Ελλάδα: Και στον τομέα της υιοθεσίας το Νότιο Αιγαίο έχει τον πρώτο λόγο

Σε 393 ανήλθαν πέρυσι οι πράξεις υιοθεσίας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αύξηση 77,8% σε σύγκριση με τις 221 πράξεις το 2016, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Η μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρήθηκε στη μεγάλη γεωγραφική περιοχή των Νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης (93,8%), καθώς και στη μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Αττικής (93,2%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 2017 οι υιοθεσίες θηλέων ανήλθαν σε 198 πράξεις, ενώ οι υιοθεσίες αρρένων ανήλθαν σε 187 πράξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 75,2% και 76,4%, αντίστοιχα.

Οι θετοί γονείς, κατά κύριο λόγο, είναι δύο σύζυγοι και στην κατηγορία αυτή παρουσιάστηκε αύξηση 87,4% στις πράξεις υιοθεσίας. Η μεγαλύτερη αύξηση όμως, κατά 162,5%, παρατηρήθηκε στις υιοθεσίες από θετούς γονείς που είναι σύζυγοι του ενός βιολογικού γονέα.

Όσον αφορά στη νομική κατάσταση των βιολογικών γονέων των υιοθετηθέντων τέκνων, τη μεγαλύτερη κατηγορία αποτελούν τα τέκνα που γεννήθηκαν εκτός γάμου, όπου παρατηρήθηκε αύξηση κατά 208,3% σε σχέση με το 2016. Ενώ σχετικά με την ηλικία των υιοθετηθέντων, η πλειονότητα (57,8%) των πράξεων υιοθεσίας αφορούσε σε τέκνα της ηλικιακής ομάδας 0- 5 ετών, με τη μεγαλύτερη αύξηση, πάντως, σε σχέση με το προηγούμενο έτος να σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα 6- 10 ετών (140%).

# Να σημειωθεί ότι πριν από πέντε μήνες ψηφίστηκε ο νόμος 4538/2018, που θεωρητικά έδινε ελπίδα στα παιδιά και στους υποψήφιους γονείς για επίσπευση των διαδικασιών υιοθεσίας. Ακόμα όμως δεν έχει διαφανεί κάποια βελτίωση. Ουσιαστικά ο νέος νόμος πέρα της δημιουργίας μητρώου υιοθετημένων παιδιών και θετών γονέων, την συνεχή επιμόρφωση των γονέων, δεν προβλέπει κάτι άλλο για την επίσπευση της διαδικασίας της υιοθεσίας. Περισσότερο δίνει έμφαση στην αναδοχή και στην ίδρυση φορέων σχετικών με αναδοχή και υιοθεσία. Το κύριο ζήτημα που χρήζει επίλυσης είναι ο χρόνος της συναίνεσης από τους γονείς ή η αναπλήρωση της από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ