Ελλάδα - Κορωνοϊός: 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Με λίγα λόγια ο Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την σημερινή εικόνα όσον αφορά την εξάπλωση του Κορωνοϊού στην Ελλάδα... Η ατάκα που ξεχώρησε; "Για κάποιους η κριτική είναι εύκολη και εξ αποστάσεως. Δεν υπαρχει χρόνος για να δείχνουμε με το δάκτυλο ο ένας τον άλλο. Εχουμε έναν κοινό εχθρο, τον ιό". Κρατάμε επίσης και την δήλωση ότι 8.000 με 10.000 συνάνθρωποί μας έχουν προσβληθεί από τον ιό με βάση τις εκτιμήσεις... 

Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι νωρίς το πρωί έγινε γνωστό ότι χάθηκαν δύο ακόμη άνθρωποι, άλλα 71 κρούσματα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε δεκαεπτά. Συνολικά, τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 695 (από 624 χθες), ενώ 114 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι 35 από αυτούς διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.  

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι οι 17 άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή είχαν μέση ηλικία 76 έτη και όλοι έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για 14 άνδρες και 3 γυναίκες.   114 στα νοσοκομεία, 35 διασωληνωμένοι   Σε ό,τι αφορά τα συνολικά 695 κρούσματα, έχουν εντοπιστεί σε 28 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας. Από τους ασθενείς, το 56% είναι άνδρες, από τους οποίους το 75% είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Άνω των 65 ετών είναι το 21% των νοσούντων.  

Οι 114 από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό νοσηλεύονται, από τους οποίους το 61% είναι άνδρες. Οι 35 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η μέση ηλικία τους είναι 68 έτη, ενώ πρόκειται για 34 άνδρες και μια γυναίκα. Το 74% των διασωληνωμένων ασθενών έχουν σοβαρό υποκείμενο χρόνιο νόσημα. Στον αντίποδα, 29 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε 358.000 κρούσματα και 15.000 επιβεβαιωμένοι θάνατοι.

Και στη συνέχεια ανέφερε: "Xωρίς μέτρα ελέγχου, ο αριθμός θα αυξηθεί δραστικά μέχρι να μολυνθεί το 50% του πληθυσμού. Η παρουσία ασυμπτωματικών φάνηκε και σε πρόσφατο έλεγχο σε άτομα που επέστρεψαν από άλλες περιοχές. Μια πανδημία δεν υποχωρεί από μόνη της. Τα αυστηρά μέτρα ή ένα υπερφορτωμένο σύστημα υγειας.

Και στον επίλογο "Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, δεδομένα, θεραπείες και ένα εμβόλιο που δυστυχως αργεί. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε εντός των προβλέψεων. Ο αγώνας συνεχίζεται. Είναι η μάχη των πολλών".