Άσκηση και Fitness: γιατί όλα θέλουν …τρόπο

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης; Με σκοπό να βελτιώσετε τις τρέχουσες ρουτίνες σας ή να βρείτε νέες επιλογές προπόνησης; Γνωρίζατε ότι μια πλήρης μέθοδος άσκησης αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία; την αεροβική γυμναστική, την μυϊκή δύναμη / αντοχή και την ευελιξία; Το άρθρο αυτό για ένα υγιεινό τρόπο ζωής παρέχει τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Της Μίνας Κοκορέλη 

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας απλός τρόπος για τους άνδρες και τις γυναίκες να υπολογίζουν το σωματικό λίπος ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους. Από το ΔΜΣ, είναι δυνατό να προσδιορίσετε το εύρος του υγιούς βάρους σας.

Αν σχεδιάζετε πολλές αερόβιες ασκήσεις και ανησυχείτε για την απώλεια μυών, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με 20-30 λεπτά μέτρια αερόβια άσκηση (στο 50% έως 70% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού) δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα και δείτε πως πάει.

Εκτός από τη σύσταση της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των 60 λεπτών καθημερινής άσκησης για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους, υπάρχουν δύο και άλλες σημαντικές οδηγίες άσκησης που χρειάζεστε:

  • Το αμερικανικό κολέγιο της αθλητικής ιατρικής συστήνει ένα διάστημα πέντε έως 10 λεπτών προθέρμανσης και στη συνέχεια 30 έως 45 λεπτά συνεχούς αερόβιας άσκησης (όπως κολύμβηση, ποδηλασία, πεζοπορία, χορός ή τζόκινγκ) τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, με μια περίοδο διατάσεων τα τελευταία πέντε έως 10 λεπτά. 
  • Συστήνετε 30 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης στις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ημέρες της εβδομάδας. Μπορείτε να το κάνετε σε δύο περιόδους 15 λεπτών, τρεις περιόδους 10 λεπτών ή μία περίοδο 30 λεπτών. Η σύσταση αυτή δίνει έμφαση στην ενσωμάτωση της δραστηριότητας στην καθημερινή σας ζωή - περπατώντας αντί να πάρετε το λεωφορείο, σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας μακρύτερα από το εμπορικό κέντρο και περπατήστε απέναντι από τον χώρο στάθμευσης, παίρνοντας σκάλες αντί του ανελκυστήρα, ασχοληθείτε με ξυλουργικές εργασίες για να ενεργοποιηθεί ο νους και το σώμα όπως η κατασκευή μια βιβλιοθήκης ή ενός άλλου επίπλου κτλ.

Αν δεν έχετε συνηθίσει στην άσκηση ή τώρα ξεκινάτε τότε οποιοδήποτε σχέδιο και αν αποφασίζετε να ακολουθήσετε, είναι καλή ιδέα να ορίσετε εβδομαδιαίους στόχους. Η έρευνα δείχνει ότι ο καθορισμός στόχων θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στο πρόγραμμά σας. Θα διευκρινίσει τι πρέπει να κάνετε και θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.