Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα: Η μάσκα μπαίνει στη καθημερινότητά μας

Ελλάδα: Η μάσκα μπαίνει στη καθημερινότητά μας

|

Μάσκες… παντού – Όλοι οι χώροι όπου επιβάλλεται η χρήση της

Υποχρεωτική είναι πλέον η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλη τη χώρα και ανεξαρτήτως επιπέδου συναγερμού. Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για την προστασία όλων. Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες να φορούν τη μάσκα ακόμα και σε χώρους εστίασης, όταν φυσικά δεν γευματίζουν, λαμβάνουν το δείπνο τους ή πίνουν το ποτό τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τη μάσκα παντού, τόσο σημαντικότερο είναι για την προστασία τη δική μας και των γύρω μας».

Μάσκες σε σχολεία, νοσοκομεία

Στο επίπεδο 1 η μάσκα επιβάλλεται στα γηροκομεία για τους επισκέπτες, αφού το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να φορά. Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ είναι γνωστό ότι οι μαθητές όλων των ηλικιών δεν δικαιούνται να μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες αν δεν φορούν μάσκα. Και στα Πανεπιστήμια ισχύει το ίδιο, όταν δεν υπάρχει τηλεργασία.

Μάσκες πρέπει να φορούν άπαντες οι επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ σε όλα τα επίπεδα όσοι εισέρχονται σε χώρους λατρείας υποχρεούνται να τις φοράνε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους σε εκκλησίες, τζαμιά κ.λπ.

Μασκοφόροι οι θεατές σινεμά, θεάτρου

Με το κλείσιμο θερινών θεάτρων, σινεμά και συναυλιακών χώρων, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όσους έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο ηλεκτρονικά για κινηματογράφους και θεατρικές παραστάσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του θεάματος.

Αναφορικά με τα γυμναστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η χρήση μάσκας εξαρτάται από το επίπεδο των προληπτικών μέτρων που ισχύσουν σε μία περιοχή. Γενικά, η χρήση της είναι υποχρεωτική και για το προσωπικό και για τους αθλούμενους στους χώρους υποδοχής και αναμονής, και στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου.

Οι αθλούμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά την ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι επιβάτες πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα παντού, από το μετρό μέχρι το αεροπλάνο, ενώ και στα ταξί ισχύει το μέτρο σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η μάσκα επιβάλλεται και στους παιδότοπους, τόσο για τους συνοδούς όσο και για τα παιδιά άνω των 2 ετών.

Μάσκες και στην εστίαση – “Τη βγάζουμε μόνο όταν τρώμε”

Διευκρινίσεις όσον αφορά τη χρήση μάσκας έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι ισχύει για τα καταστήματα εστίασης, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι “είναι σημαντικό να κινούμαστε με μάσκα σε όλους τους χώρους και όσο περισσότερο τη χρησιμοποιούμε τόσο σημαντικότερο είναι”.

Πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο ότι δεν χρησιμοποιούμε τη μάσκα όταν δειπνούμε και καθόμαστε στο τραπέζι, ωστόσο όταν κινούμαστε μέσα στο εστιατόριο και ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να φοράμε μάσκα. Δηλαδή σε διαδρόμους, τουαλέτες και ταμείο και όπου αλλού υπάρχει συγχρωτισμός.

 

Εξυπακούεται ότι μάσκες πρέπει να φορούν όλοι σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης τροφίμων, λιανικού εμπορίου, λαϊκές αγορές, εμποροπανηγύρεις όπου επιτρέπονται, κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε δικαστήρια και σε πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα για όσους δεν βρίσκονται επί σκηνής.

Εν ολίγοις, πλέον η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού, σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως στην εστίαση όταν τρώμε ή πίνουμε. Ως εκ τούτου η Αστυνομία μπορεί να τιμωρεί με πρόστιμο τους παραβάτες, με τη μάσκα να μην είναι υποχρεωτική στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στον δρόμο, όταν δεν υπάρχει έντονος συγχρωτισμός.

Η εικόνα …. της πανδημίας

Προς το παρόν, στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται σταθερά, με τον μέσο όρο των νέων διαγνώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες να κυμαίνεται μεταξύ 300-400 και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών από την προηγούμενη εβδομάδα να είναι κοντά ή και να ξεπερνά τους 90. Οπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Οκτώβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, λόγω και της επικείμενης μείωσης της θερμοκρασίας που ενδεχομένως να συνοδευτεί με αύξηση των κρουσμάτων. «Εάν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο, είμαστε καλά. Και θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο», τόνισε.  

Χθες, εντοπίστηκαν 408 νέα κρούσματα σε περίπου 19.500 τεστ που διενεργήθηκαν αλλά σημειώθηκαν και έξι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 23.060, ενώ τα θύματα της νόσου ανέρχονται σε 462. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 89 ασθενείς με κορωνοϊό. 

Στην Αττική, όπου η επιδημία δείχνει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τάση σταθεροποίησης, εντοπίστηκαν 170 κρούσματα. Οπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, η Αττική ακολουθεί τον «κανόνα» που θέλει το χρόνο απόδοσης των μέτρων που λαμβάνονται να είναι ανάλογος με τον πληθυσμό μιας πόλης. Οσο μεγαλύτερα κέντρα τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για να «ελεγχθεί» μία επιδημία, γεγονός που σχετίζεται με τον μεγάλο αριθμό των επαφών των κατοίκων μεγάλων πόλεων.

Εκτός από την Αττική, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα είναι οι περιοχές όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς κρίσιμη. Οπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, από την Παρασκευή το βράδυ έως και προχθές, στην Κοζάνη, είχαν εντοπιστεί 44 νέα κρούσματα, με 100 επιβεβαιωμένες επαφές που είχαν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην Κοζάνη, προχθές υπήρχαν 181 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων οκτώ νοσηλεύονταν. Αντίστοιχα, το ίδιο διάστημα είχαν εντοπιστεί στα Ιωάννινα 66 νέα κρούσματα και 147 επαφές αυτών, ενώ ήταν 200 τα ενεργά κρούσματα και 24 οι ασθενείς που νοσηλεύονταν. Σε αυτούς τους αριθμούς προστέθηκαν χθες 35 κρούσματα στην Κοζάνη και 13 στα Ιωάννινα. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σημεία της Αττικής όπου εντοπίζεται διασπορά του ιού αλλά και πληθυσμός χωρίς εύκολη πρόσβαση σε εργαστηριακά τεστ. 

Χθες, κλιμάκια του Οργανισμού βρέθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου στη Νίκαια, όπου ελέγχθηκαν 722 πολίτες για κορωνοϊό, εκ των οποίων 14 βρέθηκαν θετικοί. Στους ελέγχους αυτούς χρησιμοποιούνται rapid τεστ υψηλής ευαισθησίας. Μάλιστα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει τους τρόπους χρήσης των τεστ σε νοσοκομεία και σχολεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του σχολικού έτους έχει ανασταλεί –λόγω κορωνοϊού– η λειτουργία σε 29 σχολικές μονάδες και 139 σχολικά τμήματα πανελλαδικά. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν υπάρχουν ενδείξεις διασποράς του ιού στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες