έκοψαν τις εφημερίες στα νησιά!!!!!

Το εφιαλτικό σενάριο «Νησιά χωρίς εφημερίες», μεσούσης μάλιστα της τουριστικής περιόδου, με εξουθενωμένους γιατρούς και σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καταγγέλλει η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών, αναφερόμενη στην αιφνιδιαστική απόφαση (16 Ιουνίου 2015) με την οποία η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ δίνει τη χαριστική βολή στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, κατεδαφίζοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο από το σύστημα εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας των νησιών του Αιγαίου και της ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, με εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας διατάσσεται η άμεση και δραματική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να εφημερεύει ένας και μοναδικός γιατρός και ένας άλλος να είναι σε ετοιμότητα. Στους πιο τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος) προβλέπεται να υπάρχει και δεύτερος γιατρός σε ενεργό εφημερία. Όμως ένας γιατρός, όπως τονίζει η ΑΡΣΙ, είναι πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας, να εξετάζει επί 16 ως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού), να πραγματοποιεί κατ' οίκον επισκέψεις και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής.

Με την παρούσα απόφαση του Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ., σύμφωνα με την ΑΡΣΙ, τα Κέντρα Υγείας στην ουσία υποβαθμίζονται σε αγροτικά ιατρεία 24ωρης ετοιμότητας, με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους γιατρούς και κακής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το κοντινότερο νοσοκομείο είναι συχνά πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί π.χ. λόγω καιρού, ενώ πρόσθετες δυσκολίες δημιουργούνται από τα γνωστά προβλήματα στο ΕΚΑΒ και στο σύστημα διακομιδών.

Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή, σύμφωνα με τους γιατρούς της ΑΡΣΙ, η εντατικοποίηση της δουλειάς θα οδηγήσει στην σωματική κατάρρευση των γιατρών, θα αυξήσει τα ιατρικά λάθη και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των ασθενών. Με δεδομένο πως δεν προβλέπεται εφημερία ετοιμότητας στους αγροτικούς γιατρούς, ουσιαστικά οι αγροτικοί γιατροί αφήνονται να εφημερεύουν χωρίς την επίβλεψη ειδικού γιατρού και χωρίς εκπαίδευση, να αντιμετωπίζουν δυνητικά περίπλοκα περιστατικά. Και συνεχίζει στον σχολιασμό της η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών:

«Δεν έφτανε που οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εφημερεύουν, απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το ποσό των εφημεριών του πρώτου τριμήνου που έλαβαν οι συνάδελφοί τους στα Νοσοκομεία. Δεν φτάνει που εργάζονται σε πραγματικά άθλιες συνθήκες, με τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά και Πολυδύναμα ιατρεία λειτουργούν με τεράστια κενά σε νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, παρασκευαστές, ειδικευμένους και αγροτικούς γιατρούς. Αρκετά Κέντρα Υγείας έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία των μικροβιολογικών και ακτινολογικών τους εργαστηρίων, ενώ σε όλα λείπουν υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια εργαστηρίων, γραφική ύλη, είδη υγιεινής.

Είναι δε εντυπωσιακό πως η εντολή περικοπής των προγραμμάτων εφημεριών δίνεται ΤΩΡΑ, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου αφενός και σε μέρες που υπάρχουν στα νησιά κύματα προσφύγων αφετέρου. Δηλαδή ζητείται η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών –καθαρά για οικονομικούς λόγους, όπως ομολογείται στο έγγραφο της 2ης ΥΠΕ– τώρα που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός των νησιών!».

Η ΑΡΣΙ, αφού επισημαίνει ότι «η υγεία του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στην μέγγενη του ληστρικού δημόσιου χρέους και της ευρωασφυξίας», απαιτεί:

- Να ανακληθεί η απαράδεκτη εντολή της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα ΚΥ - Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους που αρνούνται να την εφαρμόσουν
- Να αποζημιωθούν οι επί 6 μήνες απλήρωτες εφημερίες στους γιατρούς των ΚΥ
- Να καλυφθούν τα κενά στα νησιά με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News