεν θα μπορώ να πάω στην κηδεία».

Με τον τρόπο αυτό περιγράφει στην «Καθημερινή» και την Πέννυ Μπουλούτζα ο Μιχάλης Σκοπελίτης, διευθυντής ΕΣΥ αναισθησιολόγος –ο μοναδικός που υπηρετεί στο νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας Λήμνου–, τις συνθήκες εργασίας που βιώνει από την 1η Φεβρουαρίου 2022 όταν και διορίσθηκε στη θέση αυτή. Από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, δηλαδή μέσα σε 90 ημέρες, πραγματοποίησε 79 συνεχόμενες εφημερίες, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο 50 συνεχόμενες εφημερίες και πάει λέγοντας. Ηδη από τις 12 Σεπτεμβρίου εφημερεύει συνεχώς και αυτό θα συνεχιστεί έως και τις 19 Οκτωβρίου.

Ως ο μοναδικός αναισθησιολόγος, είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση αναισθησίας και την αναισθησιολογική επίβλεψη στις χειρουργικές επεμβάσεις, τη χορήγηση αναισθησίας σε ενδοσκοπήσεις, την κάλυψη έκτακτων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία εφόσον χρειαστεί, διακομιδών προς το αεροδρόμιο, αλλά και ενδεχομένως διασωληνωμένων ασθενών έως ότου αυτοί διακομισθούν με αεροσκάφος σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, όπως είχε γίνει σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στην πανδημία.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες υπερεργασίας, έθεσε επιστημονικά και δεοντολογικά όρια σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, δηλώνοντας εγγράφως στη διοίκηση ότι εφεξής δεν θα χορηγεί αναισθησία σε τακτικά περιστατικά, εφαρμόζοντας με τον τρόπο αυτό τον νόμο περί ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας (ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1997). Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, για κάθε ασθενή ο οποίος υποβάλλεται σε οποιαδήποτε τεχνική αναισθησίας απαιτείται η συνεχής παρουσία ειδικού αναισθησιολόγου και η αντικατάστασή του πρέπει να γίνεται μόνο από άλλον ειδικευμένο αναισθησιολόγο. «Εφόσον ο μοναδικός αναισθησιολόγος βρίσκεται το πρωί σε ένα χειρουργείο όπως είναι μία βουβωνοκήλη ή μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, εάν προκύψει κάτι άλλο στο νοσοκομείο, ποιος θα πάει; Και εάν πάει ο αναισθησιολόγος για το επείγον ποιος θα μείνει στη χειρουργική αίθουσα για την αναισθησιολογική επίβλεψη του ασθενούς;» τονίζει ο κ. Σκοπελίτης.

Σε απολογία
Η διοίκηση παρά τη γραπτή του δήλωση, προχώρησε κανονικά στο πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων, τα οποία δεν κάλυψε ο αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα να κληθεί σε απολογία με κατηγορίες για πειθαρχικά παραπτώματα της «αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση καθήκοντος» και της «άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας». Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κάνει λόγο για απαράδεκτη, παράνομη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών κίνηση από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου. Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η χορήγηση αναισθησίας σε τακτικά χειρουργεία από τον μοναδικό αναισθησιολόγο του νησιού, ο οποίος παράλληλα καλείται να συντρέξει σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό είναι επικίνδυνη». Να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη εναντίον του αναισθησιολόγου ζητεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, τονίζοντας ότι «η απάντηση στην έλλειψη προσωπικού δεν είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων».

Ο κ. Σκοπελίτης δηλώνει αποφασισμένος όσο είναι μόνος του στο νοσοκομείο να μην εκτελεί προγραμματισμένα χειρουργεία και να καταθέτει πρόγραμμα επτά έως 10 εφημεριών τον μήνα. Οπως σημειώνει, «δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Δεν σου επιτρέπεται να σηκωθείς να φύγεις γιατί είναι κατά του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Απλώς ελπίζεις ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τα πράγματα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες