ΕΚΑΒ: βασιλεύουν οι ιδιωτικές διακομιδές και 1.5 εκατ, ευρώ στη ...τσέπη

Εδώ και μερικές ημέρες έχει ανοίξει μία μεγάλη κουβέντα για τα πλωτά ασθενοφόρα και την παρουσία τους στο Αιγαίο με στόχο τη δραστική μείωση των διακομιδών… Η είδηση βγήκε μετά την πρόσφατη συνεδρίαση στο γραφείο του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με τη παρουσία και των αρμόδιων φορέων από τη 2η ΥΠΕ και η ανακοίνωση διά στόματος του υφυπουργού κου Σαντοριναίου μιλούσε για αγορά πλωτών ασθενοφόρων έναντι 1.5 εκατομμυρίων ευρώ έκαστος και με δυνατότητα ενεργοποίησης το 2018…

Βέβαια, ο Νίκος Μανιός, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Κική Μαργαρίτη και την ιστοσελίδα naxostimes.gr μίλησε για τέσσερα πλωτά ασθενοφόρα με την βάση του ενός εξ αυτών στη Νάξο και μάλιστα σημείωσε ότι δύο θα έχουν έδρα στις Κυκλάδες και δύο στα Δωδεκάνησα… Και όπως είχε τονίσει «Για λόγους κυρίως γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς το ένα από αυτά θα πιάσει λιμάνι στη Νάξο, εκεί θα είναι η έδρα του». Δήλωσε πάντως που προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις κυρίως από την Άνδρο και τις Δυτικές Κυκλάδες που αισθάνθηκαν ότι μένουν εκτός … παιχνιδιού.

Σήμερα όμως έχουμε μία ακόμη αποκάλυψη… Ο Μιλτιάδης Μυλώνας – αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ - σήμερα στην «Καθημερινή» - σχολιάζοντας τα θέματα διακομιδής με πλωτά τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια προκειμένου να εκμηδενιστεί σταδιακά ο αριθμός των διακομιδών που γίνεται με ιδιωτικά σκάφη. Ήδη, βρίσκεται στο στάδιο οργάνωσης σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας, πλάνο που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τριών πλωτών «ασθενοφόρων» που θα ανήκουν στο ΕΚΑΒ και θα διενεργούν διακομιδές με τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος. Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν τρεις βάσεις στις οποίες θα εδρεύουν αυτά τα πλωτά μέσα σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο, ενώ η κάθε βάση θα στελεχωθεί από γιατρούς και διασώστες που θα συνοδεύουν τις πλωτές διακομιδές.

Σταθερές οι διακομιδές: μία την ημέρα

Όσο για τις διακομιδές; Ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο… Σε καθημερινή σχεδόν βάση και με πολύ μεγαλύτερη ένταση το καλοκαίρι, ιδιωτικά σκάφη επιστρατεύονται από το ΕΚΑΒ να μεταφέρουν ασθενείς-τραυματίες από νησιά του Αιγαίου σε λιμάνια με κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες. Πρόκειται για ασθενείς η διακομιδή των οποίων κρίνεται από τους γιατρούς ως «επιβεβλημένη», που είναι ένα στάδιο πριν από την επείγουσα.

Οι πλωτές διακομιδές από τους ιδιώτες γίνονται φυσικά με το αζημίωτο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ετήσια δαπάνη με την οποία επιβαρύνεται το ΕΚΑΒ για τις πλωτές διακομιδές αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κ. Μπαργιώτα, γενικότερα για τις διακομιδές του ΕΚΑΒ και την απουσία μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης της αναγκαιότητάς τους, το διάστημα 2012-2016, πραγματοποιήθηκαν με πλωτά επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και ιδιωτικά προσφερόμενα σκάφη 3.345 διακομιδές, που μεταφράζεται σε δύο διακομιδές με πλωτά μέσα κατά μέσον όρο την ημέρα. Οι περισσότερες διακομιδές με πλωτά μέσα έγιναν το 2014: 758 συνολικά, εκ των οποίων οι 290 με μέσα του Λιμενικού και οι 468 με ιδιωτικά σκάφη. Πέρυσι ο αριθμός των πλωτών διακομιδών ήταν και ο χαμηλότερος της πενταετίας: 576 συνολικά, εκ των οποίων 169 με μέσα του λιμενικού και 407 με ιδιωτικά προσφερόμενα σκάφη. Η πιο «ισορροπημένη» αναλογία διακομιδών μεταξύ μέσων του λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών καταγράφηκε το 2012, όταν από τις 678 συνολικά πλωτές διακομιδές, οι 301 πραγματοποιήθηκαν με σκάφη του λιμενικού και οι 377 με ιδιωτικά.

Για εφέτος, οι πρώτες ενδείξεις καταγράφουν μία περαιτέρω μείωση των πλωτών διακομιδών, λόγω και της έναρξης λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο. Είναι ενδεικτικό ότι το δίμηνο 11/2015-1/2016 είχαν γίνει στις Κυκλάδες 83 διακομιδές με πλωτά μέσα, ενώ το αντίστοιχο δίμηνο 2016 - 2017 –όταν δηλαδή είχε ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί η βάση στη Σύρο– έπεσαν στις 40.

Τι γίνεται στη Νάξο

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Νάξος έχει τις περισσότερες σχεδόν διακομιδές από κάθε άλλο νησί στο Αιγαίο (!!!) Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2013 είχαμε 178 διακομιδές με πλωτά και εναέρια μέσα (τα 124 με πλωτά) και με τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο – Αύγουστο) να έχουμε 68 διακομιδές εκ των οποίων 28 τον Ιούλιο… και το 2012 είχαμε 195 διακομιδές, οι 128 με πλωτά μέσα. Και τους καλοκαιρινούς μήνες είχαμε 11 τον Ιούνιο, 24 τον Ιούλιο και 22 τον Αύγουστο… Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουμε ουκ ολίγες διακομιδές και με τα πλοία της γραμμής… Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2012 είχαμε 122 με τα πλοία της γραμμής… Όσες δηλαδή με πλωτά ήτοι έκτακτα γεγονότα… Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του 2012 είχαμε στη Νάξο μία διακομιδή την ημέρα και τον Αύγουστο να έχει συνολικά 53 διακομιδές…