Ελλάδα - ΕΣΥ: Νέα "ευνοϊκή" προκήρυξη για τους επικουρικούς

Μία δέσμευση, ένα «ίσως», και μία κατηγορηματική άρνηση έλαβαν χθες από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων που ζητούν άμεσες λύσεις για την ενίσχυση με προσωπικό.

Ο υπουργός Υγείας, σε συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι στην επικείμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.116 θέσεων μη ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία θα προβλέπεται μοριοδότηση της εμπειρίας στο σύνολο των θέσεων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους επικουρικούς υπαλλήλους που σήμερα εργάζονται στα νοσοκομεία και οι οποίοι θα αποχωρήσουν λόγω λήξης της σύμβασης έως το τέλος του Μαΐου, να διεκδικήσουν θέση μονίμου.

Για τον λόγο αυτό θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι ειδικές θέσεις που προβλέπονται στις προκηρύξεις (για ειδικές κατηγορίες, όπως πολύτεκνοι κ.ά.) να δοθούν σε επόμενη προκήρυξη. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ΑΣΕΠ ανέστειλε την έκδοση της προκήρυξης 11Κ/2018 για μη ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία με εντολή του υπουργείου Υγείας και μετά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που κατηγόρησαν το υπουργείο ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή του για ευνοϊκότερους όρους διεκδίκησης θέσης μονίμου στους επικουρικούς. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μη ιατρικό προσωπικό που έχει προσληφθεί στα νοσοκομεία από το 2013, και συνεχίζει έως και σήμερα να υπηρετεί στο ΕΣΥ με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων.

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στο τέλος Μαΐου 2019, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της επικείμενης προκήρυξης. Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν γενικά στο θέμα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία που αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο από τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι συνταξιοδοτούνται εφέτος 1.500 εργαζόμενοι από τα δημόσια νοσοκομεία (300 γιατροί και 1.200 λοιπό προσωπικό), ωστόσο, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλην αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Εν τω μεταξύ, αίτηση ακύρωσης των διατάξεων του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες επιτρέπουν σε δευτεροβάθμιες δομές περίθαλψης όπως τα Κέντρα Αποκατάστασης, να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας, κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών. Οπως υποστηρίζει, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει τους ιδιώτες εργοθεραπευτές και να κατευθύνει τους ασφαλισμένους στα Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News