Αιγαίο: Παρουσιάζονται τα πλωτά ασθενοφόρα, το ένα στη Νάξο

Το είπαν και το έκαναν... Από τον περασμένο Οκτώβριο το έχουν ανακοινώσει και έχουμε την αίσθηση ότι έρχεται και νωρίτερα... Ποιο είναι αυτό; Μα η δημιουργία βάσεων πλωτών ασθενοφόρων στο Νότιο Αιγαίο και δη σε Ρόδο - Λέρο (Δωδεκάνησα) και Νάξο (Κυκλάδες).. .Σήμερα λοιπόν, Παρασκευή 9 Μαρτίου και στη Ρόδο θα γίνει η επίσημη παρουσίαση...

Στο πλαίσιο της πρώτης παρουσίασης της δράσης «Περίθαλψη Προσφύγων και Διακομιδές Ασθενών μέσω Θάλασσας- ΠΑΙΩΝΑΣ- που εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg Ελλάδα - Κύπρος και θα λάβει χώρα στο Επιμελητηρίου της Ρόδου με κεντρικό πρόσωπο τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό... Και βέβαια στο πλευρό του θα βρίσκεται και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, τα τρία συγκεκριμένα σκάφη που θα έχουν ως «βάση» τα νησιά Ρόδος, Λέρος και Νάξος, θα είναι διαμορφωμένα για να παρέχουν τις βασικές πρώτες βοήθειες σε ασθενείς που χρήζουν μεταφοράς και περίθαλψης σε νοσοκομείο ενώ θα είναι υπό την επιχειρησιακή λειτουργία του λιμενικού σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Τα πλωτά ασθενοφόρα, σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, θα έχουν ως πλήρωμα τρεις λιμενικούς και δύο άτομα από το ΕΚΑΒ και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία αλλά και για επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης. Η προμήθεια των τριών πλωτών ασθενοφόρων για το νότιο Αιγαίο και 10 οχημάτων αγροτικών για τη μεταφορά ατόμων σε δύσβατες περιοχές, θα γίνει μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα - Κύπρος Και αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη του έτους..  

Οπως σημειώνεται τέλος στο σχετκό δελτίο ενημέρωσης " Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω της συγκεκριμένης δράσης πρόκειται να ενισχύσει το ελληνικό κράτος με τρία πλωτά ασθενοφόρα, πλήρως στελεχωμένα και με σύγχρονο εξοπλισμό, τα οποία θα δρουν στο Αιγαίο, συνεισφέροντας στην αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών που χρειάζονται διακομιδή. Κατά αυτόν τον τρόπο, συνεχίζεται έμπρακτα η συνέχιση υλοποίησης νησιωτικών πολιτικών οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών των νησιών και στη εμπέδωση ασφάλειας της ζωής των νησιωτών"