Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα: Ερχεται παράταση του lockdown (πανελλαδικό) έως 15 Μαρτίου;

Ελλάδα: Ερχεται παράταση του lockdown (πανελλαδικό) έως 15 Μαρτίου;

|

Σε αυστηρό lockdown να μπει όλη η χώρα, εισηγούνται λοιμωξιολόγοι – μέλη της επιτροπής και η οριστική απόφαση αύριο (03/03) – Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι είπαν “πάμε σε παράταση δύο ακόμη εβδομάδων”

Την παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με φορείς της Υγείας.  Μάλιστα να αναφέρουμε ότι κερδίζει έδαφος η εισήγηση για αυστηρό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα καθώς το ιικό φορτίο είναι μεγάλο σε πολλές περιφέρειες, με τη Λαμία και τη Λάρισα να ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς. Αυτή είναι μια σκέψη των λοιμωξιολόγων η οποία φαίνεται να επικρατεί ενόψει και της τελική απόφασης που αναμένεται να παρθεί την Τετάρτη.

Η μεγάλη άνοδος στα κρούσματα κορονοϊού που αναμένεται να αποτυπωθεί σήμερα από την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ έχει προκαλέσει ανησυχία, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προειδοποιούν και να συνιστούν την αυστηροποίηση των μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει και της Τσικνοπέμπτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας.

Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε, κύριε Υπουργέ, πολύ ικανοποιητικά.

Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.

Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Καλημέρα σας. Καλημέρα από την Αθήνα και χαιρόμαστε πάρα πολύ που σας βλέπουμε σήμερα, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας. Νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας.

Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε, κύριε Υπουργέ, πολύ ικανοποιητικά. Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.

Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία.

Και σε αυτήν την συγκυρία, αγαπητή κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής 2021, κάθε συνδρομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πολύτιμη. Αυτή που υποδεχόμαστε σήμερα όμως είναι και ξεχωριστή γιατί προέρχεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σηματοδοτώντας έτσι ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δεν περιορίζεται μόνο σε έναν γόνιμο αναστοχασμό του παρελθόντος, αλλά γίνεται δράση του παρόντος αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον. Δηλαδή ζώσα και ενεργή συνισταμένη της καθημερινότητάς μας. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Δύο ακόμα στοιχεία θα σημειώσω εγώ για αυτή την δωρεά, θα τα πείτε και στη συνέχεια κι εσείς και ο Υπουργός με μεγαλύτερη λεπτομέρεια: μιλάμε για 18 νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, κρεβάτια, οι οποίες όμως θα είναι κινητές. Θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται.

Δεύτερη σημαντική επισήμανση είναι ότι καταρχήν η έδρα τους θα είναι το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας κομβικός πυλώνας του ΕΣΥ, που κράτησε και άντεξε ειδικά τις δύσκολες εβδομάδες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Ήδη θέλω να τονίσω, στο Παπανικολάου έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που υπήρχαν πριν από την επίθεση του Covid και έρχονται τώρα να προστεθούν ακόμα 18 κρεβάτια, τα οποία θα παραδοθούν στις αρχές Απριλίου.

Θέλω να τονίσω ότι αυτή η σημαντική δωρεά γίνεται με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Επιτροπής και άλλωστε ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση ήταν συνυφασμένος με τις ευεργεσίες και με τον εθελοντισμό.

Κλείνω λοιπόν με ένα αισιόδοξο μήνυμα ρεαλισμού καθώς οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια θα απλωθούν σε όλη τη διάρκεια του 2021 είμαι σίγουρος ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη μία και η γρήγορη πρόοδος του εμβολιασμού από την άλλη, θα μας επιτρέψει να τις γιορτάσουμε και πραγματικά ελεύθεροι από τον κορωνοϊό. Είναι στο χέρι μας και θα το πετύχουμε.

Πριν δώσω το λόγο στο διοικητή της Γ’ Υγειονομικής περιφέρειας να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δωρητές, οι οποίοι έσπευσαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής κρίσης να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δια αυτού ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

Είτε μιλάμε σε πρώτη φάση για δωρεές αναλωσίμων, είτε σε δεύτερη φάση για σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες στήριξαν τις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τον Covid, αλλά και μακροπρόθεσμα όπως είπε ο Υπουργός, τους είμαστε υπόχρεοι και νομίζω ότι αποτελούν τέτοιες πράξεις, τέτοιες κινήσεις, το καλύτερο παράδειγμα της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας, της κοινωνίας των πολιτών και των ιδίων των πολιτών οι οποίοι τελικά είναι οι ωφελημένοι από τέτοιου είδους δωρεές.

Δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο να διπλασιάσουμε τις μόνιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και χάρη και στη δικιά σας δωρεά το στόχο αυτόν τον επιτυγχάνουμε. Και είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για το ΕΣΥ για την επόμενη μέρα να είμαστε πια περίπου στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Γιατί οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να αρρωσταίνουν και το εθνικό σύστημα υγείας, πιο ενισχυμένο, πιο δυνατό, με περισσότερο προσωπικό, με καλύτερες υποδομές, θα βρεθεί στην επόμενη γραμμή μετά την πανδημία, για να προσφέρει σε κάθε Ελληνίδα σε κάθε Έλληνα δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί