Ελλάδα - Αιμοδοσία: «Δώστε αίμα, τελειώνουν τα αποθέματα»

Αιμοδοσία

Ελλείψεις αίματος αντιμετωπίζουν για μία ακόμη φορά τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο όπως αναφέρει Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) που κάνει έκκληση στον κόσμο πριν φύγει διακοπές να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές, ενώ, καμπανάκι κινδύνου για τη ζωή των ασθενών κρούει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Ο Σύλλογος εκπέμπει σήμα κινδύνου για άλλη μία φορά λόγω έντονων ελλείψεων αίματος που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των Θαλασσαιμικών και Δρεπανοκυτταρικών πολυμεταγγιζόμενων ασθενών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” παρακολουθείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών (>700 πανελλαδικά). Τις τελευταίες 15 ημέρες οι μεταγγίσεις γίνονται με μειωμένες κατά το ήμισυ ποσότητες αίματος ενώ κάτω από αυτή την πίεση οι ασθενείς ψάχνουν απελπισμένα να βρουν αιμοδότες. Σε ασθενείς με σπάνιες ομάδες γίνονται και ολιγοήμερες αναβολές των μεταγγίσεων.

Ταυτόχρονα ελλείψεις αίματος άρχισαν να παρατηρούνται και σε άλλες Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Ν. Αττικής οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στις ομάδες ρέζους (Rh):O- και O+.

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η πανδημία είναι σε ελεγχόμενη κατάσταση στα νοσοκομεία και ότι ακόμη δεν έχει φύγει ο κόσμος για διακοπές όπως αναμένεται τον επόμενο μήνα, το Υπουργείο Υγείας και ο επίσημος φορέας του, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις πάγιες και τακτικές ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών. Δυστυχώς η κατάσταση αναμένεται να κορυφωθεί με τις άδειες του πληθυσμού που αιμοδοτεί αλλά και τις άδειες του προσωπικού των αιμοδοσιών.

Ταυτόχρονα δεν έχει ολοκληρωθεί η Κεντρική Διαχείριση του αίματος και ο συντονισμός των 93 αιμοδοσιών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ έχει παγώσει η δημιουργία σταθερών αιθουσών αιμοδοσίας του Ε.ΚΕ.Α που θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο καθημερινά στην Αθήνα πέραν της μίας που μετά δυσκολιών λειτουργεί στο Αιγάλεω λόγω ελλείψεων μόνιμου προσωπικού.

Τέλος η μείωση κατά 8-10.000 μονάδων αίματος ετησίως (20.000 έναντι 30.000 που εισάγαμε) από Ελβετία για την κάλυψη των ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών ότι θα το κάλυπταν.

Τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο βιώνουν τεράστια ψυχολογική πίεση, ανατρέπεται κάθε προγραμματισμός της καθημερινότητάς τους όχι μόνο λόγω επιβάρυνσης της υγείας τους αλλά και διότι δεν μπορούν να έχουν κανονική ζωή, σπουδές, εργασία και μετατρέπονται σε πολίτες δεύτερης κατηγορίες.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες που μπορούν να αιμοδοτήσουν να προσέλθουν στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων που στις οποίες υπάρχουν Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας & Δρεπανοκυτταρικής Νόσου όπως Παίδων «Η Αγία Σοφία», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γεννηματάς, ΓΝ Ευαγγελισμός, ΓΝ Λαϊκό, ΓΝ Ιπποκράτειο, ΓΝ Νίκαιας ή αν δεν μπορεί σε αυτά σε όποιο νοσοκομείο μπορέσει και να προσφέρει αυτό το δώρο ζωής για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς» τονίζει ο Σύλλογος Ασθενών ΠΑΣΠΑΜΑ.

Καμπανάκι κινδύνου και από την Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
Έκκληση όμως, κάνει και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας επισημαίνοντας ότι για ακόμα μία φορά, όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, για τους πάσχοντες από Θαλασαιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους και κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις αίματος πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή. Αυτές τις μέρες, οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους.

Στην Ελλάδα από το σύνολο των αιμοδοτών, το 56% είναι αιμοδότες που δίνουν αίμα συνειδητά και τακτικά κατά 56%, το 35% είναι συγγενείς όσων χρειάζονται αίμα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τον στρατό και περί τις 20.000 μονάδες ειδικά ελεγχθέντος αίματος από την Ελβετία. Στο μητρώο εθελοντών είναι εγγεγραμμένοι 250.000 περίπου αιμοδότες. «Αν καταφέρουμε να τους κάνουμε 300.000 και τους πείσουμε να δίνουν αίμα δύο φορές το χρόνο, θα έχουμε καλύψει την ετήσια ανάγκη της χώρας για 600.000 μονάδες», είχε αναφέρει πρόσφατα μιλώντας στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.

Υ.γ. Να σημειώσουμε ότι στη Νάξο την επόμενη εβδομάδα θα γίνει εθελοντική αιμοδοσία σε Απείρανθο (11/08) και Φιλώτι (12-14/08). Μία καλή ευκαιρία για να δώσουμα αίμα... 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News