Απίστευτο: 501 περιστατικά σε τέσσερις μέρες (18-21/08) στο νοσοκομείο Σαντορίνης

Απίστευτο… Πριν από μερικές ημέρες είχαμε διαβάσει ότι η Διευθύντρια του Νοσοκομείου Σαντορίνης, Μαρία Μαυρικάκη μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας στα social media είχε κάνει έκκληση για μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά την οδήγηση μηχανών όπως οι περίφημες γουρούνες. Είχε σημειώσει μάλιστα ότι είχε τέσσερα περιστατικά με ατυχήματα στο νοσοκομείο και ένα ακόμη είχε σημειωθεί στο Ακρωτήρι… Τώρα, η κα Μαυρικάκη ξαναχτυπά, όπως διαβάζουμε στο santonews.com Και αναφέρει ότι «προς επίρρωση της προσωπικής μου έκκλησης, η οποία παραμένει: Στα Επείγοντα του Νοσοκομείου από 18/8/2017 ως 21/8/2017 προσήλθαν 501 περιστατικά. Από αυτά τα 115 αφορούσαν τροχαία και πτώσεις. Μόνο χτες το απόγευμα η ίδια μέτρησα στο δρόμο, σε μια διαδρομή 10 λεπτών 43 αναβάτες χωρίς κράνος.

Τα συμπεράσματα δικά σας”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Θήρας «τρέχουν και δεν φτάνουν» καθώς τα περιστατικά έρχονται το ένα μετά το άλλο στο Τμήμα Επειγόντων. Και με βάση τα λεγόμενα της κας Μαυρικάκη έχουμε κατά μέσο όρο 24 περιστατικά τη μέρα (!!!) Αυτό είναι …γενοκτονία παλικάρια…

Ρεκόρ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Αλλά υπάρχουν και άλλα… Και είναι χειρότερα… Κι αυτό γιατί έξι περιφέρειες της Ελλάδας έχουν περίοπτη θέση στον ευρωπαϊκό κατάλογο όπου καταγράφονται οι περισσότεροι νεκροί από τροχαία έχει καταφέρει η Ελλάδα να τοποθετήσει συνολικά έξι περιοχές της. Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση (καταλαμβάνοντας την πρώτη μεταξύ των ελληνικών περιφερειών) καθώς το 2015 σημειώθηκαν 124 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο στην έκτη θέση με 119 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Πελοπόννησος με 108 νεκρούς στην όγδοη θέση, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα στην 23η θέση με 95 νεκρούς η κάθε μία και η Ήπειρος στην 26η θέση με 94 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Παρά το γεγονός ότι έως και το 2015 παρατηρούνταν μείωση των νεκρών από τροχαία σε όλη τη χώρα, η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη κατά την οποία καταγράφηκε άνοδος των θανάτων στην άσφαλτο συνολικά στη χώρα. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια η περιφέρεια της Κρήτης δεν ακολούθησε τη γενική πτωτική τάση καταγράφοντας συνεχώς άνοδο, η οποία ξεπερνά συνολικά το 15%. Συγκεκριμένα, το 2011 καταγράφηκαν 54 νεκροί στην Κρήτη, το 2012 έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα στους δρόμους του νησιού και το 2013 τα θύματα δυστυχημάτων ανήλθαν στους 66. Το 2016, που κατέγραψε για πρώτη φορά η χώρα αύξηση στους σχετικούς δείκτες ύστερα από αρκετά χρόνια, ακολούθησε την ίδια πορεία και η Κρήτη, η οποία φαίνεται ότι αδυνατεί να περιορίσει τους θανάτους από τροχαία. Αναλυτικά, το 2016 σημειώθηκαν στους δρόμους της Κρήτης 59 δυστυχήματα έναντι 58 το προηγούμενο έτος (αύξηση 1,7%). Στα δυστυχήματα αυτά, το 2016, έχασαν τη ζωή τους 65 άτομα έναντι 62 το 2015, αυξάνοντας κατά 4,8% τους τραγικούς θανάτους.

Συνολικά στη χώρα το 2016 σημειώθηκαν 752 θανατηφόρα τροχαία έναντι 746 το προηγούμενο έτος καταγράφοντας αύξηση 0,8%. Την ίδια στιγμή, οι νεκροί από τροχαία ανέβηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2016 οπότε και άγγιξαν τους 804, έναντι 796 το 2015.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurostat, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων βρίσκονται, στην πλειονότητά τους, σε χώρες της Δύσης και του Βορρά της Ευρώπης, ενώ τα πιο υψηλά ποσοστά καταγράφονται σε χώρες του Νότου και της Ανατολής. Ένα αξιόπιστο σύστημα αστικών συγκοινωνιών και η καλή ποιότητα του εθνικού δικτύου συντελούν στον περιορισμό των τροχαίων, σύμφωνα με τη Eurostat. Την ίδια στιγμή, η Eurostat διαπιστώνει ότι σε πόλεις όπου παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα τροχαία είναι περιορισμένα λόγω της χαμηλής ταχύτητας που αναπτύσσουν τα αυτοκίνητα. Υψηλά ποσοστά νεκρών από τροχαία παρατηρούνται σε περιοχές με μικρά και όχι πολύ ανεπτυγμένα εθνικά οδικά δίκτυα όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και η Ελλάδα.

Με πληροφορίες από την "Καθημερινή"