Δωδεκάνησα - Λειψοί: Λόγω κρουσμάτων (10), ζητάει να μην λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες

Η Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου - με εννέα νησιά και έξι δήμους ήτοι Αστυπάλαιας, Αγαθονησίου, Καλύμνιων, Πάτμου, Λέρου και Λειψών - είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας καθότι έχει δεκάδες κρούσματα εδώ και αρκετές εβδομάδες (σ.σ. η επίσημη ενημέρωση για μία ακόμη φορά αγνοεί την νησιωτικότητα και δίνει τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα ενώ εδώ μιλάμε για έξι διαφορετικούς δήμους)... Μάλιστα, έχει το υψηλότερο ποσοστό ανά 100.000 κατοίκους και η Κάλυμνος είναι σε κατάσταση έκτακτου τοπικού lock down έως και στις 18 Ιανουαρίου... 

Ο Δήμος Καλύμνιων ζήτησε - μετά από έκτακτο δημοτικό Συμβούλιο - από τη Κυβέρνηση να μην ανοίξουν σήμερα (11/01) οι σχολικές μονάδες, αλλά απάντηση έως αργά το βράδυ δεν πήρε... Αντίθετα, ο Δήμος Λειψών έχοντας δέκα κρούσματα, ανάμεσά τους τέσσερις εκπαιδευτικούς ζητάει από τους γονείς να μην στείλουν σήμερα τα παιδιά τους στις σχολικές μονάδες...

Η σχετική ανακοίνωση από το δήμο Λειψών αναφέρει "  Λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων covid-19 στο νησί μας, τις τελευταίες μέρες, ανακοινώνουμε τα παρακάτω:

1) Αυστηρή τήρηση των μέτρων απ' όλους ανεξαιρέτως στο ακέραιο,
2) Προληπτική παραμονή σε καραντίνα όσων ταξίδεψαν πρόσφατα ή ήρθαν σε οποιαδήποτε επαφή με τα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα, μέχρι να κάνουν το τεστ και οι ίδιοι,
3) Το δημοτικό κατάστημα και το ΚΕΠ θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό,
4) Οι γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο,
5) Στους 10 συμπολίτες μας που βγήκαν θετικοί θα ληφθούν εκ νέου δείγματα προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος από δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει τον εξοπλισμό.
Στην περίπτωση που θα επιβεβαιωθούν, προγραμματίζεται μαζικός έλεγχος των κατοίκων από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Τα παραπάνω ισχύουν μέχρι νεωτέρας.
 
Και δύο ημέρες νωρίτερα, είχε ενημέρωσει ότι" όσοι πραγματοποίησαν πρόσφατα ταξίδι εκτός νησιού, ότι στο ιατρείο μας υπάρχει επαρκής αριθμός Rapid Τest για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο του Covid-19.  Παρακαλούμε για την δική τους ασφάλεια και την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού μας, όσοι επέστρεψαν πρόσφατα να επικοινωνήσουν με το ΠΠΙ και να προγραμματίσουν το τεστ κατόπιν συνεννοήσεως με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη προστασία. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Μέχρι τη λήψη του αποτελέσματος συστήνεται η προληπτική παραμονή σε καραντίνα!!!!
 
Τέλος, ο δήμαρχος, Φώτης Μάγγος, μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ανέφερε ότι τα δέκα άτομα ήρθαν στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα. Σε rapid test που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί και μπήκαν αμέσως σε καραντίνα. Ο κ. Μάγγος ανέφερε, επίσης, ότι τα παραπάνω άτομα θα ελεγχθούν και με μοριακό έλεγχο προκειμένου να υπάρχει βεβαιότητα. Δείγματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Λέρου για τον έλεγχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News