Δονούσα: Το «αντίο» του γιατρού και η αγωνία για την επόμενη ημέρα

Δονούσα

".... Σαν σήμερα, ένα έτος πριν ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου ως γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου (κοινώς, αγροτικός) και φυσικά ως γιατρός γενικότερα.  Τώρα, βρίσκομαι να κάθομαι να αναπολώ τα πρώτα μου βήματα, ακούγοντας Oasis (μη ρωτάτε γιατί) και να αναλογίζομαι την επίδραση του ρημάδι χρόνου. 
Είχα τα ups and downs μου, τα άγχη μου και τα τρεξίματα μου και φυσικά της αμφιβολίες μου για το αν θα τα καταφέρω, αλλά νομίζω ότι τα πήγα pal mal τελικά.  Έκανα φίλους και αγάπησα ένα νησί το οποίο μάλλον θα με ανέχεται για αρκετό καιρό ακόμα, τώρα που το ανακάλυψα. 
Φυσικά, έχοντας πάρει παράταση, οι μέρες μου δεν τελειώνουν ακόμα, αλλά δεν θα είναι και μεγάλο το χρονικό διάστημα στο οποίο θα ξεκινήσω την ειδικότητα μου...." 

 

Είναι η 14η Απριλίου και ο γιατρός Γιάννης Σαρρής, ο αγαπημένος Γιάννης της Δονούσας ολοκληρώνει την ετήσια παρουσία του, στο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Οπως αναφέρει και ο ίδιος θα μείνει μερικές ημέρες και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για την Αθήνα όπου και θα πραγματοποιήσει την ειδικότητά του...  Κι ενώ την 28η Απριλίου παίρνει το δρόμο για την Αθήνα, οι κάτοικοι της Δονούσας αναρωτιούνται;

Ποιος θα καλύψει το κενό του; Από την 2η ΔΥΠΕ ουσιαστικά σιωπή...

Εναλλάξ θα έρχονται γιατροί από τα γειτονικά νησιά... Ο πρώτος αντικαταστάτης έρχεται από την Ιο (έως 9 Μαϊου) και μετά από την Φολέγανδρο (!!!)  Μέχρι να καλυφθεί η θέση με μόνιμο γιατρό, κάτι που αναμένεται έως τα μέσα Ιουλίου. Και μέχρι τότε;  

Αναγνώστης του Naxospress.gr, με ανοιχτή του επιστολή δίνει το στίγμα της υγειονομικής κατάστασης στο νησί των Μικρών Κυκλάδων και θέτει βασικά ερωτήματα...  

«Μέσω της ιστοσελίδας σας θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε σε κάθε αρμόδιο ένα σημαντικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης και αφορά το νησί της Δονούσας.

Το ιατρείο του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως Πολυδύναμο και προβλέπεται να υπηρετούν σε αυτό ένας αγροτικός γιατρός, ένας μόνιμος παθολόγος ή γενικός ιατρός και μία νοσηλεύτρια.

Όμως, αυτή τη στιγμή (σ.σ. 30 Απριλίου) οι μόνοι που υπάρχουν είναι ένας απλός οδηγός ασθενοφόρου και μία αγροτική γιατρός. Μέχρι 27 Απριλίου είχαμε τη τύχη να έχουμε στο νησί έναν εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο, αγροτικό γιατρό, τον κ. Ιωάννη Σαρρή, ο οποίος σε καιρό έξαρσης της πανδημίας και με λιγοστά ιατρικά μέσα , ανταπεξήλθε ηρωικά ολομόναχος, όμως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από το νησί, αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του και ήρθε η σειρά του για ειδικότητα.

Αυτή τη στιγμή στο νησί μας, συμβαίνει το εξής απαράδεκτο εκ μέρους της πολιτείας: νοσηλεύτρια δεν υπάρχει, μόνιμος παθολόγος ή γενικός ιατρός δεν υπάρχει όπως θα έπρεπε και προβλέπεται, ενώ το κενό του αποχωρήσαντος αγροτικού ιατρού θα καλύπτεται ανά εβδομάδα από αγροτικό γιατρό από διάφορα νησιά μέχρι σε δύο μήνες δηλαδή, που θα φτάσουμε Ιούλιο να τοποθετήσουν νέο αγροτικό γιατρό δωδεκάμηνης θητείας.

 Σε κανένα νησί των Μικρών Κυκλάδων δεν επικρατεί αυτή η κατάσταση, αφού με λύσεις τύπου – ασπιρίνη, φέρνοντας διάφορους αγροτικούς γιατρούς ανά 5 με επτά ημέρες και μάλιστα σε εποχή κορωνοϊού και τουρισμού, δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να έρχεται κάθε εβδομάδα κι ώσπου να μάθει το ιστορικό των ασθενών (οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι) να φεύγει

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

Τι θα συμβεί εάν κάποιος χρειαστεί διακομιδή συνοδεία γιατρού;

Θα πάει ασυνόδευτος με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή του ή θα περιμένει συνοδό γιατρό από τη Νάξο περιμένοντας τουλάχιστον 1.30 ώρα να φτάσει το πλωτό μέσο;

Περιμένουν να συμβεί κάτι σοβαρό και μετά να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιοι;

Ποιος ευθύνεται για όλη αυτή την κατάσταση;

Απαιτούμε. Δεν επαιτούμε από την Πολιτεία, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας και κάθε αρμόδιο άμεσα να αποσπαστεί ένας γιατρός μέχρι την τοποθέτηση του νέου αγροτικού που αναμένεται τον Ιούλιο, οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία της νέας προκήρυξης. Επίσης να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την κάλυψη δεύτερη μόνιμου γιατρού και να τοποθετηθεί άμεσα νοσηλευτικό προσωπικό .

Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάθε εβδομάδα να έρθει αγροτικός γιατρός για προσωρινή λύση, ούτε να ανεχτούμε άλλο την υποβάθμιση του ιατρείου Δονούσας που από Πολυδύναμο έχει καταστεί εκ μέρους της Πολιτείας αδύναμο.

Το ποτήρι της οργής και αγανάκτησης έχει ξεχειλίσει

Άμεσες και μόνιμες λύσεις τώρα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, η οποία είναι γνωστή σε όλους τους βουλευτές Κυκλάδων, χωρίς όμως οι ενέργειές τους να έχουν φέρει αποτέλεσμα για μόνιμη λύση καθότι επιλέγονται όπως αναφέραμε και νωρίτερα μέτρα ή λύσεις που δεν έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα…"

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News