Αιγαίο - Μ. Θεμιστοκλέους: Πριν το Πάσχα εμβολιασμένοι όλοι οι νησιώτες

Θεμιστοκλέους

Η Σύμπλευση ΑΜΚΕ διοργάνωσε την Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 7 το απόγευμα διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Εμβολιάζουμε τα νησιά με εμπιστοσύνη και γνώση κατά της πανδημίας Covid-19». Μεταξύ των ομιλητών, ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Μερικά από τα κύρια σημεία της τοποθέτησής του:

# Προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή τα νησιά παρά τις συστάσεις

# Περισσότερες από 300 ήδη οι αποστολές αποκλειστικά και μόνο για τα νησιά

# Τέσσερις φάσεις ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε νησιού

# Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι

# Κάθετος εμβολιασμός σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων

# «Άνοιγμα» και άλλων ομάδων προτεραιοποίησης σε νησιά ως 15.000 κατοίκων

# Έχει ανοίξει και το δεύτερο σύστημα για ηλικίες 18-64 στα περισσότερα νησιά

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρέθεσε τους αριθμούς της πανεθνικής επιχείρησης εμβολιασμού την Δευτέρα 1η Μαρτίου: Άνω των 900.000 εμβολιασμών, με εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού 5,56% και αθροιστικά πρώτης και δεύτερης δόσης 8,63%. Η Ελλάδα είναι η τρίτη καλύτερη χώρα μέλος της ΕΕ σε αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες και έβδομη σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, όπως περιέγραψε.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής στην προσπάθεια πάρα πολλών εργαζόμενων από διάφορους τομείς του Ελληνικού Δημοσίου:

# υγειονομικοί σε καθημερινή βάση σε περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα

# στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί με την εφοδιαστική αλυσίδα

# προσωπικό από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

# πολλοί ακόμη στα πληροφοριακά συστήματα, τις αποθήκες, την διανομή των εμβολίων

Πρώτη προτεραιότητα τα νησιά

Από την πρώτη στιγμή, συνέχισε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα νησιά ήταν προτεραιότητα. Παρότι υπήρξαν συστάσεις αναμονής μέχρι η Ελλάδα να παραλάβει πιο «εύκολο» στην διαχείριση και διανομή εμβόλιο (π.χ. αυτό της Astrazeneca/Oxford) «ξεκινήσαμε κατ’ ευθείαν τους εμβολιασμούς με το -ίσως πιο δύσκολο στη διαχείριση- εμβόλιο της Pfizer/BioNTech που απαιτεί θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου και στη συνέχεια διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου για πέντε ημέρες» και «να πάμε εμβόλια ανεξαρτήτως δυσκολίας σε όλα τα κατοικημένα νησιά στην Ελλάδα».

Μέχρι στιγμής για τον εμβολιασμό στα νησιά έχουν γίνει περισσότερες από 300 μοναδικές αποστολές, αποστολές οργανωμένες αποκλειστικά και μόνο για τα νησιά, όπου από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων παραλαμβάνεται μόνο η συγκεκριμένη ποσότητα για συγκεκριμένο νησί, συνοδεία στελεχών των ΕΔ μεταφέρεται εκεί μαζί με προσωπικό (κυρίως αεροπορικώς χωρίς επιβάρυνση από τις εταιρείες), παραλαμβάνεται από τα κατά τόπους στελέχη των ΕΔ ή των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία/Λιμενικό) και μεταφέρεται στο Εμβολιαστικό Κέντρο.

Η επιχείρηση εμβολιασμού στα νησιά έχει χωριστεί σε τέσσερις φάσεις:

# πρώτη φάση: 18 νησιά με νοσοκομειακές μονάδες, ξεκίνησε ταυτόχρονα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα

# δεύτερη φάση: 12 νησιά με άνω των 3.500 κατοίκους, που ξεκίνησαν λίγο αργότερα

# τρίτη φάση: νησιά με ως 1.000 κατοίκους

# τέταρτη φάση: νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους

Πριν το Πάσχα εμβολιασμένοι όλοι οι νησιώτες

«Μέχρι τέλος Απριλίου με βάση το πρόγραμμα που έχουμε αναπτύξει θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά, ειδικά στα μικρά και πολύ μικρά. Εξαιρέσεις ίσως υπάρξουν στα μεγάλα νησιά, στα υπόλοιπα θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι. Ήδη έχουμε αριθμό νησιών που έχουμε εμβολιάσει όλους τους κατοίκους», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα όλοι οι κάτοικοι, για τα πολύ μικρά νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων ζητήθηκε άδεια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για «κάθετο» εμβολιασμό σε όλο τον πληθυσμό που βρίσκεται στο νησί. Ταυτόχρονα, σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 15.000 για «άνοιγμα» και άλλων ομάδων προτεραιοποίησης (σε σχέση με αυτές που εμβολιάζονται την ίδια ώρα στην υπόλοιπη χώρα) ώστε να οργανωθεί καλύτερα ο εμβολιασμός με λιγότερες αποστολές.

«Έτσι έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό των πολύ μικρών νησιών με κάτω από 1.000 κατοίκους. Μέχρι στιγμής έχουμε εμβολιάσει σε αρκετά νησιά όλο τον πληθυσμό, έχουμε πάει πρώτη, δεύτερη και τρίτη φορά. Αρχικά για την λίστα που έχει συγκροτήσει ο Δήμος, στη συνέχεια για την δεύτερη δόση και στην τρίτη αυτούς που δεν ήταν την πρώτη φορά. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει νησιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καστελλόριζο, που έγινε θέμα και στον Διεθνή Τύπο. Με αυτό το πρόγραμμα και τις διάφορες εκφάνσεις του θα συνεχίσουμε μέχρις ότου καλύψουμε όλα τα νησιά. Πιστεύω, θα ολοκληρώσουμε όλα τα νησιά τους επόμενους δύο μήνες», όπως εκτίμησε.

Ανοιχτό το δεύτερο σύστημα για τους νησιώτες 18 - 64 ετών

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού για τον ενήλικο πληθυσμό μέχρι 64 ετών στα νησιά. «Θα βελτιώσουμε επίσης με συγκεκριμένες κινήσεις το θέμα του εμβολιασμού για ηλικίες 64 ετών και κάτω. Στα περισσότερα νησιά έχουμε ανοίξει και το δεύτερο σύστημα. Στα νησιά που είναι οριακά ως 15.000 κατοίκους θα αναπτύξουμε εμβολιαστικά κέντρα και για την δεύτερη ομάδα, ίσως με πιο στοχευμένο τρόπο, επιλέγοντας π.χ. συγκεκριμένες ημέρες που οι κάτοικοι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα μπορούν να εμβολιαστούν», όπως προανήγγειλε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το πλήρες βίντεο της τοποθέτησης στην ενημερωτική εκδήλωση της Σύμπλευσης, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=8xoEEovBAjs

Θα ακολουθήσουν Δελτία Τύπου με τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων.

Η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση της Σύμπλευση ΑΜΚΕ «Εμβολιάζουμε τα νησιά με εμπιστοσύνη και γνώση κατά της πανδημίας Covid-19» έγινε με συντονισμό από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικολογίας Παν. Μπεχράκης, πνευμονολόγος Άν. Τζώρτζη), για να παρουσιαστούν στο κοινό ειδικά των νησιώ τα πλέον επικαιροποιημένα δεδομένα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους ανά θεματική ενότητα:

# Kορωνοϊός SARS-CoV-2 και τα στελέχη του – προληπτικά και θεραπευτικά όπλα Μαγιορκίνης Γκίκας – Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας (καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ)

# Δράσεις και οργάνωση του ΕΟΔΥ στα νησιά του Αιγαίου Σαπουνάς Σπύρος – Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης ΕΟΔΥ (Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος)

# Τα παιδιά την εποχή της πανδημίας – Ο ρόλος των εμβολίων στη εξάλειψη των λοιμώξεων Δεδούκου Ξανθή – Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ

# Εμβολιασμός κατά της Covid-19 – πού βρισκόμαστε σήμερα, ποιος ο σχεδιασμός Θεμιστοκλέους Μάριος – Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (MD, MSc, PhD Νευροχειρουργός)

Πραγματοποιήθηκε επίσης συλλογή ερωτήσεων μέσω των social media προκειμένου να απαντηθεί κάθε κρίσιμη απορία.

Την εκδήλωση υλοποίησε η Artecniko

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News