Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα - εμβόλια: Ανοιξε η πλατφόρμα 45-49 ετών για όλα τα εμβόλια

Ελλάδα – εμβόλια: Ανοιξε η πλατφόρμα 45-49 ετών για όλα τα εμβόλια

|

Αγώνας δρόμου για να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για εμβολιασμούς και πιστοποιητικό – Ανοιξε σήμερα Μεγάλο Σάββατο η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45 – 49 με τέσσερα εμβόλια – οι επόμενες κινήσεις 

 

Μία ακόμη παραγωγική ηλικία παίρνει σειρά για εμβολιασμό από σήμερα Μεγάλο Σάββατο, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας 45 έως 49 ετών. Η εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να λάβει δόσεις και από τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια, καθώς από τις 5 Μαΐου θα είναι διαθέσιμο και το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους γνωστούς τρόπους.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν ή όχι το ραντεβού τους. Εναλλακτικά, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Τον Μάιο ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο το Μάιο να γίνουν μέχρι και  2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 130.000 πολίτες ηλικίας 30-39 ετών και 70.000 πολίτες 40-44 ετών. Εξ αυτών, έχουν ήδη εμβολιαστεί 19.000 και 3.780 άτομα αντίστοιχα. Η είσοδος των νέων ηλικιακών ομάδων έχει φέρει νέα καθημερινή ρεκόρ, όπως τη Μεγάλη Πέμπτη, που έγιναν πάνω από 66.000 εμβολιασμοί.

Με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όλες τις υπόλοιπες ημέρες τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ όπως έχει διαμηνυθεί από την κυβέρνηση, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν νέες εμβολιαστικές γραμμές και επιπλέον κέντρα. Αυτό είναι βέβαια σχετικό καθότι χθες έγιναν μόλις 21.000 εμβολιασμοί όταν τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ακόμη και 70.000 την ημέρα (!!!) 

Σχετικό μήνυμα, άλλωστε, έστειλε και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του, τη Μεγάλη Παρασκευή στο εμβολιαστικό κέντρο της Ραφήνας. «Χαιρόμαστε γιατί η νεολαία δείχνει τον δρόμο, γιατί μόνο έτσι θα τελειώσουμε, όταν εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τους πολίτες που περίμεναν στο χώρο αναμονής. «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που κάνουμε γρηγορότερα» προσέθεσε.

Οι παραδόσεις των επομένων μηνών
Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα  παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε  ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο και για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η οποία στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα διαμηνήθηκαν από τις Βρυξέλλες τη Μεγάλη Παρασκευή, η Ε.Ε. θα επιδοθεί σε ένα «σπριντ» έως την 1η Ιουνίου, προκειμένου να είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού των κρατών-μελών.

Από τις 7 Μαΐου θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα δοκιμών της διεπαφής των εθνικών συστημάτων με την ευρωπαϊκή πύλη, με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SAP και T-Systems) και αρμόδιων αξιωματούχων των κρατών-μελών. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 20 χώρες που έχουν δηλώσει έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα δοκιμών, το οποίο θα ξεκινήσει στις 10 Μαΐου.

Το δεύτερο κύμα των δοκιμών θα λάβει χώρα μεταξύ 1-15 Ιουνίου, με σκοπό το σύστημα του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού να είναι πλήρως έτοιμο τεχνικά ώστε να λειτουργήσει στην Ε.Ε. και τις τρεις χώρες του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν) από τις 30 Ιουνίου. Κοινοτικός αξιωματούχος μίλησε για ένα ασφαλές σύστημα που σέβεται την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς στη διαδικασία επαλήθευσης της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών «δεν γίνεται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων».

Οι εθνικές αρχές θα λανσάρουν μία ειδική εφαρμογή (wallet app) στην οποία θα αποθηκεύουν οι πολίτες τα πιστοποιητικά τους. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα εκτύπωσης των πιστοποιητικών για όσους προτιμούν να τα έχουν σε έγγραφη μορφή.

Η Επιτροπή, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με χώρες εκτός Ένωσης για να επεκταθεί η διαλειτουργικότητα του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού με τα πιστοποιητικά των χωρών αυτών – κάτι το οποίο «από τεχνικής άποψης είναι εύκολο, αλλά απαιτεί νομική απόφαση περί επάρκειας [adequacy]».

Η Επιτροπή θα επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της παράλληλης νομοθετικής διαδικασίας για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, να υιοθετήσουν κοινά κριτήρια για τη διάρκεια εγκυρότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού ανάρρωσης, αλλά και για τα τεστ που θα επιτρέπουν τη μετακίνηση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει. Ωστόσο, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, τα κράτη-μέλη διατηρούν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τα θέματα αυτά.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Ερχεται 4ερο πολυτελέστατο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα