Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΔυτικές Κυκλάδες και +πλεύση: Πετυχημένη αποστολή με τεστ κορωνοϊού

Δυτικές Κυκλάδες και +πλεύση: Πετυχημένη αποστολή με τεστ κορωνοϊού

|

Το διήμερο πρώτο ταξίδι σε συνεργασία του ΕΟΔΥ με την +πλεύση για τεστ κορωνοϊού σε Μήλο, Φολέγανδρο, Σίκινο και Κίμωλο – Οι πρώτες εικόνες και εντυπώσεις 

Tη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο επισκέφτηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση τεστ για τον COVID-19 ενόψει της άφιξης τουριστών.  Οι γιατροί μετάβησαν στα νησιά χρησιμοποιώντας λέμβους, GPS και φορητό ψυγείο.

Ο ΕΟΔΥ, αξιολογώντας την ιδιαιτερότητα της ελληνικής γεωγραφικής κατανομής και τις δυσκολίες επικοινωνίας με τα δεκάδες ελληνικά νησιά, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με τη «Σύμπλευση ΑΜΚΕ» για την πραγματοποίηση των τεστ σε μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου.

Επεκτείνοντας δημιουργικά το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων και σε επικοινωνία με τους δήμους των μικρών νησιών, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε ευπαθείς ομάδες.

Η Σύμπλευση με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της μετέφερε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί ενώ οι εξετάσεις έγιναν από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.  Στη συνέχεια η Σύμπλευση μετέφερε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική. 

Πως είδε την δράση η “+πλεύση” 

Τα φουσκωτά και οι εθελοντές της +πλευσης διένυσαν σε 31 ώρες πάνω από 200 ναυτικά μίλια για να φέρουν το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο. Οι λήψεις δειγμάτων για διαγνωστικές εξετάσεις COVID-19 που πραγματοποιήσαμε μαζί για πρώτη φορά στις 25 και 26 Μαΐου σε απομονωμένα, μικρά νησιά της Ελλάδας, έδωσαν στους γιατρούς και νοσηλευτές μας τεχνογνωσία COVID-19.

Παράλληλα, έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη αυτοί οι τόσο σημαντικοί για την πατρίδα μας τόποι να νιώσουν ότι απολαμβάνουν την ίδια φροντίδα της Πολιτείας, όπως η υπόλοιπη Ελλάδα. Θελήσαμε να βρεθούμε δίπλα τους αμέσως μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων. Και το πετύχαμε, φέρνοντάς τα στο επίκεντρο της προσοχής όλων, ακόμη και διεθνώς!

Στις δεκάδες τηλεοπτικές συνδέσεις σε ελληνικά κανάλια, τις εκατοντάδες αναφορές σε δημοσιεύματα όλου του εύρους του παραδοσιακού και ηλεκτρονικού Τύπου, προστέθηκαν τα επιτόπια ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, όπως το BBC και το ITV, που επίσης βρέθηκαν δίπλα μας και κατέγραψαν την κοινή δράση +πλευσης και ΕΟΔΥ.

100858423_2905219916257469_3155684984027611136_o.jpg

Tους ευχαριστούμε, καθώς έκαναν για τα μικρά και απομονωμένα νησιά μας την καλύτερη διαφήμιση, ακριβώς την στιγμή που ξεκινά μία τουριστική περίοδος πολύ διαφορετική από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, απολύτως καθοριστική για την επιβίωση των μικρών οικονομιών τους. Είναι ένα ακόμη σημαντικό κέρδος για τα νησιά μας!

Η +πλευση είναι ήδη στη διαδικασία προσδιορισμού των επόμενων προορισμών που θα περιλάβει μία νέα κοινή δράση με τον ΕΟΔΥ για την θωράκιση των νησιών μας από την πανδημία. Καλύψαμε τη Μήλο, την Κίμωλο, την Φολέγανδρο, την Σίκινο, αλλά στις θάλασσές μας υπάρχουν δεκάδες ακόμη μικρά και απομονωμένα νησιά με στοιχειώδεις μόνο υποδομές Υγείας, που επιβάλλεται να τα αντιμετωπίσουμε ισότιμα με την ηπειρωτική Ελλάδα και χρειάζονται άμεσα ενίσχυση της τουριστικής τους εικόνας μέσα στην πανδημία, πριν ξεκινήσει η περίοδος αιχμής των αφίξεων.

Ο εθελοντισμός στις ελληνικές θάλασσες, με το πλούσιο παρελθόν του και το πολυπληθές παρόν του, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτήν την προσπάθεια. Η +πλευση περιμένει με χαρά να δει και άλλες εθελοντικές ομάδες και πρωτοβουλίες να εντάσσονται στην προσπάθεια που ξεκίνησε στις 25 Μαΐου, ώστε το συντομότερο δυνατόν ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός μικρών και απομονωμένων ελληνικών νησιών να μπορεί να δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι θωρακισμένος από COVID-19, όπως τα μεγάλα νησιά μας και η ηπειρωτική Ελλάδα.

Εμείς ετοιμαζόμαστε ήδη για την επόμενη αποστολή, πάντα απολύτως εθελοντικά και με ίδια μέσα, προσφέροντας χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε στο ελάχιστο το κεντρικό κράτος και τις τοπικές κοινωνίες. Θα είναι η σειρά μας να χειροκροτήσουμε άλλους που μπαίνουν στη μάχη του #eimaste_dipla_sas με τον ΕΟΔΥ, ενώ συνεχίζουμε μεθοδικά να αναζητούμε και νέες πρωτοβουλίες και δράσεις, για το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντα με αποκλειστικό στόχο το καλύτερο δυνατό για τους νησιώτες μας… 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα symplefsi.org


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες