Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑνάσα Υγείας

Ανάσα Υγείας

|

Στην Ανάφη βρέθηκαν πριν από ένα μήνα (13 και 14 Φεβρουαρίου) οι γιατροί από την “Αναγέννηση & Πρόοδο”, εξέτασαν σχεδόν (75%) όλους τους κατοίκους σε 489 ραντεβού όλων των ειδικοτήτων 

Στα χνάρια των Αργοναυτών, στην Ανάφη των Νοτιοανατολικών Κυκλάδων, μας έφερε η 17η αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Το νησί της άγονης γραμμής με τους 200 περίπου μόνιμους κατοίκους, έχει μία πυκνοκτισμένη Χώρα, με θολωτά μονόχωρα σπίτια και μπλε παράθυρα. Τα σπίτια της Χώρας οδηγούν στο Ενετικό Κάστρο, που υποδηλώνει τις ρίζες της στα μεσαιωνικά χρόνια. Ορατός από κάθε σημείο του νησιού είναι ο Κάλαμος, ένας εντυπωσιακός ασβεστολιθικός βράχος, με την Μονή της Καλαμιώτισσας στο υψηλότερο σημείο του. Ο Κάλαμος χαρίζει στην Ανάφη το προσωνύμιο της ως το “Γιβραλτάρ του Αιγαίου.”

Οι γιατροί της Αναγέννηση & Πρόοδος επισκεύτηκαν την Ανάφη το Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Φεβρουαρίου, και παρείχαν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης στους κατοίκους του νησιού. Παράλληλα, προσφέρθηκαν και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, εξετάσεις πρόληψης ανίχνευσης πολύποδα εντέρου, ψηφιακές μαστογραφίες, ακτινογραφίες, και μετρήσεις οστικής πυκνότητας. Ταυτοχρόνως, πραγματοποιήθηκαν μαθήματα πρώτων βοηθειών και ομιλίες/συζητήσεις σε θέματα ψυχολογίας, υγεινής και διαιτολογίας. Κατα την παραμονή μας στη Ανάφη, εξετάστηκαν 150 άτομα στο σύνολο των 200 περίπου μόνιμων κατοίκων (75% του πληθυσμού) και πραγματοποιήθηκαν 489 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 392 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές).Όπως και σε κάθε αποστολή μας, καταγράψαμε το ιστορικό και τα ευρήματα των εξετάσεων σε ηλεκτρονικούς φακέλους  ανά ασθενή. 

Το ταξίδι στην Ανάφη σηματοδότησε και μία νέα συνεργασία της Αναγέννηση & Πρόοδος με 2016_MMU_Anafi_Feb-233την Μονάδα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν, που αποσκοπεί στην δημιουργία Τράπεζας Αίματος για κάθε νησί. Οι εθελοντικές αιμοδοσίες πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο του νησιού. Η πρωτοβουλία αιμοδοσίας είχε μία δυναμική αρχή, αφού η ομάδα μας συνέλλεξε 25 φιάλες αίματος. 

Η αποστολή στην Ανάφη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”  

Συγκεκριμένα,  η ομάδα υγείας που επισκέφτηκε την Ανάφη αποτελείται από τους κάτωθι:

Κυριακόπουλος Νικόλαος (Ακτινολόγος), Σταθάτος Μάριος (Γενικός Ιατρός), Θεάκου Ρεγγίνα (Γενικός Χειρουργός), Μπομπότης Μιχαήλ (Γυναικολόγος), Μαρούσης Παναγιώτης (Καρδιολόγος), Σκαρμέας Νικόλαος (Νευρολόγος), Βάσιλας Πέτρος (Οδοντίατρος), Κουλουβάρης Παναγιώτης (Χειρουργός Ορθοπαιδικός), Βασιλείου Παντελής (Χειρουργός- Εκπαιδευτής Α’ βοηθειών), Κούλας Χαράλαμπος (Οφθαλμίατρος), Δημάκου Κωνσταντίνα (Παιδίατρος), Τσούτσος Βασίλειος (Πνευμονολόγος), Φθενάκης Εμμανουήλ (Ωτορινολαρυγγολόγος), Λιατήρα Μαργαρίτα (Ψυχολόγος), Γιαννακούλια Μαρία, Κολομβότσου Αναστασία, (Διαιτολόγος), Βλάσση Αγγελική, Παπαγιάννη Ευαγγελία (Επισκέπτριες Υγείας), Τσαγρή Νάντια (Μαία), Κυρίτση Ελισάβετ, Μπέλτσιου Νικολέττα, Χριστοπούλου Φωτεινή (Νοσηλεύτριες), Γρίβας Αθανάσιος, Σιώρας Νικόλαος (Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας), Τσαντές Αργύριος, Νεαρχάκος Νικόλαος, Τσιρώνη Βασιλική (Αιμοδοσία), Αλεξανδράτου Ιωάννα, Καραμαρούδης Στέφανος (Φοιτητές Ιατρικής), Μπαμπανιώτη Κυριακή, Παπαδοπούλου Ηλέκτρα, (Γραμματεία), Ηλιόπουλος Ιωάννης (Πληροφορική & Βιοϊατρική Τεχνολογία), Μπαρδόπουλος Ιωάννης (Ηλεκτρολόγος), Μπόγλου Σταύρος (CEO Αναγέννηση και Πρόοδος).

2016_MMU_Anafi_Feb-198

Ευρήματα κλινικών εξετάσεων

  • Πραγματοποιήθηκε 1 εκτομή σπίλου (πιθανό θήλωμα) θωρακικού τοιχώματος, 1 εκτομή σπίλου ράχεως, 1 εκτομή νεοεξεργασίας δέρματος άνω χείλους και 1 εκτομή ιστοτεμαχίου κάτω χείλους.
  • Κατά τον ορθοπαιδικό έλεγχο, 5 ασθενείς εντοπίσθηκαν με παθήσεις στη σπονδυλική στήλη χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης και 4 ασθενείς παραπέμφθηκαν για μαγνητική τομογραφία στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού
  • Διαγνώσθηκε 1 νέο περιστατικό με πιθανή ρευματοειδή αρθρίτιδα, στο οποίο εδόθη φαρμακευτική αγωγή και παραπομπή σε ρευματολόγο, 1 άτομο με πνευμονία δεξιά με συνοδό πλευριτικής συλλογής φαρμακευτική αγωγή και παραπομπή για νέα ακτινογραφία, 2 περιστατικά με σημαντική περιφερική διαβητική αγγειοπάθεια και 1 περιστατικό με διαβητικό έλκος με συνοδό οστεομυελίτιδα, στο οποίο εδόθη αντιβιοτική αγωγή.
  • Εντοπίσθηκε 1 άτομο με καρκίνο επιγλωττίδος με λεμφαδενικές μεταστάσεις, στο οποίο εδόθησαν οδηγίες για περαιτέρω έλεγχο
  • Ανιχνεύθηκε 1 γυναίκα με ενδομητρικό πολύποδα, 1 γυναίκα με πεσό κόλπου, 2 γυναίκες με πρόπτωση μήτρας β’ βαθμού, καθώς και 1 γυναίκα σε κύηση 7 εβδομάδων με δίκερο μήτρας, οι οποίες παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο. Επίσης, από τα 16 test Pap τα 4 ήταν με προηγούμενη γνωστή παθολογία HPV.
  • Μετά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, εντοπίσθηκε 1 έφηβος με κιρσοκήλη, 1 γυναίκα με ουρολιθίαση ουρητήρα, 1 ηλικιωμένη γυναίκα σακχαροδιαβητική με ανεπαρκή αιμάτωση κάτω άκρων, 1 ενήλικη με πολλαπλά οζίδια στους μαστούς, 1 ενήλικη με όζους στον θυρεοειδή αδένα, στους οποίους έγινε παραπομπή για περαιτέρω διερεύνηση.
  • Πραγματοποιήθηκαν 21 αποτρυγώσεις, 9 εξαγωγές (δόντια και ρίζες), 36 εμφράξεις με σύνθετη ριτίνη, 4 ανασυστάσεις δοντιών, 3 φθοριώσεις, 1 επιδιόρθωση ολικής άνω οδοντοστοιχίας. Ανιχνεύθηκε 1 άτομο με διαβρωτικό λειχήνα και 1 άτομο με έλκος υπερώα στο αριστερό οπισθογόμφιο τρίγωνο, στο οποίο έγινε σύσταση για επανεξέταση και πραγματοποιήθηκε 1 βιοψία με λήψη ιστοτεμαχίου από το κράσπεδο του κάτω χείλους. Τέλος, σε όλους δόθηκαν οδηγίες για την στοματική τους υγιεινή.
  • Από τα 16 άτομα που εξετάσθηκαν κάνοντας το τεστ ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα Faecal Occult Blood Test – FOBT, ανιχνεύθηκε 1 περιστατικό με θετική αιμοσφαιρίνη, το οποίο παραπέμφθηκε για περαιτέρω έλεγχο με κολονοσκόπηση.
  • Στα πλαίσια διατροφικής φροντίδας για γυναίκες, πραγματοποιήθηκαν 16 μετρήσεις σύστασης σώματος σε γυναίκες περι- και μετα-εμμηνοπαυσιακές. Στις περισσότερες από αυτές έγινε, επίσης, δυναμομέτρηση και αδρή διατροφική αξιολόγηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε γενικές γραμμές, η οστική πυκνότητα των γυναικών που μετρήθηκαν στην Ανάφη είναι σε πολύ καλά επίπεδα (πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο του πληθυσμού αναφοράς). Δόθηκαν, κατά περίπτωση, στις γυναίκες που προσήλθαν γραπτές και προφορικές οδηγίες για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών ή/και για τη μείωση και διατήρηση του σωματικού βάρους και λίπους.
  • Πραγματοποιήθηκε διατροφική αξιολόγηση των ατόμων που προσήλθαν για αντιμετώπιση παχυσαρκίας, όπου διαγνώσθηκε υψηλού βαθμού παχυσαρκία και δόθηκαν οδηγίες για μείωση διατροφικής πρόσληψης και εφαρμογή σωματικής δραστηριότητας. Επίσης, προσήλθε 1 άτομο με νεφροπάθεια και 1 άτομο με καρδιολογικά προβλήματα για οδηγίες διατροφής.

Ακολουθεί η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της Αποστολής

Πίνακας 1

Πραγματοποιηθέντα ραντεβού ανά ειδικότητα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Οφθαλμίατρος 80 Ακτινολόγος 36 Γενικός Ιατρός 25
Οδοντίατρος 49 Καρδιολόγος 33 Γυναικολόγος 20
Χειρουργός Ορθοπαιδικός 48 Πνευμονολόγος 28 Παιδίατρος 15
Γενικός Χειρουργός 43 Διαιτολόγος 28 Νευρολόγος 12
ΩΡΛ 40 Διαιτολόγος 26 Ψυχολόγος 6
Σύνολο  489   ραντεβού


Πίνακας 2 

Παρακλινικές εξετάσεις εργαστηριακές και απεικονιστικές

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Ακτινογραφίες 127 Τεστ Αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα 16
Υπερηχογραφήματα 66 Μετρήσεις Σύστασης σώματος 16
Ηλεκτροκαρδιογραφήματα 33 Τεστ Παπ 16
Triplex καρδιάς 33 Μαστογραφίες 13
Λιπομετρήσεις 27 Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 10
Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας 26 Σπιρομετρήσεις 9
Σύνολο 392 εξετάσεις


Πίνακας 3

‘Αλλες παρεμβάσεις

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Τεχνολόγοι Ραδιολογίας & Ακτινολογίας Ακτινογραφίες

Μαστογραφίες

      127

       13

Νοσηλεύτρια Ηλεκτροκαρδιογραφήματα       33
Διαιτολόγος Μετρήσεις σύστασης σώματος       16
Γενικός Χειρουργός Τεστ Αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα       16


Ομιλίες και δράσεις στην Ανάφη

  • Ομιλία με θέμα: «Διατροφή και καρδιά /διατροφή και σακχαρώδης διαβήτης: Μύθοι και Πραγματικότητα» και «Υγιεινή Διατροφή και τρόπος ζωής» σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
  • Μαθήματα Α’ Βοηθειών σε πολίτες, στρατιώτες, λιμενικούς, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου.
  • Προληπτική εξέταση πολύποδα παχέως εντέρου με τη χρήση ανιχνευτή αίματος στα κόπρανα, σε άτομα άνω των 50 ετών.
  • Πρόγραμμα αξιολόγησης και διατροφικής παρέμβασης με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας και σύστασης σώματος με υπερσύγχρονο μηχάνημα απορροφησιομετρίας ακτίνων X διπλής ενέργειας, σε περι- και μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Επιπλέον, σε αυτή την αποστολή συμμετείχε η Μονάδα Αιμοδοσίας από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, με σκοπό τη δημιουργία τράπεζας αίματος για τους κατοίκους της Ανάφης. Οι αιμοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο του νησιού, από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό.

2016_MMU_Anafi_Feb-354

Ερωτηματολόγια Ικανοποίησης Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος περίπου στο 25,5% των ατόμων που εξετάστηκαν, με τη χρήση Ερωτηματολογίου Ικανοποίησης Χρηστών. Μετά από επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει ότι δεν υπήρξε δυσαρεστημένος χρήστης σε κανένα πεδίο στην κλίμακα αξιολόγησης. Η Ικανοποίηση των χρηστών κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα και παρατίθεται αναλυτικότερα στον πίνακα που ακολουθεί:

Διαδικασία κλεισίματος ραντεβού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας       100%
Επάρκεια των διαθέσιμων ιατρικών ειδικοτήτων        98%
Εξυπηρέτηση από τη Γραμματεία κατά την προσέλευσή σας      100%
Χρόνος που σας διέθεσε ο ιατρός στην επίσκεψή σας      100%
Ενημέρωση που σας δόθηκε σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας      98%
Ταχύτητα παράδοσης των αποτελεσμάτων     97.6%
Συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού     100%
Συμπεριφορά του νοσηλευτικού προσωπικού     100%
Συμπεριφορά του προσωπικού της γραμματείας     100%

Χορηγοί

Ευχαριστούμε τους χορηγούς του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 5ετούς διάρκειας, το οποίο υλοποιείται από την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού σε νησιά άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές, με τη χρήση 2 υπερσύγχρονων Κινητών Ιατρικών Μονάδων, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος  Ιδιαιτέρως για τον προορισμό στην Ανάφη ευχαριστούμε την ΑΝΕΚ Lines για τη μετακίνηση των 2 Κινητών Ιατρικών Μονάδων και της Ομάδας Υγείας.

Πηγή: mmu.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη