ΕΚΑΒ: Νέος (ο παλιός) πρόεδρος ο Νίκος Παπαευσταθίου

Όχι ότι δεν θα είχαμε αλλαγή…. Νέος πρόεδρος, ο παλιός,  του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ορίζεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ο πρώην διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου και παίρνει τη θέση του χειρούργου γιατρού Παναγιώτη Τζανετή, ο οποίος δεν έμεινε στη θέση του προέδρου του ΕΚΑΒ περισσότερους από δέκα μήνες (είχε αναλάβει τέλη Νοεμβρίου)….

Όπως αναφέραμε, ο Παπαευσταθίου – με καταγωγή από τη Πάρο -  υπήρξε ξανά πρόεδρος του ΕΚΑΒ κατά τη δεκαετία του 2000. Μάλιστα,  το 2004 διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Υγείας και εκπρόσωπος του υπουργείου σε διυπουργικές ομάδες και επιτροπές (2004 – 2010). Το 2004 ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου στο ΕΚΑΒ και από το 2006 έως το 2010 ήταν πρόεδρος του ιδίου φορέα.  Από το 2010 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εργοστασίων φωτοβολταϊκών στον όμιλο εταιρειών Solar Cells Hellas.

Από το 2014 έως και ..χθες ήταν διοικητής του ΕΚΕΠΥ. Το ΕΚΕΠΥ έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα ασκήσεις ετοιμότητας σε νοσοκομεία όλης της χώρας, για την επείγουσα αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαευσταθίου είχε το συντονισμό των υγειονομικών υπηρεσιών και στις πρόσφατες κρίσεις στη Μάνδρα και το Μάτι.

Προς συνένωση ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ

Σημειώνεται πως στα χέρια του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας βρίσκεται πρόταση για την συνένωση ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, η οποία όπως πληροφορείται το protothema.gr, έχει γίνει δεκτή. Η δημιουργία ενός Υπερ-Φορεα που θα συνδέει τον χώρο της προ-νοσοκομειακης φροντίδας (την ευθύνη για την οποία έχει σήμερα το ΕΚΑΒ) και της νοσοκομειακής φροντίδας (την οποία εποπτεύει το ΕΚΕΠΥ) θεωρείται μονόδρομος προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα και στα δύο πεδία.

Επίσης, εκτιμάται ότι μόνο οφέλη θα υπάρξουν από τη διασύνδεση των επειγόντων περιστατικών που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ με τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.  Τέλος, από τη λειτουργία υπό κοινή ομπρέλα των δύο φορεων ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το "στίγμα" τους σε περίπτωση γεγονότων φυσικών καταστροφών ή παρεμφερών συμβάντων και τις λύσεις που μπορεί να δοθούν μέσω των κεντρικών συντονιστικών οργάνων, όπως πχ της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι λεπτομέρειες της συνένωσης και η επόμενη μέρα για ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ εκτιμάται ότι θα καταρτιστούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ