Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα - Covid 19: Το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" δίνει χείρα βοηθείας σε...

Ελλάδα – Covid 19: Το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” δίνει χείρα βοηθείας σε 15 νοσοκομεία

|

Από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 αναμένεται το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” να παραδώσει σε 14 νοσοκομεία της Ελλάδας 174 ΜΑΦ και ΜΕΘ…

Ξεκινάμε με τα απλά μαθηματικά… Αυτή τη στιγμή οι κενές κλίνες ΜΕΘ στην ελλάδα είναι μόλις 220 (ποσοστό 18%) από τις 1.220 που λειτουργούν συνολικά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.  Απ αυτές, οι ΜΕΘ-non COVID είναι 569, με τις 445 να είναι κατειλημμένες και τις 124 κενές και οι ΜΕΘ-COVID είναι 651, εκ των οποίων 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές… Το χειρότερο;  Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και οκτώ κενές…. Και στα  νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής; Μία από τα ίδια: οι ΜΕΘ-COVID είναι 218 και απ’ αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές

Πως θα καλυφθούν τα κενά; Μα μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία κι αυτό γιατί το κράτος απλά … υπόσχεται. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προσθήκη 174 νέων κλινών ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ σε 15 ελληνικά νοσοκομεία, οι οποίες θα παραδίδονται σταδιακά από το τέλος Δεκεμβρίου έως τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Η δωρεά είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με στόχο τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας, συνολικού ύψους 16,4 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει και ένα πενταετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ. Οι νέες κλίνες αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως. Βρίσκεται δε σε πλήρη εξέλιξη και καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να αρθούν οι δυσκολίες που θέτει η πανδημία στα κατασκευαστικά προγράμματα, ώστε οι εργασίες διαμόρφωσης των νέων ΜΕΘ να ολοκληρωθούν από τα τέλη του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021.

Χρονοδιάγραμμα παράδοσης

Ήδη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν οι χώροι στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν, καθώς επίσης Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 53 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 θα έχουν παραδοθεί οι χώροι για άλλες 28 κλίνες σε Ιπποκράτειο Αθήνας, Παίδων Αγία Σοφία, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Βοστάνειο Λέσβου, Βενιζέλειο στο Ηράκλειο και Άγιος Γεώργιος στα Χανιά.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο για τις επτά νέες κλίνες στο Νοσοκομείο Λαμίας. Οι χώροι για τις υπόλοιπες 86 κλίνες θα παραδοθούν, στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και στον Ευαγγελισμό, στον οποίο θα δημιουργηθούν 33 νέες κλίνες.

Ειδικότερα στον Ευαγγελισμό, ολοκληρώθηκε, τον Μάιο η δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια περισσότερων από 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 προορίζονται για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Εμφραγμάτων. Με τη συγκεκριμένη δωρεά αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες περισσότερων από δέκα τμημάτων του Νοσοκομείου, όπως οι ΜΕΘ, ΜΑΦ και η Μονάδα Εμφραγμάτων, το Τμήμα Επειγόντων, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τα Χειρουργεία.

Το Ίδρυμα επισημαίνει ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών για την παράδοση των ΜΕΘ και των ΜΑΦ, με δεδομένη την καλή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου και την εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών για την αποφυγή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, παραμένει απαιτητική και χρονοβόρα, διάρκειας περίπου έξι μηνών. Ενδεικτικά, η διαδικασία περιλαμβάνει την κύρωση της σχετικής σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τη διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή αναδόχων για τα έργα σχεδιασμού και κατασκευής των χώρων που θα στεγάσουν τις νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ, καθώς και την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του ΙΣΝ, του Ελληνικού Δημοσίου και της Διοίκησης καθενός από τα 15 νοσοκομεία ξεχωριστά.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.