Είστε ανεπιθύμητοι, ζητείστε συγνώμη

Ποιος είδε τον Δήμαρχο Αμοργού κος Φωστιέρη και δεν τον φοβήθηκε… Εστω και με μικρή καθυστέρηση (15 ημερών) ο Δήμαρχος Αμοργού κος Νίκος Φωστιέρης με οργισμένο μήνυμα απαντάει στα …. συμπεράσματα της ομάδας Εθελοντών Γιατρών και Νοσηλευτών «Ανοιχτή Αγκαλιά» που λίγο έως πολύ χαρακτήριζαν ως έχοντες κρίση άγχους και κατάθλιψης τους κατοίκους της Αμοργού. Η συγκεκριμένη είδηση είχε κάνει το γύρο της Ελλάδας στις 23 Ιουνίου με την εθελοντική ομάδα με το… καλημέρα του δελτίου Τύπου να σημειώνει «Έντονα φαινόμενα άγχους, διαταραχών και κατάθλιψης λόγω της κρίσης και υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας εντόπισε στους κατοίκους της Αμοργού η Ομάδα Εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», που επισκέφθηκε το νησί από 13 έως 17 Ιουνίου». Και πρόσθετε ότι «Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες σε γενικές γραμμές παραμελούν την υγεία τους σε αντίθεση με τα παιδιά, ενώ υπήρξε ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης σε όλα τα επίπεδα». Είδηση που είχαμε κι εμείς δημοσιεύσει την 30η Ιουνίου με τίτλο « Η Αμοργός πάσχει από … κατάθλιψη»..

Και το Σάββατο (15/07) από τον Δήμο Αμοργού εκδόθηκε το σχετικό δελτίο Τύπου όπου ο Δήμαρχος ζητάει τα επίσημα στοιχεία της έρευνας, χαρακτηρίζει τα μέλη της εθελοντικής ομάδας ως ανεπιθύμητα στο νησί, απαιτεί συγνώμη γιατί θεωρεί (και όχι άδικα) ότι το σχετικό άρθρο και τα συμπεράσματα της έρευνας έκαναν ζημιά στο νησί καθότι βρισκόμαστε και σε τουριστική περίοδο.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει:

« Απαντώντας στην ανακοίνωση διά του τύπου με τίτλο: «Με κατάθλιψη και ψυχικές διαταραχές οι κάτοικοι της Αμοργού λόγω κρίσης» κατά το οποίο η ομάδα Εθελοντών Ιατρών και Νοσηλευτών των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή αγκαλιά» «εντόπισε στους κατοίκους της Αμοργού έντονα φαινόμενα άγχους, διαταραχών και κατάθλιψης λόγω της κρίσης και υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, παρατηρούμε τα εξής:

α. Πώς η εν λόγω οργάνωση, έστω και αν αναφέρεται γενικά, ανακοινώνει διά του τύπου, τέτοια συμπεράσματα, χωρίς να ακολουθήσει έστω και μια στοιχειώδη δεοντολογία, ενημερώνοντας τις αρχές, πολιτικές και υγειονομικές του νησιού;

β. Πώς σε διάστημα 3 ημερών οι επιστήμονες της ομάδας κατέληξαν σε συμπεράσματα που αφορούν τη ψυχική υγεία, όταν γνωρίζομε ότι οι έρευνες αυτές διαρκούν χρόνια και διεξάγονται συστηματικά σε μεγάλο δείγμα του πληθυσμού.

γ. Πώς κατέληξε η ομάδα στο συμπέρασμα ότι τα φαινόμενα άγχους, διαταραχής και κατάθλιψης, οφείλονται στην οικονομική κρίση;

Μήπως η ανακοίνωση εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και η Αμοργός ήταν το θύμα της;

δ. Πού έγιναν οι εξετάσεις, αφού όπως με ενημέρωσε ο Διευθυντής του Κ.Υ. καμία ψυχιατρική εξέταση δεν έγινε στο Κέντρο Υγείας;

ε. Στην εορτή κλεισίματος του Δημοτικού Σχολείου Χώρας, την οποία η επικεφαλής της οργάνωσης παρακολούθησε, καθήμενη μάλιστα δίπλα μου, αυτό διεπίστωσε; Θλίψη και κατάθλιψη ή εκπομπή ζωντάνιας και χαράς από τα παιδιά και τους γονείς του Δημοτικού της Χώρας;

2. Θέλω να γνωρίσω στην οργάνωση αυτή ότι:

α. Με τα δημοσιεύματα αυτά θίγονται οι συμπατριώτες μου και οι διαμαρτυρίες και αντιδράσεις ήταν μαζικές.

β. Ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω όλα τα νόμιμα μέσα για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας, που έχω την τιμή να υπηρετώ καθώς και για την οικονομική ζημία την οποία είχε το νησί με τα δημοσιεύματα αυτά εν μέσω τουριστικής περιόδου.

γ. Ότι η ομάδα αυτή είναι ανεπιθύμητη στην Αμοργό και δεν θέλομε καμία επαφή μαζί της.

δ. Ότι θα ζητήσομε επισήμως από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ως έχοντες έννομο συμφέρον, την έρευνα που έγινε και τα συμπεράσματά της.

ε. Τέλος, ζητούμε από την οργάνωση αυτή να ζητήσει συγνώμη από τους κατοίκους της Αμοργού γιατί με τις ενέργειές της αυτές, θίγεται η αξιοπρέπειά τους και η οικονομική ζωή του τόπου».

Με πληροφορίες, φωτογραφίες: amorgos-news.gr