Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΔέκα νησιά εκλιπαρουν για γιατρούς

Δέκα νησιά εκλιπαρουν για γιατρούς

|

Ακόμη και δήμαρχος (Άνδρος) κάνει εφημερία για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό – Τι δείχνει η έρευνα της εφημερίδας «Έθνος»

Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται σε πολλά νησιά της χώρας μας, ακόμα και σε μερικά που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο “τουριστικά”. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, οι κάτοικοι πολλών νησιών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ακόμα και απλά προβλήματα υγείας, αφού οι δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών παραμένουν τεράστιες.

Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικών νησιών που εκπέμπουν “SOS” για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν:

Άνδρος: Μέχρι και ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσιος Σουσούδης, ο οποίος είναι ορθοπεδικός, συμμετέχει στις εφημερίες προκειμένου να καλυφτούν όσο είναι δυνατόν τα κενά από τις ελλείψεις σε γιατρούς. Υπάρχουν συνολικά μόλις έξι μόνιμοι γιατροί. Ο καρδιολόγος πήρε σύνταξη και δεν έχει αναπληρωθεί, ενώ το ακτινολογικό είναι κενό εδώ και δύο μήνες, επειδή ο τεχνικός πρέπει να παίρνει τις άδειές του. Από το 2009 δεν υπάρχει μικροβιολόγος και η στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων είναι ελλιπής σε μεγάλο βαθμό.

Σάμος: Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο νησί από την έλλειψη πληρωμάτων για ασθενοφόρα, επειδή δεν “βγαίνουν” οι βάρδιες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται μόνο το ένα από τα δύο οχήματα του ΕΚΑΒ στο νησί. Από το νοσοκομείο λείπει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος και ψυχίατρος. Μαζί με τους κατοίκους της Σάμου, τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι σε Ικαρία και Φούρνους.

Σκιάθος: Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Νίκος Σακελαρόπουλος, δήλωσε στο “Έθνος” ότι δουλεύουν με το ένα τρίτο του απαραίτητου προσωπικού. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη έστω και ενός οδηγού ασθενοφόρου.

Λήμνος: Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ειδικοτήτων, αλλά ο μικρός αριθμός παθολόγων και γενικών γιατρών, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος, Σαράντης Πανταζής.

Σαντορίνη: Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη εάν λειτουργούσε το νεόδμητο νοσοκομείο, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο. Ωστόσο, ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί και ως εκ τούτου δεν παραδίδει το έργο, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ρούλα Μπελώνια. Επίσης, παρατηρείται έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων, ενώ υπάρχουν οι μισοί νοσηλευτές από όσοι χρειάζονται.

Λέσβος: Παρατηρείται έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας, οι καρδιογράφοι δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει καν οινόπνευμα, γάζες και ράμματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του νησιού, Γιώργο Ψάνη. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος και ογκολόγος, ενώ έφεραν ένα μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος είναι σε αχρηστία και ο κόσμος υποχρεώνεται να πηγαίνει σε ιδιώτες.

Μύκονος: Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν δύο νοσηλευτές που καλούνται να καλύψουν τρεις βάρδιες, ενώ υπάρχουν μόλις δύο άνθρωποι για τις βάρδιες των ασθενοφόρων, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά. Επίσης, σε ολόκληρο το Κέντρο Υγείας υπάρχουν μόλις πέντε γιατροί, χωρίς καρδιολόγο και χειρουργό. Ακόμα και για ένα κάταγμα στο πόδι, απαιτείται αεροδιακομιδή.

Κως: Ο αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής αναφέρει ότι το νέο κέντρο υγείας είναι υπερσύγχρονο αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει παιδίατρος και γυναικολόγος, ενώ προβληματική είναι η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο καθώς υπάρχει μόνο ένα λειτουργικό ασθενοφόρο, το οποίο δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού.

Τήνος: Η αντιδήμαρχος Αναστασία Δεληγιάννη υποστηρίζει ότι οι ακτινολόγοι και οι χειριστές των αντίστοιχων μηχανημάτων πηγαίνουν στο νησί με δίμηνες συμβάσεις και έτσι έχει υπάρξει περίοδος ακόμα και έξι μηνών που δεν υπήρχε ακτινολόγος. Προβλήματα υπάρχουν και με τους αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι φαίνεται πως φεύγουν πολύ γρήγορα από το νησί.

Χίος: Η στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής είναι ελλιπής. Υπάρχει μόλις μία μόλις μία παιδίατρος για 55.000 κατοίκους. Επίσης κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και αν τύχει να συμπέσουν δύο περιστατικά, το ένα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επίσης, υπάρχουν αγροτικά ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι στελεχωμένα, επειδή οι γιατροί δεν τα επιλέγουν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη