Ανδρος: Αερογέφυρα σωτηρίας για ανδριώτη που έπαθε εγκεφαλικό ενώ μάζευε ελιές

Η χθεσινή ημέρα ήταν απ΄ αυτές που λένε «να φύγουν και να μην έρθουν»… Ο λόγος; Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν μέσα από δύο γεγονότα που έλαβαν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα σε νησιά των Κυκλάδων και σε συνδυασμό με «μετάφραση» δήλωσης που έγινε από την διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Θεσσαλονίκης, Χρυσή Ματσικούδη. Ξεκινάμε από τη δήλωση… Η κα Ματσικούδη δήλωσε ότι «η αεροδιακομιδή αυτή του 6χρονου κοριτσιού είναι η τελευταία για το τρέχον έτος, αφού σήμερα εξέπνευσε η συμφωνία που είχε γίνει με τα εμπλεκόμενα μέρη και αφορούσε το διάστημα από 1/5/2017 έως το τελευταίο τριήμερο του Οκτωβρίου και μόνο κατά τις ημέρες από Παρασκευή έως Σάββατο».

Αυτό που δεν μεταφέρθηκε ήταν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αφορούσε το Νομό Χαλκιδικής και την ευρύτερη περιοχή για τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν είχε καμία σχέση με την κάλυψη των αεροδιακομιδών μέσω του ΕΚΑΒ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πόσο μάλλον στην νησιωτική, όπου το ελικόπτερο μοιάζει μερικές φορές ως …ελπίδα ζωής. Κάτι που είχε υπενθυμίσει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κος Πολάκης όταν βρέθηκε στη Νάξο λέγοντας «είναι καλύτερο να ακούς τον ήχο του ελικοπτέρου παρά κάποιον άλλο ήχο»…

Χθες, είχαμε δύο περιστατικά. Ένα στη Σίφνο και ένα στην Άνδρο. Στην Σίφνο αφορούσε ένα μωρό 2.5 ετών που αντιμετώπιζε πρόβλημα και αποφασίστηκε η μεταφορά του στην Αθήνα (βλ «Παίδων») και στην άλλη πλευρά των Κυκλάδων, την Άνδρο, όπου εργαζόμενος στο μάζεμα ελιών έπαθε εγκεφαλικό και έπρεπε να μεταφερθεί επίσης σε Νοσοκομείο.

Στην Σίφνο το ελικόπτερο ήρθε με καθυστέρηση γιατί όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κος Καρακατσιανόπουλος την ώρα που έφευγε το ελικόπτερο από την Ελευσίνα υπήρξε ενημέρωση ότι υπάρχει επείγον περιστατικό σε άλλο σημείο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει έχοντας την πληροφόρηση από επίσημα χείλη ότι το μωρό ήταν σε σταθερή κατάσταση. Και στη συνέχεια έγινε η αεροδιακομιδή με το παιδί από τη Σίφνο να φτάνει στο «Παίδων» και σε καλή κατάσταση.

Στην Άνδρο, η ανάγκη καλύφθηκε από το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής καθότι υπάρχει η συμφωνία για κάλυψη αναγκών μέσω του συγκεκριμένου πτητικού μέσου.

Ο κος Καρακατσιανόπουλος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα με διακοπή αεροδιακομιδών, μάλιστα τόνισε ότι το ΕΚΑΒ έχει λάβει οικονομική ενίσχυση τέτοια ώστε να μειώνει τις όποιες υποχρεώσεις έχει και έδωσε την είδηση ότι έχει μπει σε βάση αναδιοργάνωσης κάτι που φάνηκε από την βάση στην Σύρο, τις πλωτές βάσεις που έρχονται και βέβαια το γεγονός ότι είναι σε συμφωνία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νίαρχος» που αναμένεται να αναλάβει ότι μόνο την συντήρηση και αποκατάσταση των τριών ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ που είναι καθηλωμένα (το τελευταίο το 2015) αλλά και την αγορά δύο ακόμη πτητικών μέσων για να μπορέσει να καλύψει όλο το φάσμα υποχρεώσεων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος…  

Με πληροφορίες από το enandro.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News