Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα: Δευτέρα 17 Μαϊου και τι ισχύει για τα self tests

Ελλάδα: Δευτέρα 17 Μαϊου και τι ισχύει για τα self tests

|

Η νέα κανονικότητα από σήμερα Δευτέρα 17 Μαϊου – Ποιοι πρέπει να κάνουν τα self tests – Τι ισχύει για τα σχολεία και τον ιδιωτικό τομέα… 

Πλησιάζουν τις 200.000 τα self test που πραγματοποίησαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι προκειμένου να μεταβούν σε σχολεία και χώρους εργασίας αντίστοιχα, το πρωί της Δευτέρας.

Ο αριθμός των υπόχρεων σε self test ολοένα και αυξάνεται, καθώς επιστρέφουν περισσότερες δραστηριότητες, μετά και την άρση του lockdown για τον κορωνοϊό. Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι υποχρεωτική και παρέχεται δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους μαθητές που χρειάζονται το αποδεικτικό προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Ποιοι πρέπει να κάνουν self test
Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές όλων των βαθμίδων και τους εκπαιδευτικούς πλην των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, όλοι όσο εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως δίνεται η δυνατότητα διά ζώσης διεξαγωγής των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου στα Πανεπιστημίων, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του οικείου Τμήματος/Σχολής, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Τσουχτερό πρόστιμο για όσους δεν κάνουν self test
Αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ.

Το πρόστιμο σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς δηλωμένο αποτέλεσμα self test επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Η ποινή ανεβαίνει στα 1500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Δύο self test για τους εργαζόμενους, ένα πλέον, για τους μαθητές
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Από την εβδομάδα που ξεκινά ωστόσο, η οδηγία των Αρχών για τα σχολεία αλλάζει και οι μαθητές θα υποχρεούνται σε ένα self test κάθε Κυριακή βράδυ. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Σχεδόν 200.000 self test την Κυριακή
Σύμφωνα με στοιχεία όπως τα μετέδωσε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων ο ΣΚΑΪ, μέχρι τις 18:00 της Κυριακής στην πλατφόρμα είχαν δηλωθεί 394 θετικά τεστ σε σύνολο 196.984.

Το μεγάλο όφελος από την ευρεία αυτή χρήση των self test είναι πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έτσι διαγνώστηκαν μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 14.000 ασυμπτωματικοί φορείς, που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν. Ασθενείς που διαφορετικά θα συνέχιζαν να κινούνται και θα διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα, κυρίως μέσα στο σπίτι.

Στα στοιχεία αυτά αναφέρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. «Μεταξύ 3 και 9 Μαΐου ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη στα self test» είπε χαρακτηριστικά.

Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν τη Δευτέρα
Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Παράλληλα, επαναλειτουργούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Και σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self – test μια φορά την εβδομάδα. Τη Δευτέρα ξεκινούν, επίσης, οι αθλητικές ακαδημίες με προπονήσεις σε μικρά γκρουπ μέχρι δέκα άτομα.

Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης για τον Μάιο είναι τα εξής:

21/5: Επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%
24/5: ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
28/5: Επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%
31/5: Πρόθεση να επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Ωστόσο κοντά σε αυτή την ημερομηνία θα γίνει επαναξιολόγηση.

Με πληροφορίες από τη σελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα