Αιγαίο: Οι γιατροί λένε "'όχι" στα νοσοκομεία καραντίνας

Με το… κιάλι ψάχνουν να βρουν οι ξενοδόχοι σε δημοφιλείς προορισμούς, γιατρούς οι οποίοι θα αναλάβουν να καλύψουν υγειονομικά τα ξενοδοχεία σε περίπτωση που κάποιος τουρίστας είναι θετικός στον Κορωνοϊό. Παρότι η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών ανά κάτοικο στην Ευρώπη (6,1 ανά 1000 κατοίκους σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ), πολλά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να συμβληθούν με γιατρούς που να αναλάβουν την ιατρική ευθύνη για να κουράρουν ασθενείς με covid -19. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς ο ιατρικός κόσμος διαβλέπει πολλά αγκάθια στο νόμο που επιβάλλει κάθε ξενοδοχείο που διαθέτει άνω από 50 κλίνες, να έχει σύμβαση με γιατρό.

Πέντε είναι τα βασικά προβλήματα που εντοπίζουν οι γιατροί:

  1. Η αστική ευθύνη που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που ένας τουρίστας αποδειχθεί ότι είναι θετικός στον ιό και δεν καλυφθεί ορθά υγειονομικά λόγω των συνθηκών, ή παρουσιάσει επιπλοκές. Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί στα ιατρεία τους έχουν συμβόλαια με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να καλύπτονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν ισχύουν όμως για συνεργασίες με τα ξενοδοχεία.
  2. Ενα άλλο αγκάθι αφορά στη διαθεσιμότητα. Οι γιατροί που θα συνεργασθούν με ξενοδοχεία θα πρέπει να είναι επί 24ωρου βάσεως alert για να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα. Γεγονός που δυσκολεύει το ιδιωτικό έργο των γιατρών ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο όπου και οι ίδιοι πιθανώς να θέλουν να κάνουν διακοπές.
  3. Οι αμοιβές από την άλλη αλλά και το ακριβές πλαίσιο εργασίας είναι ασαφές, αφού δεν έχουν καθοριστεί κατώτατα όρια αποζημίωσης για το ιατρικό προσωπικό που θα ασχοληθεί. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν Ιατρικοί Σύλλογοι που σπεύδουν. να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με επιμελητήρια ξενοδόχων, ώστε να προστατεύσουν τα μέλη τους από χαμηλές αμοιβές.
  4. Ακόμα ένας άλλος πονοκέφαλος για τους γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν στη θωράκιση των ξενοδοχείων σχετίζεται με το γεγονός ότι σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν καν νοσοκομεία αλλά μόνο Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία. Η αρχική μεταφορά του ασθενούς στις περιπτώσεις αυτές πιθανώς να πρέπει να γίνει στις μικρές αυτές μονάδες υγείας πριν γίνει η διακομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.
  5. Πρόβλημα αποτελεί και η πιστοποίηση που πρέπει να λάβουν υποχρεωτικά οι γιατροί που θα συνεργαστούν με καταλύματα. Μέχρι χθες 20 Ιουνίου έπρεπε να την είχαν λάβει όσοι συνεργαστούν με ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και μέχρι 5 Ιουλίου όσοι συμβληθούν με εκείνα της 6μηνης διάρκειας.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτές οι δυσκολίες που καταγράφονται. Είναι ενδεικτικό όπως περιγράφει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λούκας, ότι υπάρχουν νησιά που δεν διαθέτουν καν ιδιώτη γιατρό όπως είναι ο Άγιος Ευστράτιος, ή δεν διαθέτουν ξενοδοχείο για να ορισθεί ως κατάλυμα καραντίνας. «Στον Άγιο Ευστράτιο μάλιστα υπάρχει μόνο ένα περιφερειακό ιατρείο όπου θα πρέπει να μεταφέρονται τα πιθανά κρούσματα. Συνεπώς καταστρατηγούνται ήδη οι οδηγίες ου ΕΟΔΥ» σημειώνει.

Και οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους πάντως διαμαρτύρονται για την επιβάρυνση που θα έχουν για την κάλυψη του κόστους συνεργασίας με γιατρούς, αφού θα πρέπει να το καλύψουν με χρήματα από την τσέπη τους, σε μία περίοδο που είναι άγνωστο εάν θα έχουν πλήρη κάλυψη στα δωμάτιά τους. Γι αυτό άλλωστε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει να καλυφθούν τα έξοδα από το υπουργείο Τουρισμού

Μνημόνιο συνεργασίας και τηλεϊατρική 

Στο μεταξύ στη Ρόδο υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου των Ξενοδόχων προκειμένου να διασφαλισθούν οι αμοιβές των γιατρών αλλά και οι όροι συνεργασίας για την τουριστική περίοδο ώστε να αποφευχθούν τυχόν… παρατράγουδα. Όπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης: «Με το μνημόνιο ορίσαμε τις κατώτατες τιμές για τις αμοιβές των γιατρών. Ενδεικτικά να σας πως ότι από 50 μέχρι 100 κλίνες θα αμείβονται με 300 ευρώ και μετά κλιμακωτά. Από 100 μέχρι 250 κλίνες στα 400 ευρώ, μέχρι 1200  ευρώ σε πάνω από 500 δωμάτια. Πρόκειται για μία πάγια αντιμισθία που θα δίνει ο ξενοδόχος στο γιατρό για τη συνεργασία του και την παροχή ιατρικής κάλυψης. Θα αμείβεται όμως και ανά πράξη και περίπτωση ανάλογα με το συμβόλαιο που θα κάνει ο ίδιος με τον ξενοδοχείο ή αν πληρώνεται από τον τουρίστα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου συμφώνησε με τους ξενοδόχους αρχικά να εξετάζεται ένα πιθανό περιστατικό και από κει και πέρα θα κρίνεται αν θα πάει στο ξενοδοχείο καραντίνας ή στο νοσοκομείο. Επίσης μετά τον διάλογο οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η τηλεϊατρική επιτρέπεται μόνο ως μέσο παρακολούθησης ενός ασθενούς, ενώ η αρχική εκτίμηση του ασθενούς θα πρέπει να γίνεται δια ζώσης.

«Με τον τρόπο αυτό αποτρέπουμε αυτό αποτρέπουμε και πιθανές συμβάσεις με εταιρείες ή γιατρούς εκτός Ρόδου ή εκτός των νησιών» εξηγεί ο κ.Τσέρκης. Να σημειωθεί ότι τα μέλη Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου είναι 568, εκ των οποίων οι 292 είναι ιδιώτες γιατροί, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στον δημόσιο τομέα.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ορθή άσκηση ιατρικής, και να θέσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας που να εξυπηρετεί και γιατρούς και ξενοδόχους. Φέτος δεν κυνηγάμε αριθμούς, αλλά ποσοστό ασφαλείας με σκοπό τη μειωμένη νοσηρότητα» καταλήγει μεταξύ άλλων ο κ.Τσέρκης.

«Η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα καταλύματα αρχίζει να μοιάζει με πέρασμα από συμπληγάδες. Με την εξαίρεση ελάχιστων δημοφιλών τουριστικών προορισμών, η ιατρική κοινότητα δεν φαίνεται έτοιμη να συμπράξει» υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λούκας.

Όπως περιγράφει: «Αφενός μεν υφίσταται θέμα με την αστική ευθύνη των ιατρών, αφετέρου το τοπίο είναι τόσο θολό που μένουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες να διευκρινισθούν. Άλυτος γρίφος μοιάζει το τι θα συμβαίνει στις περιπτώσεις που σε μια περιοχή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ιατροί για να εξυπηρετήσουν ή αν δεν έχει ορισθεί ξενοδοχείο καραντίνας, στο οποίο πρέπει να μεταφέρονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η εκπαίδευση των υπευθύνων εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης ύποπτου κρούσματος είναι άλλο ένα ασαφές σημείο. Με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου διοργανώθηκε μια επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη, στην οποία ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου είχαν την δυνατότητα να λύσουν αρκετές από τις απορίες τους».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News